CookiesNikon D300S digitale spiegelreflex met HD video

30 juli 2009 08:40 door Hans Wind

Nikon D300S digitale spiegelreflex met HD videoDe nieuwe D300S spiegelreflex is een camera die volgens Nikon de hedendaagse creatieve fotografen meer mogelijkheden biedt. De D300S biedt met zijn functie voor HD-films, een hogere beeldsnelheid van 7 beelden per seconde (bps) en twee sleuven voor CF- en SD-geheugenkaarten nieuwe kansen om te ontdekken hoe u creatieve beelden kunt maken. De D300S bouwt voort op de alom geprezen D300 en bevat dezelfde DX-formaat CMOS-sensor met 12,3 megapixels, een professioneel 51-punts autofocussysteem en het geroemde EXPEED-beeldverwerkingssysteem in een onopvallende, compacte camerabody.

Robert Cristina, Manager Professional Products bij Nikon Europe, zegt hierover: “De D300s is ontworpen voor de huidige generatie van creatieve makers van foto’s en video’s, die schitterende stilstaande fotobeelden wil combineren met de creatieve mogelijkheden van video-opnamen. Het DX-formaat biedt de voordelen van brandpuntsverlenging, een compact formaat en een voordelige prijs, waardoor de D300S een werkelijk interessante optie vormt voor iedereen die meer met fotografie wil doen.”

Nikon D300S achterkantHD-films in stereo opnemen en bewerken
De D300S breidt de mogelijkheden voor opname van HD-films met een digitale spiegelreflexcamera flink uit doordat de camera ook input van extern stereogeluid, autofocus en diverse primeurs op het gebied van ingebouwde filmbewerking biedt. Dankzij ondersteuning voor externe stereomicrofoons kunt u opgenomen filmclips van een levensechter geluid voorzien en een speciale nieuwe LV-knop maakt het wisselen tussen stilstaande beelden en films gemakkelijker dan ooit. Filmclips kunnen in de camera worden bewerkt door tijdens het afspelen eenvoudig het begin- en eindpunt te selecteren. Daarbij maakt de nieuwe C-type HDMI-interface het mogelijk om het bewerken desgewenst op een HD-monitor of HDTV uit te voeren.

Twee sleuven voor opslagmedia
Als eerste in zijn klasse biedt de D300S de keuze uit twee standaarden voor opslagmedia, CF (Compact Flash™) en SD (Secure Digital™), met opties voor de manier waarop de camera gegevens op de kaarten opslaat. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om stilstaande beelden op het ene type kaart op te slaan en filmclips op het andere type.

Sneller voortreffelijke foto’s maken
De D300S legt beelden met een hoge snelheid van 7 beelden per seconde vast, zonder dat u daarvoor een extra battery pack nodig hebt. Het optionele MB-D10 battery pack maakt een snelheid van 8 bps mogelijk plus een verbeterde ergonomie bij verticale opnamen. De camera bevat dezelfde baanbrekende beeldtechnologieën als de D300, zoals het systeem voor onderwerpherkenning met 1005-pixels RGB-lichtmeting, plus het 51-punts Multi-CAM 3500 autofocussysteem voor toonaangevende autofocusprestaties; in combinatie zorgen deze technologieën voor een nauwkeurige autofocus, automatische belichting en automatische witbalans. Het EXPEED-beeldverwerkingssysteem beantwoordt volledig aan Nikon’s beroemde beeldkwaliteitcriteria van rijke en zuivere kleuren, zachte huidnuances en buitengewone details met een minimum aan ruis, terwijl u met Nikon’s exclusieve beeldinstellingensysteem de uitstraling van uw werk volledig flexibel kunt aanpassen.

Intuïtieve ergonomie
Nikon’s beroemde ergonomie is aanzienlijk verbeterd, doordat dezelfde multi-selector is gebruikt als bij de D3-serie en de D700, met een knop in het midden waarmee u films start en stopt. De D300S is ook voorzien van een stille ontspanstand voor onopvallend fotograferen, waarbij de gebruiker het neerklappen van de spiegel handmatig kan regelen. De speciale info-knop vereenvoudigt weergaven en sneltoetsen voor veelgebruikte instellingen en de diffusor van de ingebouwde opklapbare flits bestrijkt een grote beeldhoek van 16 mm.

Praktische prestaties
De high-definition (920.000 pixels) 3-inch TFT-monitor biedt een uitstekende ondersteuning voor het afspelen van beelden en het samenstellen van films. Desgewenst kunt u tijdens het maken van foto’s ook de aanduiding van de virtuele horizon weergeven. De diverse hulpmiddelen voor beeldverwerking in de camera zijn nu uitgebreid met een functie voor het wijzigen van het beeldformaat, waarmee u RAW-bestanden kunt verwerken tot een van de vier vooraf ingestelde afmetingen; zo kunt u meer bewerkingen in de camera uitvoeren in plaats van op de pc.

Meer dan alleen een ‘S’ achter de naam
De uitgebreide functies van de D300S zijn ontworpen voor iedereen die nu en in de toekomst serieus met fotografie aan de slag wil gaan. Deze camera biedt veel meer mogelijkheden dan het eenvoudige achtervoegsel ‘S’ achter de naam suggereert, en dankzij zijn praktische mix van creatieve opties, professionele technologieën, een compact formaat en een voordelige prijs heeft de camera een unieke positie binnen Nikon’s uitgebreide DSLR-serie verworven.

Belangrijkste kenmerken van de Nikon D300S
• DX-formaat CMOS-beeldsensor van 12,3 megapixels. Zelfreinigende sensor beperkt het effect van stof tot een minimum.
• Continu-opnamen van 7 bps (8 bps bij gebruik van het optionele MB-D300 battery pack).
• Met D-movie kunt u door de bewerkingsfunctie te starten en weer te stoppen prachtige HD-films (high-definition in 720p kwaliteit) met stereogeluid (Compatibele stereomicrofoon vereist) opnemen.
• Twee kaartsleuven: een CF- en een SD-geheugenkaartsleuf voor een flexibelere workflow.
• ISO 200-3200: uitbreidbaar tot maximaal ISO 6400 (equivalent) en minimaal ISO 100 (equivalent).
• EXPEED-beeldverwerkingssysteem met 14-bits A/D-conversie en 16-bits beeldverwerking voor prachtige toongradaties.
• Multi-CAM 3500FX 51-punts AF-systeem. Afzonderlijk selecteerbaar of instelbaar met een dekking van 9, 21 of 51 punten.
• Snelle respons met een opstarttijd van circa 0,13 seconde en een ontspanvertraging van 45 milliseconden.
• Stille opnamestand: perfect voor onopvallend fotograferen, omdat het geluidsvolume van de mechanismen van de camera merkbaar wordt verminderd.
• Picture Controls zorgen voor een gestroomlijnde beeldverwerking in de camera doordat beeldparameters kunnen worden aangepast voordat de foto wordt gemaakt. Ze bieden volledige controle over verscherping, contrast, helderheid, tint en verzadiging in diverse kleurstanden.
• 3-inch VGA-LCD-monitor met 920.000 pixels en een brede kijkhoek van 170 graden.
• Actieve D-Lighting produceert prachtige beelden met een hoog contrast door automatisch tooncorrectie toe te passen op het moment dat de foto wordt gemaakt.
• Duurzame body van magnesiumlegering: bestand tegen waterdruppels en stof.
• Duurzame sluiter die gedurende 150.000 cycli is getest.
• HDMI-video-uitgang maakt aansluiting op high-definition videosystemen mogelijk.
• Intuïtieve ergonomie met optimaal geplaatste knoppen voor een snelle en eenvoudige bediening.

Nikon D300S prijs en beschikbaarheid
De D300s is verkrijgbaar vanaf eind augustus 2009. De adviesverkoopprijzen bedragen:
• D300S body € 1.949
• D300S AF-S DX 16-85 VR kit € 2.529
• D300S AF-S DX 18-200 VR II kit (vanaf begin september) € 2.549

Bron: Nikon


Nikon D300S prijs vergelijking