CookiesNikon D3300 – een instapmodel D-SLR camera

7 januari 2014 06:01 door Hans Wind

Nikon D3300 - een instapmodel D-SLR cameraDe Nikon D3300 is een nieuwe D-SLR op instapniveau. De kleine en lichte Nikon D3300 is krachtig, gemakkelijk mee te nemen en eenvoudig te bedienen.

Van onderwerpen met weinig licht tot portretten: dankzij Nikon’s hulpstand hoeft u niet te gokken hoe u de camera moet instellen, zodat het eenvoudig is om mooie foto’s en films te maken. Dankzij een uitgebreide reeks functies kan de Nikon D3300 meer details vastleggen en helderdere beelden produceren, met name wanneer u fotografeert met een hoge ISO-waarde in donkere situaties. Enkele verbeteringen zijn een CMOS-sensor van 24,2 megapixels zonder optisch laagdoorlaatfilter (OLPF), een groter ISO-bereik (tot ISO 12.800) en Nikon’s krachtige nieuwe EXPEED 4-beeldprocessor, plus snelle continu-opnamesnelheden van maximaal 5 beelden per seconde.
Nikon D3300 achterkant
Daarnaast is het nieuwe Nikkor-kitobjectief opmerkelijk kleiner geworden, waardoor de Nikon D3300 veel draagbaarder is. Met Nikon’s optionele draadloze mobiele adapter kunt u foto’s die zich onderscheiden van de vele smartphonefoto’s, gemakkelijk delen op elk sociaal netwerk.

Nikon D3300 beeldkwaliteit

De sensor van 24,2 megapixels is speciaal ontworpen zonder optisch laagdoorlaatfilter, waardoor zelfs de fijnste details en structuren scherp worden vastgelegd. Dankzij de krachtige nieuwe Expeed 4-beeldprocessor en een ISO-bereik dat doorloopt tot ISO 12.800 (uitbreidbaar tot het equivalent van 25.600) worden zelfs beelden die zijn gemaakt in donkere situaties met een hoge ISO-waarde goed vastgelegd met weinig ruis en mooie beeldgradaties. Snelle acties en vluchtige bewegingen of gezichtsuitdrukkingen kunnen worden vastgelegd op exact het juiste moment, dankzij continu-opnamesnelheden van maximaal 5 beelden per seconde. De scherpstelling is accuraat dankzij het 11-punts AF-systeem dat beschikt over een kruissensor in het midden voor een grotere nauwkeurigheid.

Hulpstand: stapsgewijze assistentie

Met duidelijke stapsgewijze toelichtingen en voorbeelden die het gewenste resultaat illustreren, laat de hulpstand zowel beginners als diegenen die meer willen leren, precies zien hoe ze mooie foto’s en films kunnen maken. De hulpstand is gemakkelijk toegankelijk via de standknop boven op de camera en kan worden gebruikt om te leren hoe men de camera instelt, beelden opneemt, verwijdert en zelfs retoucheert. Beginnende fotografen kunnen ook leren hoe ze portretten met een prachtige onscherpe achtergrond maken, acties scherp vastleggen of ruisvrije opnamen maken bij weinig licht. Aangezien de gebruiker in de hulpstand wordt gevraagd welk soort foto of film hij of zij wil maken, zorgt deze stand dat ontluikende fotografen meer zelfvertrouwen krijgen en iedereen gemakkelijker belangrijke functies en knoppen onder de knie krijgt zonder de camerahandleiding te hoeven raadplegen.

Speciale effecten op de D3300

Dankzij de nieuwe ingebouwde stand Speciale effecten kunnen gebruikers foto’s en films gemakkelijk een artistiek tintje geven. Met de keuze uit 13 verschillende effecten zullen gebruikers plezier beleven aan het maken van opvallende foto’s en films. Enkele beschikbare opties zijn Pop, dat kleuren helderder maakt door de verzadiging te vergroten, Speelgoedcamera, dat een retro-effect creëert, en Eenvoudig panorama, dat spectaculaire panorama’s maakt van weidse landschappen of stadsgezichten. Effecten kunnen heel gemakkelijk worden toegepast en kunnen tijdens de opname real-time worden bekeken op de lcd-monitor.

Full HD-films

Met de Nikon D3300 kunnen ook Full HD films opgenomen worden. De D-filmfunctie van de camera kan Full HD-filmbeelden opnemen met beeldsnelheden tot 50p/60p en continue autofocus, waardoor men vloeiende opnamen krijgt van zelfs snelle acties met een opmerkelijke scherpte en helderheid. Met de handige filmopnameknop kan men de opname gemakkelijk starten en stoppen, terwijl de ingebouwde stereomicrofoon, plus compatibiliteit met Nikon’s externe ME-1 stereomicrofoon, betekent dat films er niet alleen mooi uitzien, maar ook goed klinken.

Aansluitingen

Foto’s die met de Nikon D3300 zijn gemaakt, kunnen via een optionele WiFi adapter rechtstreeks vanaf de camera worden verzonden naar elke smartphone of tablet met iOS of Android, waarna ze gemakkelijk kunnen worden geüpload naar sociale netwerken, zoals Facebook, Instagram of Twitter. De Wi-Fi-functie maakt het mogelijk om het smartapparaat te gebruiken om het onderwerp vooraf te bekijken of om de camera op afstand te bedienen en zo bijvoorbeeld zelfportretten te maken.

De lcd-monitor van 7,5 cm (3 inch) met een grote kijkhoek en een resolutie van 921.000 beeldpunten heeft een helder beeld, terwijl men met de nieuwe ‘i’-knop, geplaatst op de achterzijde van de camera, het hoofdmenu kan omzeilen om snel instellingen te wijzigen tijdens de opname. Met de heldere, brede optische zoeker (met een beelddekking van circa 95% en een vergroting van 0,85x) kan men gemakkelijk goed getimede foto’s maken, met name bij het fotograferen van snelle acties vanaf een afstand. Een nieuwe mogelijkheid van de D3300 is dat gebruikers die fotograferen door de zoeker, kunnen kiezen tussen een klassieke interface en een grafische interface met bewegende instellingen voor een intuïtievere bediening.

De D3300 body weegt slechts 410 gram (zonder geheugenkaart en batterij) en is verkrijgbaar in zwart, rood en grijs. Ondanks de geringe afmetingen ligt de camera stevig in de hand dankzij een grote, comfortabele grip.

De D3300 is compatibel met het volledige assortiment DX-formaat objectieven.

Nikon D3300 belangrijke kenmerken

• DX-formaat CMOS-beeldsensor van 24,2 megapixels, zonder OLPF
• Hulpstand: duidelijke, stapsgewijze instructies
• ISO 100-12.800 (uitbreidbaar tot het equivalent van ISO 25.600)
• EXPEED 4-beeldverwerkingsengine
• Continu-opnamen van 5 bps
• 11-punts AF-systeem met een kruissensor in het midden
• RGB-meetsensor met 420 pixels met Nikon’s systeem voor onderwerpherkenning
• D-film: Full HD-films met beeldsnelheden tot 50/60p
• Ingebouwde microfoon en compatibiliteit met Nikon’s ME-1 stereomicrofoon
• Eenvoudige draadloze verbinding: via Nikon’s Wu-1a mobiele adapter
• Stand Speciale effecten: 13 opvallende effecten voor foto’s en films
• 6 onderwerpstanden
• Lcd-monitor: 7,5 cm (3,0 inch) met resolutie van 921.000 beeldpunten
• Optische zoeker met een beelddekking van circa 95% en een vergroting van 0,85x
• Afmetingen: circa 124×98×75,5 mm
• Gewicht: 410 gram (zonder batterij en geheugenkaart)
• Klein, intrekbaar kitobjectief: AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II
• Stabiele grip om de camera stevig vast te houden
• Keuze uit drie kleuren voor de body: zwart, rood en grijs
• Uitbreidbaar systeem: compatibel met het volledige assortiment DX-formaat NIKKOR-objectieven en eenvoudige Nikon Speedlight-flitsers 1 Compatibel met smartapparaten met iOS en Android. Deze functie vereist het gebruik van een speciale toepassing die gratis kan worden gedownload via Google Play en de App Store van Apple. Android, Google, Google Play, YouTube en andere merken zijn handelsmerken van Google Inc.

Nikon D3300 prijs en beschikbaarheid

De verkoopstart van de Nikon D3300 ligt naar verwachting op 6 februari.

De verkoopadviesprijs van de Nikon D3300 kit met AF-S DX 18-55 VR II is 659 euro.

De verkoopadviesprijs van de Nikon D3300 body is 549 euro.

Bron: Nikon