CookiesNikon Coolpix P7000 met HD video

8 september 2010 09:43 door Hans Wind

Nikon Coolpix P7000 met HD videoDe Nikon COOLPIX P7000 is volgens de fabrikant een high-end compact camera met grootse prestaties. Deze camera is het resultaat van uitgebreid onderzoek onder professionele fotografen en levert schitterende foto’s in een jasje die minder intimiderend is dan een digitale reflexcamera.

Het NIKKOR-groothoekobjectief met 7,1x zoom en een bereik van 28 tot 200 mm (kleinbeeldequivalent) staat garant voor een hoge fotokwaliteit. Verder is de COOLPIX P7000 uitgerust met optische vibratiereductie (VR), twee ED-glaselementen tegen chromatische aberratie, een ingebouwd grijsfilter voor meer belichtingsopties bij veel licht en Nikon’s nieuwe EXPEED C2-beeldverwerkingssysteem. De grote CCD-sensor (1/1,7 inch) met 10,1 megapixels effectief zorgt voor een groot dynamisch bereik en uitstekende prestaties bij weinig licht. De grote LCD-monitor van 7,5 cm (3,0 inch) met hoge resolutie (920.000 beeldpunten) biedt uitkomst bij de compositie van foto’s, het maken van films en het gedetailleerd terugkijken van beide.

Nikon P7000 achterkantMark Pekelharing, Product Manager Consumer Products bij Nikon Europe B.V. legt uit: “De COOLPIX P7000 bevat vele geavanceerde functies en ergonomische kenmerken die je ook terugvindt bij spiegelreflexcamera’s en is daarmee de perfecte compacte optie voor ervaren gebruikers van reflexcamera’s die foto’s van hoge kwaliteit willen maken met een compacte body.” Hij voegt toe: “Onze professionele klanten hebben geholpen beslissingen te nemen over de functieset, wat duidelijk terug is te zien in het resultaat.”

Het grote gevoeligheidsbereik van de COOLPIX P7000 van ISO 100 tot 3200 is uit te breiden tot Hi 1 (ISO 6400-equivalent) en de nachtstand met weinig ruis zorgt voor mooie resultaten bij extreem weinig licht, bijvoorbeeld bij kaarslicht. De aanpassingsfunctie voor ruisonderdrukking stelt fotografen in staat de impact van ruis op hun foto’s te beheren.

In situaties waarin het kiezen van de juiste instelling moeilijk is, zorgt D-Lighting automatisch voor foto’s die er natuurlijk uitzien, door de correctie van onderbelichte opnamen met sterke schaduwen als gevolg van extreem hoog contrast. Met de ingebouwde COOLPIX-beeldinstellingen, die zijn gebaseerd op de technologie van Nikon’s digitale spiegelreflexcamera’s, kan de gebruiker de verwerking in de camera aan persoonlijke voorkeuren aanpassen. De nieuwe bracketingfuncties stellen de fotograaf in staat een serie foto’s te maken met licht afwijkende instellingen voor belichting, ISO-gevoeligheid en witbalans, om vervolgens de foto te selecteren die het beste aan de wensen van de fotograaf voldoet. De nieuwe virtuele horizon kan ook op de LCD-monitor worden weergegeven om ervoor te zorgen dat de camerapositie perfect is uitgelijnd.

Nabewerking
De ingebouwde bewerkingsfuncties van de P7000 geven gebruikers volledige controle over hun foto’s. Informatie over toonniveaus wordt weergegeven in een histogram, en de belichtingscorrectie, het diafragma, de sluitersnelheid en de ISO-gevoeligheid kunnen zeer nauwkeurig worden aangepast terwijl de hoge lichten, schaduwen en middentonen worden gecontroleerd.
Gebruikers die hun beelden liever bewerken op een pc of Mac, kunnen de beelden opslaan in de verbeterde NRW+ (COOLPIX RAW)-indeling, een ongecomprimeerd digitaal ‘negatief’ voor geavanceerde bewerkingsmogelijkheden. NRW+-bestanden zijn compatibel met de bijgeleverde ViewNX 2-software van Nikon en met de optionele Capture NX2 beeldverwerkingssoftware.

HD Filmen en bekijken
Onder bepaalde omstandigheden is een foto niet voldoende, daarom is de COOLPIX P7000 uitgerust met een opnamefunctie voor HD-films (720p) met stereogeluid. Het geluid kan worden opgenomen met behulp van de ingebouwde microfoon, maar er kan ook een externe microfoon worden aangesloten op de microfoonaansluiting. De extra grote LCD-monitor van 7,5 cm (3,0 inch) met zeer hoge resolutie (920.000 beeldpunten) biedt bijna 100% sRGB-kleurruimte, zodat het een genot is uw opnamen te bekijken op de camera display. Bekijkt of deelt u de opnamen liever op een groot scherm, dan is de COOLPIX P7000 via de HDMI-poort eenvoudig aan te sluiten op externe HD-schermen.

Eenvoudige bediening
De COOLPIX P7000 is ontworpen voor gebruikers die volledige controle willen hebben over hun fotografie met de bekende indeling van knoppen en schijven die terug te vinden is op digitale reflexcamera’s van Nikon, zoals de instelschijf en de AE-L/AF-L-knoppen. De P7000 is verder uitgerust met een ‘analoge retroschijf’ waarmee het niveau voor belichtingscorrectie kan worden aangepast in stappen van 1/3 LW. Handmatige controle over andere veelgebruikte functies is beschikbaar via de Quick Menu schijf. Zo kunnen de instellingen bij de verschillende zoomposities worden aangepast aan de intenties van de gebruiker. Daarnaast kan met de toegevoegde zoomgeheugenfunctie in een oogwenk worden geschakeld tussen instellingen voor de brandpuntsafstand, door middel van een nieuwe handmatige keuzeknop.

De compacte consumentencamera
De COOLPIX P7000 vormt de kern van een minisysteem en is i-DDL-compatibel met de flitsers van Nikon, de nieuwe groothoekconvertor WC-75A voor een beeldhoekequivalent van 21 mm en de infrarood afstandsbediening Ml-L3. De P7000 wordt geleverd met de ViewNX 2-software, een MH-24-batterij met lange levensduur en de EN-EL14-lader. De camera kan eventueel worden uitgerust met een externe microfoon (niet beschikbaar bij Nikon) en de optionele draagtas CS-P06 ten behoeve van bescherming van de camera.

Nikon P7000 specificaties
• Effectieve pixels: 10,1 megapixels
• Beeldsensor: 1/1,7-inch RGB-CCD, 10,39 megapixels totaal
• Objectief: NIKKOR-objectief met 7,1x optische zoom
• Brandpuntsafstand: 6,0-42,6 mm (kleinbeeldequivalent van 28-200 mm)
• Diafragma: f/2.8-5.6
• Objectiefconstructie: 11 elementen in 9 groepen (2 ED-glaselementen, 4 asferische lenselementen)
• Digitale zoom: Maximaal 4x (kleinbeeldequivalent van circa 800 mm)
• Scherpstelbereik (afstand tot objectief): Circa 50 cm tot oneindig (bij groothoekinstelling), circa 80 cm tot oneindig (in de telestand); macrostand: circa 2 cm tot oneindig (bij groothoekinstelling)
• Vibratiereductie (VR): Lens-shift, lens-shift + elektronisch
• Overige functies tegen onscherpte: Bewegingsdetectie (conventioneel), BSS (Best Shot Selector)
• ISO-gevoeligheid (standaarduitvoergevoeligheid): ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 (3648×2736); kan worden ingesteld op Hi 1 [ISO 6400-equivalent (3647×2736)], Automatisch (ISO 100 tot 800), Hoge ISO-waarde automatisch (ISO 100 tot 1600), Vast bereik automatisch (ISO 100 tot 200, 100 tot 400), Nachtstand met weinig ruis (ISO 400 tot 12800)
• LCD-monitor: TFT-LCD-monitor (VGA) van 7,5 cm (3 inch) met circa 921.000 beeldpunten, air gapless, grote kijkhoek, anti-reflectiecoating en instelbare helderheid
• Opslagmedia: Intern geheugen (circa 79 MB), SD/SDHC/SDXC-geheugenkaarten* *Niet compatibel met MMC-kaarten (Multi Media Card)
• Gezichtprioriteit-AF/maximumaantal gezichten dat kan worden gedetecteerd: 12, gezichtprioriteit, gezichtprioriteit-AE, inzoomen op gezichten
• Huid verzachten: Tijdens opname/weergave
• Glimlachtimer: Maximaal drie glimlachende gezichten kunnen worden gedetecteerd; kan worden in- en uitgeschakeld
• Knipperwaarschuwing: Kan worden in- en uitgeschakeld
• Rode-ogenreductie van de camera: Rode ogen worden automatisch digitaal gecorrigeerd, flitsen vooraf (kan worden in- en uitgeschakeld)
• Onderwerp volgen*: Automatische vergrendeling/AF-activering/Opnieuw starten van volgen niet beschikbaar *Volgt een aangegeven onderwerp automatisch
• Onderwerpstanden: 18 onderwerpstanden (Portret, Landschap, Sport, Nachtportret, Party/binnen, Strand, Sneeuw, Zonsondergang, Schemering, Nachtlandschap, Close-up, Voedsel, Museum, Vuurwerk, Kopie, Achtergrondverlichting, Panorama assist).
• Automatische scènekeuzeknop: 6 onderwerpstanden + automatische stand (Portret, Landschap, Nachtportret, Nachtlandschap, Close-up, Achtergrondverlichting)
• Film: HD 720p: 1280 x 720/24 fps, VGA: 640 x 480/30 fps, QVGA: 320 x 240/30 fps
• Picture Controls: 6 typen [Standaard (standaardinstelling), Neutraal, Levendig, Monochroom (Z/W, sepia), Aangepast 1, Aangepast 2] (equivalent aan P6000)
• Functies voor het sorteren van bestanden: Optie voor weergeven op datum
• Interface/Direct print-compatibiliteit: Hi-Speed USB/PictBridge
• Beschikbare talen: 24 talen (producten voor Japan: alleen Japans en Engels)
• Voedingsbronnen: Oplaadbare Li-ionbatterij EN-EL14 (74 v 1030 mAh), lichtnetadapter EH-5a (optioneel)
• Aantal opnamen per lading (gebruiksduur van de batterij)*: Circa 350 beelden met EN-EL14 *Op basis van CIPA-standaarden voor het meten van de gebruiksduur van batterijen
• Afmetingen (breedte x hoogte x diepte): Circa 114,2 x 77,0 x 44,8 mm (zonder uitstekende delen)
• Gewicht*: Circa 360 gram (inclusief batterij en SD-geheugenkaart), circa 310 gram (alleen camerabody) *Op basis van CIPA-richtlijnen, DCG-005-2009

Nikon COOLPIX P7000 prijs en beschikbaarheid
De COOLPIX P7000 is verkrijgbaar vanaf 23 september, de adviesverkoopprijs bedraagt €549.

Bron: Nikon


Nikon COOLPIX P7000 prijs vergelijking