CookiesNieuwe NXP technologie verbetert HDTV kwaliteit

29 augustus 2007 12:48 door Hans Wind

Nieuwe NXP technologie verbetert HDTV kwaliteitNXP, voorheen een dochterbedrijf van Philips, heeft chiptechnologie ontwikkeld waarmee de kwaliteit van HDTV aanzienlijk kan worden verbeterd.

Tegen eind 2010 zullen 400 miljoen huishoudens over de hele wereld beschikken over High Definition-televisie. Al deze consumenten kunnen dan genieten van de uitzonderlijke beeldkwaliteit die deze technologie mogelijk maakt. Huidige HD-televisies hebben nu echter nog steeds last van ‘blurring’, oftewel vage, vlekkerige beelden, tijdens snelle actiescènes. Menig voetballiefhebber is dan ook verbaasd als de scheidsrechter voor buitenspel fluit omdat het beeld tijdens zo n actie vervaagd is. Met de door NXP ontwikkelde chiptechnologie is dit binnenkort verleden tijd.

NXP Semiconductors heeft een nieuwe tv-techniek uitgevonden met de naam Motion Accurate Picture Processing (MAPP). Deze techniek zorgt ervoor dat ook wanneer delen van het beeld zeer snel bewegen, de perfecte beeldkwaliteit behouden blijft. Vanaf nu is het dus mogelijk de spanning van die nieuwe actiefilm nog realistischer te ervaren en kun je pas echt zien hoe goed de backhand van Federer eigenlijk is. Met de nieuwe techniek komt de flatscreen eindelijk op gelijke hoogte met de prima beeldkwaliteit van de grote beeldbuistelevisies.

Jos Klippert, Senior Marketing Manager Digital TV Systems van NXP, vertelt: Deze ontwikkeling markeert de tweede generatie HD-televisie. Mensen die tot dusver weifelachtig tegenover de aanschaf van een nieuwe televisie stonden, kunnen nu zeker zijn van superieur kijkplezier. De chip resulteert in een opmerkelijk verschil in beeldkwaliteit op HD-tv’s die met deze techniek zijn uitgerust. Wij willen dan ook iedereen die een nieuwe tv overweegt aanraden om na te gaan of het toestel over MAPP beschikt.

Naar verwachting zijn de eerste HD-tv’s met MAPP verkrijgbaar in het eerste kwartaal van 2008; mooi op tijd voor het EK voetbal in juni.

Beschikbaarheid
De eerste chip van NXP met Motion Accurate Picture Processing wordt gedemonstreerd in de stand van NXP op de IFA 2007 in Berlijn (hal 1.1, stand 213) van 31 augustus tot 5 september. De chip gaat in massaproductie in het eerste kwartaal van 2008.

NXP Semiconductors maakt al meer dan twintig jaar chips voor televisies. Tot afgelopen jaar maakte NXP Semiconductors deel uit van Philips.

NXP Semiconductors
NXP behoort tot de tien grootste halfgeleiderondernemingen ter wereld en werd meer dan 50 jaar geleden opgericht door Philips. Het hoofdkantoor van NXP staat in Europa. Het bedrijf telt 37.000 medewerkers in meer dan 20 landen. De omzet over 2006 bedroeg 5 miljard euro. NXP maakt halfgeleiders, systeemoplossingen en software die zorgen voor een betere zintuiglijke waarneming bij het gebruik van mobiele telefoons, personal media players, televisietoestellen, decoders, identificatietoepassingen, auto’s en uiteenlopende andere elektronische apparatuur.