CookiesNieuw rapport over wereldwijde ontwikkeling breedband aansluitingen

20 mei 2007 18:20 door Hans Wind

Nieuw rapport over wereldwijde ontwikkeling breedband aansluitingenUit een recent gepubliceerd onderzoek met de titel “World Broadband Statistics Report” van het Engelse bureau Point Topic Ltd blijkt dat er, aan het eind van het jaar 2006, wereldwijd 281 miljoen breedband aansluitingen waren. In het laatste kwartaal van 2006 kwamen er ongeveer 18 miljoen aansluitingen bij en de groei ten opzichte van het voorgaande jaar was 31 procent.

De snelste groei in breedband aansluitingen werd gerealiseerd in de Oost-Europese landen die duidelijk een inhaalslag maken.

Het rapport meldt dat IPTV (televisie via Internet) een belangrijke drijvende kracht is bij de groei van aansluitingen in Noord Amerika en Asia-Pacific. IPTV in standaard resolutie vraagt ongeveer 3 Mbps bandbreedte. HDTV via internet vergt volgens de studie aanzienlijk meer breedband capaciteit met een instappunt van minimaal 8 Mbps.

Het rapport bevat veel meer interessante informatie die voor dit artikel wat te ver gaat maar een vermeldenswaard punt is wel dat in absolute aantallen de top drie gevormd wordt door de USA, China en Japan. Wanneer wordt gekeken naar het aantal breedband aansluitingen, uitgedrukt als percentage van de bevolking, dan staat Nederland op de derde plaats, met Denemarken op nummer één en Ijsland op de tweede plaats.

Bron: World Broadband Statistics Report – Q4 2006 – Point Topic Ltd