CookiesNieuwe NOS HDTV studio nog dit jaar in gebruik

21 februari 2007 08:07 door Hans Wind

Nieuwe NOS HDTV studio nog dit jaar in gebruikDe NOS is van plan om dit jaar nog een nieuwe studio in gebruik te nemen die volledig is ingericht op HDTV. De nieuwe studio is een investering van circa 2 miljoen Euro. “De parel op onze kroon“, vertelt NOS-directeur Gerard Dielessen in het NRC. “Wij zijn dan klaar om bijvoorbeeld de grote sportevenementen in hoge kwaliteit uit te zenden.” De eerste (grote) uitzendingen in HD (breedbeeld) zullen in de zomer van 2008 zijn, meldt het NRC Handelsblad vandaag.

De Europees Kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland en de Olympische Spelen in Peking in HD-kwaliteit te zien zijn. In Nederland is voor het bekijken van een HDTV-uitzending helaas nog steeds een speciale decoder noodzakelijk.

De NOS is blij met het extra geld van het nieuwe kabinet. Maar volgens directeur Gerard Dielessen is het bedrag te laag voor de uitzendrechten van de eredivisie. “De NOS is zeker niet ontevreden over het regeerakkoord, maar het extra geld van het nieuwe kabinet is meer een soort compensatie. Het is net genoeg voor de huidige programmering“, zegt Dielessen. De NOS heeft op dit moment geen budget voor het eredivisievoetbal. “Bovendien moet je je ernstig afvragen of een investering van miljoenen euro’s publiek geld maatschappelijk verantwoord is. Maar begrijp me niet verkeerd: ik vind dat het eredivisievoetbal heel erg bij de publieke omroep past.“

Bron: NRC


Update 1 juni 2008: Nederland 1 in HDTV kwaliteit

Update 5 juni 2008: Ook Tour de France in HDTV kwaliteit