CookiesNikon Coolpix A met DX sensor

5 maart 2013 07:51 door Hans Wind

Nikon Coolpix A met DX sensorDe Nikon Coolpix A met 16,2-megapixel DX-sensor is volgens de fabrikant de kleinste camera die is uitgerust met een sensor in DX-formaat. Om een zo hoog mogelijke resolutie mogelijk te maken wordt in de Coolpix A een sensor zonder laagdoorlaatfilter toegepast. Dat resulteert in een optisch systeem dat de mogelijkheden van het Nikkor-objectief en de hoge resolutie van de sensor in DX-formaat optimaal benut. In combinatie met de Expeed 2-beeldverwerkingsengine, die we kennen van de D-SLR-modellen, levert de Coolpix A prima prestaties en een maximale beeldkwaliteit, bij een minimaal energieverbruik.

Tijdens het maken van foto’s bij weinig licht of het registreren van snel bewegende onderwerpen zorgt de hoge ISO-lichtgevoeligheid (100-6400, uit te breiden tot 25.600) voor beelden met een rijke details en een zeer laag ruisniveau. Als je meer controle wilt over de lichtkwaliteit, kun je een van de zes instellingen voor Actieve D-lighting inschakelen, een compatibele externe Speedlight-flitser aansluiten of de adapterring UR-E24 gebruiken om verschillende lensfilters (46 mm) voor verschillende effecten toe te passen. Daarnaast kun je het omgevingslicht op afstand houden door een zonnekap (HN-CP18) te bevestigen.

Coolpix A achterkantHet 18,5 mm f/2,8 Nikkor-groothoekobjectief van de Nikon Coolpix A met vaste brandpuntsafstand (28 mm kleinbeeldequivalent) zorgt voor een goede definitie over het hele diafragmabereik en alle optische aberraties (bijvoorbeeld sferische aberratie of coma) worden geminimaliseerd zonder gebruik te maken van digitale correctie. Het irisdiafragma met zeven lamellen matigt zo nodig de lichtinval en zorgt voor een prachtig natuurlijk aandoende, onscherpe achtergrond.

Creatieve controle op de Nikon Coolpix A

De belichtingsstanden (PSAM) vergroten de creatieve mogelijkheden en met de twee gebruikersstanden kun je in een handomdraai de gewenste voorkeursinstellingen activeren. Een instelbare functieknop maakt het mogelijk het menu te omzeilen en snelkoppelingen naar je favoriete camera-instellingen op te geven. Met de scherpstelring van het objectief kun je handmatig scherpstellen en de Autofocusstand zo nodig handmatig opheffen.

Daarnaast biedt de Coolpix A ondersteuning voor 14-bits gecomprimeerde beeldgegevens in de bestandsindeling RAW (NEF), een bestandsindeling die ook op digitale spiegelreflexcamera’s wordt gebruikt. De originele, onbewerkte beelden kunnen worden bewerkt op de camera zelf, met dank aan de grote 7,5-cm (3,0-inch) LCD-monitor met 921.000 beeldpunten. Door middel van Picture Control kun je de instellingen voor contrast en kleuren (Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap en Aangepast) aanpassen aan de omstandigheden. Wie zijn beelden wat wil opleuken, kan foto’s ter plekke verbeteren met behulp van allerlei filtereffecten, zoals de stand Selectieve kleur, waarmee je beelden kunt omzetten in monochroom en vervolgens een vleugje kleur naar keuze kunt toevoegen.

Belangrijke functies van de Nikon Coolpix A

• WiFi-compatibel: via WiFi kun je je beste beelden en films overbrengen naar je smart device* met gebruik van de als optie verkrijgbare WiFi-dongle (WU-1a).

• Full HD-filmopnamen (1080p): met 30, 25 of 24 bps en in stereo, via de ingebouwde stereomicrofoon.

• Geavanceerde gebruikersinterface: de fraaie grafische gebruikersinterface is ontleend aan Nikons D-SLR-gamma.

• Continu-opnamen met 4 bps (tot 26 beelden): leg snel bewegende onderwerpen vast met 4 beelden per seconde.

• Optionele externe optische zoeker: als je liever werkt met een conventionele zoeker, is dit als optie verkrijgbare accessoire (DF-CP1) een prima alternatief voor het LCD-scherm. Op het ‘accessoireschoentje’ kun je bovendien een krachtigere externe Speedlight-flitser bevestigen.

• Compatibel met optionele GPS-functie (GPS-1): hiermee kun je de exacte locatie (lengtegraad en breedtegraad) van je beelden opslaan als ‘geotag’.

• Compatibel met SD-kaarten: vergroot je opslagcapaciteit met een SD-kaart (geschikt voor SDHC, SDXC en UHS-I) voor het opslaan van je beelden en films.

Nikon Coolpix A prijs en beschikbaarheid

De Coolpix A is vanaf 21 maart verkrijgbaar in het zwart en titanium zilver. De adviesprijs bedraagt €1099,-. De optionele optische zoeker DF-CP1 kost naar verwachting 299 euro.

Bron: Nikon