CookiesNikon 1 J4 systeemcamera introductie

10 april 2014 09:10 door Hans Wind

Nikon 1 J4 systeemcamera introductieDe Nikon 1 J4 is volgens de fabrikant sneller dan een Spiegelreflexcamera en biedt hoge continu-opnamesnelheden tot 20 bps met continue autofocus, ook in RAW-formaat. Om nog snellere acties vast te leggen, is het mogelijk opnamen te maken met een snelheid van 60 bps waarbij de scherpstelling van het eerste beeld wordt vastgehouden.

De Nikon 1 J4 heeft een hybride AF-systeem dat 171 autofocuspunten gebruikt (135 bij de J3) om snel scherp te stellen op het onderwerp. Dit AF-systeem zorgt ook voor een scherpstelling bij filmopnamen. Het 1 Nikkor VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM-kitobjectief verbetert de opnamesnelheid doordat het objectief direct wordt uitgeschoven of ingetrokken op het moment dat de camera aan of uit wordt gezet.

Alle Nikon 1 technieken zoals Beste moment en Actieve selectie bieden snelle en makkelijke manieren om de beste opname te maken. De speciale stand Beste moment vastleggen beschikt nu ook over Nikon’s nieuwe functie Actieve selectie, die in minder dan een seconde tot 20 opnamen van volledige resolutie buffert zodat u achteraf kunt kiezen welke opname bewaard moet blijven.
De nieuwe optie Creatief palet, biedt een nieuwe manier om artistieke filters op foto’s toe te passen voor de opname is gemaakt. Creatief palet past de helderheid, verzadiging en witbalans aan terwijl de fotograaf door verschillende effecten bladert.

Video met de Nikon 1 J4

De Nikon 1 J4 maakt actiefilmopnamen in Full HD en is voorzien van een aantal filmstanden. Net als met alle andere Nikon 1-camera’s is het mogelijk om tijdens het filmen met de Nikon 1 J4 hogeresolutiefoto’s te maken door op de ontspanknop te drukken tijdens het filmen. Nikon’s nieuwe functie Automatische beeldopname analyseert elke scene en maakt automatisch een foto wanneer de omstandigheden optimaal zijn. Met de nieuwe filmstanden zijn eenvoudig clips te maken: Maak straatscènes levendig met Versneld afspelen, creëer een stop-motion effect met Jump-cut of maak expressieve clips met beknopte 4-secondenfilms, waarbij gebruikers tot 8 films kunnen samevoegen. Film in de geavanceerde filmstand en creëer dramatische effecten met Slow motion, een nieuwe functie die een drie seconden durende HD-filmclip opneemt met 120 bps en afspeelt in 12 seconden.

Beeldverwerking

De Nikon 1 J4 is voorzien van de nieuwe CMOS-beeldsensor van 18,4-megapixel net als de onlanks gelanceerde Nikon 1 V3. De snelle CX-formaat sensor is ontworpen zonder optisch laagdoorlaatfilter, voor extra scherpte. Gebuikers kunnen foto’s uitsnijden zonder dat details verloren gaan en films zijn altijd scherp en helder. De Expeed 4A-beeldprocessing met twee processors zorgt voor een snelle verwerking: één processor zorgt voor ruisonderdrukking, scherpte en detail. De andere processor zorgt voor snelle prestaties en naadloze continu-opnamen.

Touchscreen

De Nikon 1 J4 is dankzij het gevoelige touchscreen en ingebouwde Wi-Fi eenvoudig in het gebruik. Het capacitieve lcd-touchscreen van 7,5 cm (3,0 inch) heeft 1.037.000 beeldpunten. Hiermee kan men o.a. scherpstellen, opnamen maken, instellingen aanpassen en creatieve functies bedienen. De bediening via het touchscreen is ook te combineren met de knoppen. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld het AF-punt selecteren door op de monitor te tikken en vervolgens een opname maken met behulp van de ontspanknop. De camerabody is gemaakt van aluminium.

Uitbreidbaar systeem

De Nikon 1 J4 wordt geleverd met het nieuwe 1 Nikkor VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM-kitobjectief zorgt ervoor dat gebruikers meteen klaar zijn om opnamen te maken. Dit is volgens Nikon tevens het eerste verwisselbare objectief met een elektronisch gestuurde objectiefbescherming.

Het Nikon 1 systeem biedt een assortiment aan 1 Nikkor-objectieven en accesoires. Alle 1 Nikkor-objectieven gebruiken hoogwaardige optiek en zijn allemaal geoptimaliseerd voor filmopnamen. Hun compacte formaat en lichte gewicht dragen bij aan de draagbaarheid van het Nikon 1-systeem zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Voor elke situatie is een 1 Nikkor objectief beschikbaar. Zo is er voor het vastleggen van ver afgelegen onderwerpen de 30-110 mm. Het compacte groothoekobjectief van 10-100 mm biedt veelzijdige mogelijkheden en het 1 NIKKOR-objectief met een vaste brandpuntsafstand van 18,5 mm is geschikt voor portretten met onscherpe achtergronden(bokeh).

Belangrijke kenmerken

• CMOS-sensor van 18,4 megapixels: snelle CX-formaat sensor, ontworpen zonder laagdoorlaatfilter.

• ISO 160-12.800: (automatische) ISO heeft een bereik van 160-6400 en de gevoeligheid kan tot ISO 12.800 worden verhoogd. Twee ruisonderdrukkingsinstellingen verminderen ruis wanneer met ISO 6400 of 12.800 wordt gefotografeerd.

• Expeed 4A beeldverwerking

• Wi-Fi: Deel snel en gemakkelijk Nikon 1-opnamen van hoge kwaliteit of bedien de camera op afstand.

• Bediening via een touchscreen: capacitieve lcd-monitor van 7,5 cm (3,0 inch) met 1.037.000 beeldpunten.

• Hybride AF: AF-systeem met 171 punten. Heeft 105 fasedetectiepunten die snel en nauwkeurig op de actie scherpstellen.

• Beeldsnelheid : maak foto’s met een snelheid tot 20 beelden per seconde met continue AF zelfs in RAW of met een snelheid van 60 bps als de scherpstelling is vastgezet in het eerste beeld.

• Film: Full HD-films (1080 p, beeldverhouding 16:9) met beeldsnelheden van 60/30p. Elektronische VR levert scherpe beelden voor HD-films die zijn opgenomen met 1080/30p of 720/30p. Maak hogeresolutiefoto’s tijdens het filmen en bekijk Slow motion HD-films die met 120 bps zijn opgenomen.

• Creative filmstanden: Versneld afspelen, Jump-cut en 4-secondenfilm

• Altijd raak technieken: Bewegingssnapshot en Beste moment vastleggen (met de nieuwe optie Actieve selectie, Slimme fotoselectie en Trage weergave).

• Creatief palet: pas voorafgaand aan de opname artistieke filters toe op foto’s via het touchscreen of de multi-selector van de camera.

• Compact Nikon 1-ontwerp: perfect minimalistisch en stijlvol uiterlijk. De opmerkelijk kleine en lichte aluminium camerabody is verkrijgbaar in de moderne kleuren wit, geborsteld zwart, zilver en oranje.

• 1 NIKKOR-kitobjectief: breng de actie scherp in beeld met het nieuwe 1 NIKKOR VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM-objectief.

Speciale optionele accessoires

• WP-N3 waterdichte behuizing: maak opnamen bij een diepte tot 45 m. Ontworpen om plaats te bieden aan de Nikon 1 J4 met daarop bevestigd het 1 NIKKOR VR 10–30mm PD-ZOOM-objectief of het 1 NIKKOR 11–27.5mm f/3.5–5.6-objectief.

• SB-N10 Onderwater-Speedlight: compacte flitser waarmee u bij weinig licht onder water krachtige lichtflitsen kunt produceren.

• Tassen en tassensets voor de Nikon 1-camerabody: beschermen de camera of de camera inclusief bevestigd objectief.

• FT1 vattingadapter: maakt het mogelijk een NIKKOR D-SLR-objectief op een Nikon 1-camera te gebruiken.

Meegeleverde accessoires

• EN-EL22 oplaadbare Li-ionaccu

• MH-29 acculader

• UC-E20 USB-kabel

Nikon 1 J4 prijs en beschikbaarheid

De Nikon 1 J4 met het 1 NIKKOR VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM-kitobjectief is in het zwart, wit, zilver en oranje naar verwachting verkrijgbaar vanaf begin juni 2014 voor een adviesprijs van 629 euro.

Bron: Nikon