CookiesNikon 1 J5 systeemcamera met 4K video

2 april 2015 08:22 door Hans Wind

Nikon 1 J5 systeemcameraDe Nikon 1 J5 met verwisselbaar objectief is een nieuwe toevoeging aan de Nikon 1 compactcamera lijn. Deze nieuwe Nikon 1-systeemcamera biedt onder andere de mogelijkheid tot 4K-filmopnamen.

De Nikon 1 J5 is voorzien van een nieuwe CX-formaat sensor met belichting via de achterzijde, die vier maal groter is dan de sensor van veel compactcamera’s. Ook is de Nikon 1 J5 de eerste Nikon-camera waarmee video-opnamen in Ultra HD 4K resolutie kunnen worden vastgelegd. Daarnaast kan hij ook 20,8-megapixel foto’s en vloeiende intervalfilms maken. Met de nieuwe stand Sport continue AF kunt u acties met een snelheid van 20 beelden per seconde vastleggen. Het kantelbare touchscreen en de handmatige instellingen bieden alle mogelijkheden tot creative fotografie. Als u beelden wilt delen, dan kan dat via de ingebouwde Wi-Fi- en NFC-functie.

De Nikon 1 J5 is voorzien van Expeed 5A beeldverwerking en het Picture Control-systeem met instellingen zoals neutraal, levendig, monochroom. De relatief grote CX-formaat sensor met belichting via de achterzijde is ontworpen om zoveel mogelijk licht op te vangen. Dat levert een ISO-bereik op van 160-12.800 met ruisonderdrukkingsmogelijkheden van de Expeed 5A-beeldprocessor die ook zorgt voor snelle autofocus. De processor kan serieopnamen probleemloos met grote snelheid verwerken en de grote hoeveelheid gegevens van de 20,8-megapixel sensor omzetten tot foto’s en 4K-films.

Dankzij de hoge snelheid van continu-opnamen en het hybride autofocussysteem van de Nikon 1 J5 kunt u opnamen maken van snelle acties. Maak met continue AF opnamen met een snelheid van 20 bps of kies een snelheid tot 60 bps als de scherpstelling is vastgezet in het eerste beeld. Draai de standknop naar Sport om eenvoudig toegang te krijgen tot de standen voor continu opnamen van de camera. U kunt de gewenste opnamesnelheid selecteren en een reeks snelle actieopnamen als één groep opnamen weergeven. Nikon’s hybride AF-systeem zorgt volgens de fabrikant dat elke opname op het juiste moment wordt gemaakt. Het systeem maakt gebruik van 171 autofocuspunten waarmee nauwkeurig op het onderwerp wordt scherpgesteld en schakelt tussen 105 AF-punten met fasedetectie en snelle contrastdetectie-AF. Fasedetectie-AF detecteert bewegingen razendsnel. Contrastdetectie-AF loopt door tot aan de rand van het beeld, zodat u zelfs bij weinig licht nauwkeurig kunt scherpstellen op onderwerpen aan de rand van het beeld.

4K video met de Nikon 1 J5

Nikon 1 J5 zoekerstandenDe Nikon 1 J5 is ook een geschikte filmpartner voor uiteenlopende opnamen, van Full HD-filmopnamen vol actie tot Ultra HD 4K-opnamen en vloeiende intervalfilms. U kunt niet alleen 4K-films, maar ook Full HD-video op 1080/60p opnemen en u kunt profiteren van de snelheid van de camera om HD-filmclips in slow motion (120 bps) op te nemen. Het snelle hybride autofocussysteem van de Nikon 1 J5 met snelle, accurate fasedetectie-AF levert vloeiende videoacties op en volgt het onderwerp nauwkeurig. E-VR (elektronische vibratiereductie) zorgt voor scherpe filmopnamen, zelfs wanneer u filmt met volledige zoom. De Nikon 1 J5 is ook de eerste camera in de Nikon 1-lijn die intervalfilmopnamen biedt. Als u de camera zo instelt dat deze om de vijf, tien of dertig seconden een opname maakt, kunt u het tijdverloop vastleggen met Full HD-intervalfilmclips die bestaan uit maximaal 300 foto’s.

Delen

Met de standknop kunt u schakelen tussen de standen Sport en P-S-A-M. Wijzig instellingen met de instelschijf en wijs veelgebruikte instellingen toe aan de Fn-knop (functieknop). Grepen aan de voor- en achterzijde zorgen ervoor dat u de camera stevig kunt vasthouden. De kantelbare lcd-monitor van 7,5 cm (3,0 inch) heeft 1.037.000 beeldpunten en een touchscreen. Maak opnamen van extreme acties vanuit een laag standpunt of maak gemakkelijk opnamen vanuit een hoog standpunt dankzij de omgekeerde hoek van 86 graden. Maak bijvoorbeeld zelfportretten door de monitor eenvoudig 180 graden omhoog te kantelen en de nieuwe Zelfportretmodus te gebruiken om de huid te verzachten, of stel de zelfontspanner in. Als u uw beste opnamen wilt delen, houdt u een NFC-compatibel (Near Field Communication) smartapparaat eenvoudig tegen de Nikon 1 J5 aan en kunt u het beeld overzetten dat op de lcd-monitor van de camera wordt weergegeven. Als u foto’s via Wi-Fi naar uw smartapparaat wilt overzetten, drukt u eenvoudig op de speciale Wi-Fi-knop van de camera5. U kunt de Wi-Fi-functie ook gebruiken om de camera te ontspannen op afstand of om opnamen vooraf op het scherm van een tablet of smartphone te bekijken.

Belangrijke kenmerken van de Nikon 1 J5

Nikon 1 J5 bovenkant• 20,8-megapixel CMOS-sensor met belichting via de achterzijde
• ISO 160-12.800 met handmatige en automatische ISO-instelling
• Expeed 5A beeldprocessor van de volgende generatie
• Continue AF opnamen met een snelheid van 20 bps of 60 bps als de scherpstelling is vastgezet in het eerste beeld.
• Sport stand biedt direct toegang tot de standen voor serieopnamen van de camera en laat u een reeks snelle actieopnamen weergeven als één groep opnamen
• 171-punts hybride AF-systeem met 105 fasedetectiepunten
• Filmt in Ultra HD 4K/15p of Full HD 1080/60p. HD-films met 120 bps voor slow motion.
• Full HD-intervalfilmclips (300 foto’s)
• Handmatige bediening via PSAM-standen, een instelschijf en een Fn-knop
• Kantelbare monitor met touchscreen van 7,5 cm (3,0 inch) met 1.037.000 beeldpunten
• Wi-Fi- en NFC-functie
• Directe beeldaanpassing met Creatief palet
• Creatief stand met 14 effecten voor foto’s en films en vijf verschillende onderwerpstanden
• Beste moment vastleggen met Slimme fotoselectie, Actieve selectie en Trage weergave
• Verkrijgbaar in drie kleurcombinaties. U kunt kiezen uit een zwarte camerabody en een zwart objectief, een zilverkleurige/witte camerabody en een zilverkleurig objectief of een zilverkleurige/zwarte camerabody en een zilverkleurig objectief.
• Nikkor VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-Zoom-kitobjectief.
• Gratis software en opslag: met Nikon’s gratis ViewNX-i Image Hub en ViewNX-Movie Editor. 20 GB gratis opslagruimte op Nikon Image Space.
Optionele accessoires: CB-N2220SA cameratasset en N-MP001 selfie-stick
Meegeleverde accessoires: EN-EL24 oplaadbare Li-ionaccu, MH-31 acculader, UC-E20 USB-kabel, Draagriem, BF-N1000 bodydop

Nikon 1 J5 prijs en beschikbaarheid

De Nikon 1 J5 is beschikbaar vanaf 30 april 2015. De verkoopadviesprijs van de Nikon 1 J5 kit + 10-30mm PD-Zoom ligt op 549 euro.

Bron: Nikon