CookiesNieuwe Apple Mac Pro introductie

8 januari 2008 16:03 door Hans Wind

Nieuwe Apple Mac Pro introductieApple introduceert vandaag de nieuwe Mac Pro met acht processor-cores en een nieuwe systeemarchitectuur, die samen goed zijn voor snelheden tot twee maal die van de vorige Mac Pro*. De nieuwe Mac Pro heeft twee nieuwe 45-nanometer quad-core Intel Xeon-processors met een snelheid tot 3,2 GHz, krachtige nieuwe grafische voorzieningen en tot 4 TB aan interne opslagruimte. Daarmee is de nieuwe Mac Pro de ideale computer voor creatieve professionals, makers van digitaal 3D-materiaal en wetenschappers. De standaardconfiguratie met 8 cores is verkrijgbaar voor Euro 2499.

“Dit is de snelste Mac die we ooit hebben gemaakt”, aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. “Met 3,2-GHz 8-core Xeon-processors, een “frontside”-bus van 1600 MHz en 800-MHz geheugen heeft de nieuwe Mac Pro de snelste Intel Xeon-architectuur die op dit moment op de markt is.”

Apple Mac ProDe nieuwe Mac Pro is uitgerust met de nieuwste quad-core Intel Xeon 5400-processors, die zijn gebaseerd op de geavanceerde 45-nm Intel Core-microarchitectuur met een snelheid tot 3,2 GHz. Elke processor heeft een L2-cache van 12-MB, die garant staat voor ongekende prestaties en een uiterst efficiént stroomgebruik. Dankzij een nieuwe hardwarearchitectuur met hoge bandbreedte, twee onafhankelijke 1600-MHz “frontside”-bussen en tot 32 GB 800-MHz DDR2 ECC FB-DIMM-geheugen is de gegevensdoorvoer naar en uit het geheugen maar liefst 61 procent sneller dan die van het vorige model**.

Elke Mac Pro wordt standaard geleverd met een ATI Radeon HD 2600 XT-videokaart met 256 MB videogeheugen. De Mac Pro is bovendien voorzien van een slot voor de nieuwe PCI Express 2.0-videokaart (met een verdubbelde bandbreedte ten opzichte van de vorige generatie), en ondersteunt de nieuwste generatie videokaarten van NVIDIA, zoals de NVIDIA GeForce 8800 GT met 512 MB videogeheugen of de NVIDIA Quadro FX 5600 met 1,5 GB videogeheugen en een 3-D stereopoort voor “stereo-in-a-window”-programma’s. Dankzij de ondersteuning voor maximaal vier grafische kaarten kunnen er tot acht 30-inch beeldschermen op de nieuwe Mac Pro worden aangesloten voor geavanceerde visualisatie en grote displaywanden.

De Mac Pro is de meest uitbreidbare Mac aller tijden, met vier interne hardeschijfnissen voor “direct-attach”, kabelvrije installatie van vier 1-TB ATA harde schijven met een totale interne opslagcapaciteit van 4 TB en ondersteuning voor twee SuperDrives. Dankzij optionele 15000-rpm SAS-schijven voor RAID 5-schijf-I/O met een snelheid tot 250 MB/s is de Mac Pro ideaal voor film- en video-editors. Een optionele Mac Pro RAID-kaart biedt samen met SATA- of SAS-schijven de ultieme gegevensbescherming en schijf-I/O-prestaties op de Mac Pro. De Mac Pro is uitgerust met vijf USB 2.0-poorten, twee FireWire 400-poorten en twee FireWire 800-poorten voor de aansluiting van externe apparaten, een optische en een analoge audio-in- en -uitgang, twee Gigabit Ethernet-poorten en een koptelefoonaansluiting. De poorten bevinden zich op de voor- en achterzijde en zijn gemakkelijk toegankelijk.

Op elke Mac Pro is Leopard geïnstalleerd, de zesde versie van het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld. Leopard heeft meer dan 300 nieuwe voorzieningen, waaronder een geheel vernieuwd bureaublad met Stacks, een nieuwe manier om bestanden snel te openen vanuit het Dock, een nieuw ontworpen Finder, waarmee je snel en eenvoudig bestanden op meerdere Macs kunt bekijken en delen, Quick Look, een nieuwe manier om de inhoud van bestanden te bekijken zonder een programma te openen, Spaces, een intuïtieve nieuwe voorziening waarmee je groepen programma’s kunt aanmaken en snel tussen deze groepen kunt schakelen, en Time Machine, waarmee je moeiteloos een back-up maakt van alle bestanden op een Mac. Leopard is het perfecte besturingssysteem voor de Mac Pro. Dankzij een verbeterde scheduler en andere multi-core technologieén in Leopard zijn programma’s sneller dan ooit en stelt het besturingssysteem ontwikkelaars in staat om optimaal te profiteren van multi-coresystemen

Elke Mac Pro wordt nu geleverd met het nieuwe ultradunne aluminium Apple Keyboard. Bovendien kun je met de ingebouwde Bluetooth 2.0-voorziening het aantal kabels op je bureau aanzienlijke reduceren met het optionele Apple Wireless Keyboard en de optionele Apple Wireless Mouse.

Apple Mac Pro prijs en verkrijgbaarheid
De nieuwe Mac Pro is vanaf vandaag verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers.

De standaard 8-core Mac Pro met een adviesprijs van Euro 2499 heeft de volgende specificaties:
• twee 2,8-GHz quad-core Intel Xeon-processors met twee onafhankelijke 1600-MHz “frontside”-bussen;
• 2 GB 800-MHz DDR2 volledig gebufferd ECC-DIMM-geheugen, uitbreidbaar tot 32 GB;
• ATI Radeon HD 2600 XT met 256 MB GDDR3-geheugen;
• 7200-rpm seriéle ATA (3 Gbps) harde schijf van 320 GB;
• 16x SuperDrive met double-layer-ondersteuning (dvd±r DL/dvd±rw/cd-rw);
• twee PCI Express 2.0-sleuven en twee PCI Express-sleuven;
• Bluetooth 2.0+EDR; en
• Apple Keyboard en Mighty Mouse.

Naast de standaardconfiguratie biedt Mac Pro talloze maatwerkopties zoals: één 2,8-GHz, twee 3,0-GHz of twee 3,2-GHz quad-core Intel Xeon-processors; tot 32 GB 800-MHz DDR2 volledig gebufferd ECC-geheugen; tot vier 7200-rpm Serial ATA harde schijven van 1-TB of tot vier 15000-rpm SAS-schijven van 300 GB; Mac Pro RAID-kaart; tot twee 16x SuperDrives met double-layer-ondersteuning; NVIDIA GeForce 8800 GT- of NVIDIA Quadro FX 5600-videokaart; AirPort Extreme 802.11n; Apple USB-modem; aluminium Apple Wireless Keyboard; Apple Wireless Mighty Mouse; en Mac OS X Server Leopard. Een compleet overzicht van alle verkrijgbare maatwerkopties en adviesprijzen is te vinden op www.apple.com/nl/macpro).

*Gebaseerd op geschatte resultaten van een vergelijking van een prototype van de 2,8-GHz 8-core Mac Pro met een 2,66-GHz quad-core Mac Pro door middel van professionele programma’s, zoals Maya, modo en Logic® Pro.

**Tests uitgevoerd door Apple in december 2007 met een prototype van de 2,8 GHz 8-core Mac Pro en een 2,66-GHz quad-core Mac Pro. Alle systemen waren geconfigureerd met 4 GB RAM. De resultaten zijn gebaseerd op de STREAM versie 5.6-benchmark (www.cs.virginia.edu/stream/ref.html) met OMP-ondersteuning voor builds die zijn gecompileerd voor systemen met meerdere processors. Alle systemen waren geconfigureerd met 8 GB RAM. Prestatietests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en geven een globale indruk van de werking van de Mac Pro.

Bron: Apple