CookiesNikon 1 AW1 systeemcamera is waterdicht en schokbestendig

19 september 2013 06:40 door Hans Wind

Nikon 1 AW1 systeemcamera is waterdicht en schokbestendigDe Nikon 1 AW1 systeemcamera is waterdicht tot 15 m, schokbestendig bij een val tot maximaal 2 m, vorstbestendig (tot -10°C) en volledig stofdicht.

Dit nieuwe camerasysteem, dat wordt geïntroduceerd samen met twee water, schok- en vorstbestendige 1 NIKKOR AW-objectieven, legt actiemomenten vast in elke omgeving. De Nikon 1 AW1 is volgens de fabrikant klein genoeg om gemakkelijk mee te nemen.

Het snelle en nauwkeurige geavanceerde hybride AF-systeem (autofocus) van Nikon 1 zorgt ervoor dat elke foto scherp is en dat film er vloeiend en natuurlijk uitziet. De CX-formaat CMOS-sensor van 14,2 megapixels biedt een ISO-bereik tot 6400. Met een constructie die tegen een stootje kan en snelle continu-opnamen tot 60 bps of 15 bps met autofocus, kun je elk actiemoment vastleggen.

Nikon 1 AW1 achterkantDe Nikon 1 AW1-camera en 1 NIKKOR AW-objectieven vormen een combinatie van robuuste functionaliteit, een klassiek minimalistisch ontwerp en snelle prestaties. Bovendien hoef je hiermee niet in te boeten op de kwaliteit van je foto’s of films.

De Nikon 1 AW1 is in Nederland verkrijgbaar in zwart, wit en zilver, met een voorzijde van roestvrij staal.

1 NIKKOR AW-objectieven: het speciale 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 zoomobjectief en 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 groothoekobjectief worden samen met de camera uitgebracht.

Snelheid: Nikon’s EXPEED 3A-beeldverwerkingsengine met twee processors maakt continu-opnamen mogelijk van maximaal 15 bps met autofocus en maximaal 60 bps met vaste AF5.

Hybride AF-systeem: dankzij het hybride AF-systeem (autofocus) van Nikon 1 wordt zonder vertraging scherpgesteld op onderwerpen. Het systeem beschikt over fasedetectie-AF voor snelle bewegingen en contrastdetectie-AF voor het vastleggen van details.

Uitstekende beeldkwaliteit: de CX-formaat CMOS-sensor biedt een resolutie van 14,2 megapixels en het ISO-bereik loopt tot 6400.

Bescherming: de rubberen afdichtingen op kritieke punten op de camera en een O-ring voor de objectiefvatting zorgen ervoor dat er geen water terechtkomt in het binnenste van de camera. De deksels hebben een dubbele vergrendeling, waardoor de kans kleiner is dat ze per ongeluk worden geopend. De anti-slipgrip zorgt voor een stevige greep.

Direct delen: de optionele WU-1b draadloze mobiele adapter verzendt beelden van hoge kwaliteit rechtstreeks naar elke smartphone of tablet.

Functies voor omgevingsdetectie: breng je avonturen in kaart met ingebouwde ondersteuning voor GPS en GLONASS plus een ingebouwde gecombineerde hoogte/-dieptemeter, een elektronisch kompas en een virtuele horizon.

Waterbestendige opklapbare flitser: de flitser is waterbestendig tot op 15 m, is perfect voor close-up-opnamen onder water en kan onderwerpen op het land verlichten tot een afstand van 6 m.

Beste moment: Deze functie maakt optimaal gebruik van de snelheid van de camera om ervoor te zorgen dat je altijd het juiste moment vastlegt. Slimme fotoselectie legt een reeks hogeresolutiebeelden vast op hoge snelheid en beveelt automatisch maximaal vijf van de beste opnamen aan.

Bewegingssnapshot maakt een korte slow motion-film die eindigt met een foto, die je gemakkelijk kunt delen.

Film: Neem foto’s in volledige resolutie terwijl je gelijktijdig een Full HD-film opneemt. Selecteer de geavanceerde filmstand als je handmatige belichtingsinstellingen wilt wijzigen of wilt filmen in extreme slow motion.

Creatieve vrijheid: pas instellingen aan om de actie scherp vast te leggen, de verlichting bij te stellen of achtergronden onscherp te maken met Directe beeldaanpassing. Selecteer de creatieve stand voor toegang tot de opnamestanden PSAM of als je filters en effecten, waaronder onderwateropties, wilt toepassen op foto’s voordat je ze maakt.

Uitbreidbaar systeem: voor nog meer mogelijkheden is het volledige assortiment 1 NIKKOR-objectieven compatibel met de Nikon 1 AW1 en kun je NIKKOR-objectieven gebruiken in combinatie met de FT1 vattingadapter.

Waterdichte accessoires: met sterke, waterbestendige riemen houd je je Nikon 1 AW1 veilig binnen bereik. Een verwisselbare cameragrip biedt een stevige greep, zelfs wanneer je fotografeert in extreme omstandigheden. Een siliconenhoes beschermt de randen van de camera tegen krassen.

Waterdichte behuizing: De WP-N2 is een compacte waterdichte behuizing voor Nikon 1-camera’s waarmee je de onderwerpen onder water kunt vastleggen tot op een diepte van maar liefst 40 m.

Nikon 1 AW1 meegeleverde accessoires/software

• EN-EL20 oplaadbare Li-ionbatterij
• MH-27 batterijlader
• USB-kabel
• Riem voor gebruik op het droge
• BF-N2000 bodydop
• PA-N1000 O-ringbescherming
• WP-G1000 siliconenvet
• ViewNX 2-software
• Short Movie Creator-software

Nikon 1 AW1 prijs en beschikbaarheid

De Nikon 1 AW1 is naar verwachting leverbaar vanaf 10 oktober 2013. De adviesprijs van de Nikon 1 AW1 KIT + 11-27,5 mm f/3.5–5.6 ligt rond de 839 euro.

Bron: Nikon