CookiesNikon 1 V3 – tot 60 beelden per seconde

13 maart 2014 07:41 door Hans Wind

Nikon 1 V3 - tot 60 beelden per secondeDe Nikon 1 V3 is een nieuwe systeemcamera met onder andere een optie voor snelle continu-opnamen met een snelheid tot 60 beelden per seconde. Ook bij continue autofocus biedt de Nikon 1 V3 hoge continu-opnamesnelheden tot 20 beelden per seconde, waardoor verrassende momenten in een fractie van een seconde kunnen worden vastgelegd.

Nikon’s hybride AF-systeem heeft 171 autofocuspunten die snel op de actie scherpstellen. De CMOS-sensor van 18,4 megapixels met ISO 160-12.800 levert volgens de fabrikant gedetailleerde resultaten en de nieuwe EXPEED 4A-beeldprocessor verhoogt de algehele prestaties en geeft de camera haar snelheid en dynamische bereik.

Als eerste Nikon 1-camera heeft de Nikon 1 V3 een kantelbaar aanraakscherm. Dankzij de ingebouwde Wi-Fi heeft u de vrijheid om uw beelden direct via uw smart-apparaat te delen of om uw camera op afstand te bedienen. De Nikon 1 V3 kunt u ok gebruiken om te filmen. De bestaande Nikon 1-mogelijkheden op filmgebied zijn in deze nieuwe camera uitgebreid met een reeks nieuwe filmstanden die meer controle over het eindresultaat bieden.

Samen met de Nikon 1 V3 worden een nieuw 1 NIKKOR-superteleobjectief en een uiterst compact kitobjectief met motorgestuurde zoom uitgebracht.

Nikon 1 V3 prestaties

Nikon 1 V3 achterkantDe Nikon 1 V3 is volgens de fabrikant ontwikkeld voor fotografen die geen actie aan zich voorbij willen laten gaan en biedt opname prestaties van bijna professioneel niveau. De relatief grote CX-formaat CMOS-sensor van 18,4 megapixels heeft geen optisch laagdoorlaatfilter, zodat elke pixel optimaal wordt benut. Zelfs de fijnste patronen worden in detail vastgelegd en het grote ISO-bereik van 160-12.800 zorgt voor optimale beelden bij weinig licht.

De Nikon 1 V3 biedt hoge continu-opnamesnelheden tot 20 beelden per seconde met behoud van continue autofocus. Als de scherpstelling is vastgezet in het eerste beeld, kan de camera 40 opnamen in RAW maken met een snelheid van 60 bps. De nieuwe EXPEED 4A-beeldprocessor is de motor achter de snelheid en beeldkwaliteit en herbergt twee krachtige processoren: de ene zorgt ervoor dat snelle schrijftijden worden gerealiseerd en de andere zorgt voor de ruisonderdrukking, scherpte en optimale afbeeldingen. Het hybride AF-systeem van de Nikon 1 V3 heeft nu 171 autofocuspunten (eerder waren dat 135 punten) om snel op het onderwerp scherp te stellen. Er zijn 105 AF-punten met fasedetectie op gelijke afstand over het midden van het beeld verdeeld voor scherpstelling bij acties en voor scherpe filmopnamen. AF-punten voor contrastdetectie lopen tot aan de rand van het beeld en zorgen voor scherpe details, ook bij moeilijke lichtomstandigheden.

Nauwkeurige controle

Bij de Nikon 1 V3 is zo ontworpen dat u alles nauwkeurig kunt instellen en opnamen kunt maken zonder uw ogen van het onderwerp te halen. Hiervoor beschikt de camera over een hoofdinstelschijf en een secundaire instelschijf, twee programmeerbare functieknoppen en een functieknop voor snelle toegang tot het menu. Het dunne kantelbare scherm heeft een gevoelig aanraakscherm waarmee u kunt scherpstellen en afdrukken, belangrijke instellingen kunt aanpassen of een voorbeeld van creatieve functies kunt bekijken door eenvoudig de LCD-monitor van 7,5 cm (3,0 inch) met 1.037.000 beeldpunten aan te raken. U kunt gemakkelijk het aanraakscherm uitschakelen of de camera instellen op gecombineerde aanraak- en knopbediening. De nieuwe optionele Nikon 1 DF-N1000 elektronische zoeker biedt een beelddekking van ongeveer 100% voor een nog grotere precisie. Deze afneembare elektronische zoeker met 2.359.000 beeldpunten heeft een hoog contrast en een hoog oplossend vermogen, geeft belangrijke opname-informatie weer en kan onderwerpen uitvergroten voor een nauwkeurige, handmatige scherpstelling. De optionele GR-N1010 grip heeft onder een hoek geplaatste bedieningsknoppen waardoor de ontspanknop makkelijker bereikbaar is voor een betere stabiliteit tijdens opnamen met een teleobjectief en heeft ook een derde programmeerbare functieknop en een secundaire instelschijf.

Films in HD TV kwaliteit

De Nikon 1 V3 is ook een filmpartner en geschikt wanneer u licht bepakt, snel en discreet wilt filmen. Het hybride autofocussysteem met snelle fasedetectie-AF levert vloeiende videoacties en volgt het onderwerp nauwkeurig. U kunt direct met filmen beginnen door op de opnameknop te drukken of eerst handmatig de belichting en ISO-instelling aanpassen. De elektronische VR (E-VR) zorgt voor scherpe beelden in HD-films die zijn gemaakt met 1080/30p of 720/30p. U kunt speciale effecten creëren met Slow Motion, een functie die een drie seconden durende HD-filmclip met 120 bps terugspeelt in 12 seconden.

Nieuwe creatieve filmstanden die hun debuut maken in de Nikon 1 V3 zijn Versneld afspelen, Jump-cut en 4-secondenfilm. Net als bij alle Nikon 1-camera’s kunt u tijdens het filmen hogeresolutiefoto’s maken door eenvoudig op de ontspanknop te drukken of door Nikon’s nieuwe functie Automatische beeldopname te gebruiken. Deze functie, die voor het eerst beschikbaar is op de Nikon 1 V3, analyseert elk beeld en maakt een foto wanneer de omstandigheden optimaal zijn.

Andere functies in de Nikon 1 V3

De stand “Beste moment vastleggen” beschikt nu ook over Nikon’s nieuwe functie Actieve selectie, die tot 40 hogeresolutiebeelden in minder dan een seconde neemt en u laat kiezen welke bewaard moet blijven. De nieuwe optie Creatief palet, beschikbaar in de stand Creatief van de camera, biedt een nieuwe manier om artistieke filters op foto’s toe te passen voor u de opname maakt. Creatief palet past de helderheid, verzadiging en witbalans aan terwijl het door verschillende effecten bladert. Het enige wat u hoeft te doen is uw vinger over de ring op het aanraakscherm te bewegen of aan de multi-selector te draaien, zodat het beeld op de monitor verandert en u ziet wat u vastlegt op het moment dat u afdrukt. De geheugenkaartsleuf zorgt dat eenvoudig een microSD-geheugenkaart geplaatst kan worden.

Nieuwe 1 Nikkor-objectieven

Samen met de Nikon 1 V3 worden twee nieuwe 1 Nikkor-objectieven uitgebracht. Het 1 Nikkor VR 70-300mm f/4.5-5.6 superteleobjectief met Super ED-glas en Nano Crystal Coat geeft fotografen de vrijheid snelle, superteleopnamen te maken zonder statief.

Het 1 Nikkor VR 10-30mm f/3.5-5.6 PD-ZOOM-objectief is voor het eerst als kitobjectief voor de Nikon 1 V3 verkrijgbaar en levert snelheid, flexibiliteit en een goede beeldkwaliteit, rechtstreeks uit de verpakking. Dit platte zoomobjectief is uitgerust met een automatische elektronische objectiefbescherming en een intrekbaar objectiefmechanisme.

Nikon 1 V3 belangrijke kenmerken

• CX-formaat CMOS-sensor van 18,4 megapixels zonder laagdoorlaatfilter

• ISO 160-12.800: automatische ISO heeft een bereik van 160-6400 en de gevoeligheid kan tot ISO 12.800 worden verhoogd. Twee geavanceerde ruisonderdrukkingsinstellingen verminderen ruis wanneer met ISO 6400 of 12.800 wordt gefotografeerd.

• EXPEED 4A: hiermee kunt u foto’s en HD-films met hoge snelheid blijven maken.

• Wi-Fi: De Wi-Fi-functie verbindt de camera rechtstreeks met een smartapparaat, zodat u foto’s kunt delen direct nadat u ze hebt gemaakt. Of bedien uw camera op afstand met uw smart-apparaat.

• Controle: hoofd- en secundaire instelschijf, twee programmeerbare functieknoppen en PSAM-opnamestanden.

• Bediening via een touchscreen: touchscreen LCD-monitor van 7,5 cm (3,0 inch) met 1.037.000 beeldpunten.

• Hybride AF-systeem met 171 punten. Heeft 105 fasedetectiepunten die snel en nauwkeurig op de actie scherpstellen.

• Maak beelden tot 20 bps met continue AF of maak 40 RAW-foto’s met 60 bps als de scherpstelling is vastgezet in het eerste beeld.

• Full HD-films (1080p) (beeldverhouding 16:9) met een beeldsnelheid van 60p/30p en volledig handmatige controle over instellingen. Elektronische VR levert scherpe beelden voor HD-films die zijn opgenomen met 1080/30p of 720/30p. Neem hogeresolutiefoto’s tijdens het filmen en bekijk HD-films die met 120 bps zijn opgenomen in extreme slow motion.

• Virtuele horizon: u kunt de horizontale kanteling en de verticale kanteling (naar voren en naar achteren) controleren op de LCD-monitor of via de externe zoeker.

• Weergave van hoge lichten: wijst op mogelijke belichtingsproblemen tijdens de weergave.

• Beste moment opname (met de nieuwe opties Actieve selectie, Slimme fotoselectie en Trage weergave),Bewegingssnapshot.

• Creatief palet: pas voorafgaand aan de opname artistieke filters toe op foto’s via het touchscreen of de multi-selector van de camera.

• Gemakkelijk toegankelijke geheugenkaartsleuf: maakt het eenvoudig een microSD-geheugenkaart te plaatsen.

Optionele accessoires

• DF-N1000 EVF: afneembare elektronische zoeker met 2.359.000 beeldpunten. Met een hoog contrast, een hoog oplossend vermogen en een beelddekking van bijna 100%.
• GR-N1010 grip: geeft stabiliteit aan de camera voor telefotoresultaten. Biedt een extra programmeerbare functieknop, secundaire instelschijf en ontspanknop.
• SB-N7 Speedlight: een compacte en krachtige flitser.
• FT1 vattingadapter: maakt het mogelijk een NIKKOR D-SLR-objectief op een Nikon 1-camera te gebruiken.

Meegeleverde accessoires

•EN-EL20a oplaadbare Li-ion accu
•MH-29 acculader
•UC-E20 Micro USB-kabel
•AN-N1000 draagriem
•Nikon 1 objectief- en bodydoppen en afdekkapje voor de flitsschoen
•Bijgeleverde software: View NX2

Nikon 1 V3 prijs en beschikbaarheid

De Nikon 1 V3 met de 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 PD-ZOOM is verkrijgbaar vanaf 17 april 2014 voor een adviesprijs van 969 euro. De body alleen gaat 869 euro kosten.

Bron: Nikon