CookiesNikon D3200 DSLR

19 april 2012 05:36 door Hans Wind

Nikon D3200 DSLRDe Nikon D3200 is een nieuwe gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera op instapniveau met een verbeterde hulpstand en Full HD-videofunctie.

De D3200 is geschikt voor mensen die foto en video materiaal van hoge kwaliteit willen maken. Door de eenvoudig te begrijpen functies van de D3200 kun je mooie foto’s maken, zelfs als je nog nooit eerder een DSLR hebt gebruikt.
De hulpstand, bekend van de D3000 en D3100, beleeft nu zijn derde generatie en heeft belangrijke verbeteringen ondergaan waarmee je nu nog sneller de creatieve opties begrijpt, doordat je stapsgewijs door het hele proces wordt geleid. Parallel daaraan geven Assist Images (hulpafbeeldingen) visuele voorbeelden om je te laten zien wat het effect van instellingen op je beeld is. Een prachtig vervaagde achtergrond bij portretten of haarscherpe foto’s van je spelende kinderen zijn zo een fluitje van een cent. Ook zijn er nieuwe onderdelen aan de geavanceerde bediening toegevoegd, bijvoorbeeld om je te helpen het rood in een zonsondergang extra naar voren te laten komen of om onscherpte te verminderen.

Het automatische onderwerp-herkenningssysteem analyseert nauwkeurig het onderwerp dat je wilt vastleggen en past de scherpstelling, belichting en witbalans aan voor een optimaal resultaat. En, als je liever wilt dat de camera het werk voor je doet, is er ook een reeks automatische functies zoals automatische onderwerpselector in de livebeeld- en onderwerpstanden, die de best mogelijke instellingen voor je kiest.

Nikon D3200 achterkantBeeldkwaliteit van de D3200

Het hoge aantal van 24,2 megapixels van de D3200 zorgt voor bijzonder gedetailleerde beelden, wat als bijkomend voordeel heeft dat je gemakkelijk een andere uitsnede van je foto’s kunt maken en favoriete foto’s op groot formaat kunt afdrukken. Zo houd je herinneringen levend zonder dat de afbeelding aan scherpte inboet. De snelle en krachtige nieuwe EXPEED 3-processor zorgt voor een razendsnelle werking, heldere beelden met een goede kleurreproductie en een verbeterde filmopname. De hoge lichtgevoeligheid van ISO 100-6400 (uit te breiden tot ISO-equivalent 12800) helpt je om zelfs bij zeer weinig licht scherpe beelden vast te leggen. Het snelle 11-punts autofocussysteem zorgt dat je onderwerp scherp in beeld is en levert zelfs haarscherpe beelden op als je onderwerp zich niet precies in het midden bevindt of volledig onvoorspelbaar is. Met een snelheid van vier beelden per seconde kun je met de D3200 de actie van snel bewegende onderwerpenprecies op het juiste moment vastleggen.

En mocht je foto’s willen maken in situaties met hoge contrasten, bijvoorbeeld van onderwerpen in tegenlicht, dan past Actieve D-Lighting van Nikon de belichting automatisch zo aan dat details in zowel donkere als lichte partijen behouden blijven, resulterend in prachtige foto’s met een natuurlijk contrast.

HD-films

Neem met behulp van de handig geplaatste opnameknop je eigen prachtige Full HD-films (1080p) op en speel ze later af op je HD TV. De grote beeldsensor en hoge lichtgevoeligheid van de camera leveren een hoge beeldkwaliteit op. De camera is voorzien van een ingebouwde microfoon van hoge kwaliteit, maar als je nog een stapje verder wilt met het opnemen van geluid, kun je gebruikmaken van invoer via een optionele externe microfoon. Je kunt je films ook eenvoudig op de camera editen door het begin- en eindpunt te selecteren, en je kunt bovendien afzonderlijke frames selecteren om op te slaan, zodat je echt nooit meer een moment hoeft te missen. In combinatie met een uitgebreide serie NIKKOR-objectieven kun je geweldige cinematische effecten creëren om je HD-films echt tot leven te brengen.


D3200 van bovenVerzenden vanaf de camera

Het draadloos versturen van beelden van je camera naar een smartphone of tablet is nu mogelijk met behulp van de optionele WU-1a WiFi adapter. Dit houdt in dat je ze op eenvoudige wijze direct via sociale media en e-mail met je vrienden en familie kunt delen, of ze kunt opslaan of er een back-up van kunt maken als je onderweg bent. De draadloze WiFi adapter WU-1a is een ideale accessoire als je op reis bent, aangezien je daarmee geen PC nodig hebt om beelden van de camera op je smartphone of tablet te zetten. Je kunt je camera zelfs met je Android smartphone of tablet op afstand bedienen. Erg handig voor bijvoorbeeld familieportretten, want je kunt van tevoren bekijken wat het beeld wordt en vervolgens bij de daadwerkelijke opname zelf ook op de foto staan. De D3200 is compatibel met smartphones en tablets met het Android-besturingssysteem. We hopen natuurlijk dat Nikon binnenkort dezelfde functionaliteit biedt voor iPhone en iPad.(red.)

Fotobewerking in de camera
De camera kent een reeks bewerkingsfuncties waarmee je je van je artistieke kant kunt laten zien. Door het toevoegen van creatieve effecten zoals Miniatuureffect, Selectieve kleur, Kleurenschets en Filtereffecten (om een warm of zacht filter toe te voegen) kun je de opname een persoonlijk tintje meegeven. Ook kun je je foto’s al op de camera bijsnijden, snel retoucheren en zelfs een scheve horizon rechtzetten en zo op simpele wijze de kwaliteit van je foto’s verbeteren.
Het terugkijken en bewerken van je foto’s en video’s gaat heel plezierig dankzij het grote 7,5 cm (3 inch) lcd-scherm met een hoge resolutie van 921.000 pixels.

Eenvoudige bediening
Doordat de D3200 een kleine en lichte body heeft, neem je de camera gemakkelijk overal mee naartoe en heb je hem altijd paraat om belangrijke momenten te fotograferen. Zodra je de camera gaat gebruiken, ontdek je dat deze heerlijk in de hand ligt en dat de bedieningselementen intuïtief zijn geplaatst. De meest gebruikte functies, zoals live beeld en de ontspanstand, hebben een eigen knop. Wil je een foto van jezelf maken met behulp van de optionele ML-L3-afstandsbediening, dan kan dat gemakkelijk doordat de D3200 aan zowel de voor- als de achterkant een ontvanger heeft. En mocht je eventueel meer hulp nodig hebben, dan zit de Info-knop binnen handbereik.


Nikon WU-1a wireless adapterAndere belangrijke functies

• Slimme autofocus voor films: continu-autofocus (AF) is heel handig bij het opnemen van D-films. Fulltime servo-AF (AF-F) en AF met meevolgende scherpstelling behouden de focus als je bewegende onderwerpen filmt. Gezichtprioriteit-AF is ideaal voor het filmen van gebeurtenissen waarbij je moeiteloos de camera op gezichten kunt laten scherpstellen.

• Uitgebreide filmopties: je kunt Full HD (1080p) opnemen en de camera ondersteunt het gebruik van de ME-1-stereomicrofoon van Nikon. Met de bewerkingsfuncties in de camera kun je onder meer het begin- en eindpunt van je film instellen. Met de mini-HDMI-output kun je je films afspelen op een HD-tv.

• NIKKOR-objectieven: profiteer van de legendarische NIKKOR-objectieven van Nikon om beelden vast te leggen met levendige kleuren, een prachtig contrast en haarscherpe details, of om met cinematische effecten te experimenteren. Gebruik lichtsterke objectieven met een vast brandpunt voor schitterende portretten, macro-objectieven voor levensgrote close-ups of teleobjectieven voor onderwerpen die zich veraf bevinden.

• Nikon-systeemopties: eindeloze creatieve mogelijkheden met een reeks aan accessoires. Hieronder het GP-1 GPS-apparaat zodat je altijd precies weet waar je een foto hebt gemaakt. De D3200 is uitgerust met een handige, ingebouwde pop-upflitser, en met optionele Speedlights kun je eenvoudig en met meer creativiteit inspirerende flitsfoto’s maken. De compacte en lichtgewicht SB-400 biedt intelligente ‘door de lens’ flitserregeling (i-DDL) en de mogelijkheid om indirect te flitsen voor een natuurlijker belichtingseffect zonder harde schaduwen. De multifunctionele SB-700 biedt de bijzondere mogelijkheid om meerdere flitsers draadloos aan te sturen door middel van het Creatief Verlichtingssysteem van Nikon.

Nikon D3200 specificaties

• Type: Digitale spiegelreflexcamera
• Objectiefvatting: Nikon F-vatting (met AF-contacten)
• Effectieve beeldhoek: Circa 1,5x brandpuntsafstand van het objectief (kleinbeeldequivalent; Nikon DX-formaat)
• Effectieve pixels: 24,2 miljoen
• Beeldsensor: CMOS-sensor van 23,2 x 15,4 mm
• Totaal aantal pixels: 24,7 miljoen
• Stofverwijderingssysteem: Beeldsensorreiniging, referentiegegevens voor stofverwijdering (optioneel programma Capture NX 2 vereist)
• Beeldformaat (pixels): 6016 x 4000 (Groot), 4512 x 3000 (Middel), 3008 x 2000 (Klein)
• Bestandsindeling: NEF (RAW): 12 bits, gecomprimeerde JPEG: JPEG-Baseline compatibel met de compressie Fijn (circa 1:4), Normaal (circa 1:8) of Basis (circa 1:16), NEF (RAW)+JPEG: de foto wordt één keer opgeslagen als NEF (RAW)-bestand en één keer als JPEG-bestand
• Picture Control-systeem: Keuze uit Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap; geselecteerde Picture Control kan worden gewijzigd
• Media: SD- (Secure Digital) en UHS-I-compatibele SDHC- en SDXC-geheugenkaarten
• Bestandssysteem: DCF (Design Rule for Camera File System) 2.0, DPOF (Digital Print Order Format), Exif (Exchangeable Image File Format for Digital Still Cameras) 2.3, PictBridge
• Zoeker: Spiegelreflexzoeker met pentaspiegel op ooghoogte
• Beelddekking: Circa 95% horizontaal en 95% verticaal
• Vergroting: Circa 0,8x (50 mm f/1.4-objectief op oneindig, -1,0 m-1)
• Oogafstand: 18 mm (-1,0 m-1; vanaf het middenoppervlak van het oculair van de zoeker)
• Dioptrieregeling: -1,7 tot +0,5 m-1
• Scherpstelscherm: B-type BriteView Clear Matte Mark VII matglas
• Reflexspiegel: Snel terugkerend
• Diafragma: Direct terugkerend, elektronisch gestuurd
• Compatibele objectieven: Autofocus is beschikbaar met AF-S- en AF-I-objectieven. Autofocus is niet beschikbaar bij andere G- en D-type objectieven, AF-objectieven (IX NIKKOR en objectieven voor de F3AF worden niet ondersteund) en AI-P-objectieven. Objectieven zonder CPU kunnen worden gebruikt in de stand M, maar de belichtingsmeter van de camera werkt niet. De elektronische afstandsmeter kan worden gebruikt bij objectieven met een maximaal diafragma van f/5.6 of groter.
• Sluiter: Elektronisch gestuurde, verticaal aflopende spleetsluiter
• Sluitertijd: 1/4000 tot 30 sec. in stappen van 1/3 LW, bulb, tijd (vereist optionele afstandsbediening ML-L3)
• Sluiter – flitssynchronisatiesnelheid: X=1/200 sec.; synchroniseert bij sluitertijden van 1/200 sec. of langer
• Ontspanstand: Enkel beeld, Continu, Zelfontspanner, Vertraagd op afstand, Direct op afstand, Stil ontspannen
• Beeldsnelheid: Tot 4 bps (handmatige scherpstelling, stand M of S, sluitertijd van 1/250 sec. of korter; standaardwaarden voor alle andere instellingen)
• Zelfontspanner: 2 sec, 5 sec, 10 sec, 20 sec; 1 – 9 belichtingen
• Lichtmeting: DDL-lichtmeting met RGB-sensor met 420 pixels
• Lichtmeetmethode: Matrixmeting: 3D-kleurenmatrixmeting II (G- en D-type objectieven); kleurenmatrixmeting II (andere CPU-objectieven) Centrumgerichte meting: meting wordt voor 75% bepaald door een cirkel van 8 mm in het midden van het beeld Spotmeting: meet een cirkel van 3,5 mm (circa 2,5% van het beeld) in het midden van het geselecteerde scherpstelpunt
• Bereik (ISO 100, f/1.4-objectief, 20 °C): Matrixmeting of centrumgerichte meting: 0 – 20 LW, spotmeting: 2 – 20 LW
• Lichtmeterkoppeling: CPU
• Stand: Automatische standen (Automatisch, Automatisch (flitser uit)); onderwerpstanden (Portret, Landschap, Kinderen, Sport, Close-up, Nachtportret); automatisch programma met flexibel programma (P); sluitertijdvoorkeuze (S); diafragmavoorkeuze (A); handmatig (M)
• Belichtingscorrectie: -5 tot +5 LW in stappen van 1/3 LW
• Belichtingsvergrendeling: Gemeten lichtwaarde kan worden vergrendeld met de AE-L/AF-L-knop
• ISO-gevoeligheid (aanbevolen belichtingsindex): ISO 100 tot 6400 in stappen van 1 LW; kan ook worden ingesteld op circa 1 LW boven ISO 6400 (equivalent met ISO 12800); automatische instelling van de ISO-gevoeligheid beschikbaar
• Actieve D-Lighting: Aan, uit
• Autofocus: Nikon Multi-CAM 1000-autofocussensormodule met DDL-fasedetectie, 11 scherpstelpunten (waaronder één kruissensor) en AF-hulpverlichting (bereik van circa 0,5 – 3 m)
• Detectiebereik: -1 – +19 LW (ISO 100, 20 °C)
• Objectiefscherpstelling: Autofocus (AF): enkelvoudige servo-AF (AF-S), continue servo-AF (AF-C), automatische AF-S/AF-C-selectie (AF-A); anticiperende scherpstelling wordt automatisch geactiveerd op basis van de status van het onderwerp; handmatige scherpstelling (MF): elektronische afstandsmeter kan worden gebruikt
• Scherpstelpunt: Keuze uit 11 scherpstelpunten
• AF-veldstand: Enkelpunts AF, dynamisch veld-AF, automatisch veld-AF, 3D-tracking (11 punten)
• Scherpstelvergrendeling: Scherpstelling kan worden vergrendeld door de ontspanknop half in te drukken (enkelvoudige servo-AF) of door op de AE-L/AF-L-knop te drukken
• ingebouwde flitser: Automatisch, Portret, Kinderen, Close-up, Nachtportret: automatisch flitsen met automatisch opklappen; P, S, A, M: handmatig opklappen via drukknop
• Richtgetal: Circa 12, 13 bij handmatig flitsen (m, ISO 100, 20 °C)
• Flitssturing: DDL: i-DDL-flitssturing met RGB-sensor met 420 pixels is beschikbaar bij de ingebouwde flitser en de SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600 of SB-400; i-DDL-uitgebalanceerde invulflits voor digitale spiegelreflexcamera’s wordt gebruikt bij matrixmeting en centrumgerichte meting; standaard i-DDL flitsen voor digitale spiegelreflexcamera’s met spotmeting
• Flitsstand: Automatisch, automatisch met rode-ogenreductie, automatisch met lange sluitertijd, automatisch met lange sluitertijd en rode-ogenreductie, invulflits, rode-ogenreductie, lange sluitertijd, lange sluitertijd met rode-ogenreductie, synchronisatie op het tweede gordijn met lange sluitertijd, synchronisatie op het tweede gordijn, uit
• Flitscorrectie: -3 tot +1 LW in stappen van 1/3 LW
• Flitsgereedaanduiding: Brandt als de ingebouwde flitser of een optionele flitser volledig is opgeladen; knippert nadat de flitser op volle sterkte heeft geflitst
• Accessoireschoen: ISO 518-flitsschoen met synchronisatie- en gegevenscontacten en vergrendeling
• Nikon Creatief Verlichtingssysteem (CVS): Geavanceerde draadloze flitssturing wordt ondersteund met de SB-910, SB-900, SB-800 of SB-700 als hoofdflitser en de SB-600 of SB-R200 als externe flitser, of met de SU-800 als commander; doorgave van flitskleurinformatie wordt ondersteund met alle CVS-compatibele flitsers.
• Synchronisatie-aansluiting: AS-15 synchronisatieflitsadapter (apart verkrijgbaar)
• Witbalans: Automatisch, gloeilamplicht, tl-licht (7 soorten), direct zonlicht, flitslicht, bewolkt, schaduw, handmatige voorinstelling; alle met fijnafstelling, behalve handmatige voorinstelling.
• Livebeeld – objectiefscherpstelling: Autofocus (AF): enkelvoudige servo-AF (AF-S), fulltime servo-AF (AF-F), handmatige scherpstelling (MF)
• Livebeeld – AF-veldstand: Gezichtprioriteit-AF, breedveld-AF, normaal veld-AF, AF met onderwerp volgen
• Livebeeld – autofocus: Contrastdetectie-AF overal in het beeld (camera selecteert automatisch het scherpstelpunt als gezichtprioriteit-AF of AF met onderwerp volgen is geselecteerd)
• Film – automatische onderwerpselectie: Beschikbaar in de standen Automatisch en Automatisch (flitser uit)
• Film – lichtmeting: DDL-lichtmeting met hoofdbeeldsensor
• Film – lichtmeetmethode: Matrix
• Film – beeldformaat (pixels) en beeldsnelheid: 1920 x 1080, 30p (progressief)/25p/24p, (fijn)hoog/normaal 1280 x 720, 60p/50p, (fijn)hoog/normaal 640 x 424, 30p/25p, (fijn)hoog/normaal; een beeldsnelheid van 30p (werkelijke beeldsnelheid 29,97 bps) en 60p (werkelijke beeldsnelheid 59,94 bps) is beschikbaar als NTSC is geselecteerd als videostand. 25p en 50p zijn beschikbaar als PAL is geselecteerd als videostand. De werkelijke beeldsnelheid als 24p is geselecteerd, bedraagt 23,976 bps.
• Film – bestandsindeling: MOV
• Film – videocompressie: H.264/MPEG-4 geavanceerde videocodering
• Film – audio-opname-indeling: Lineaire PCM
• Film – audio-opnameapparaat: Ingebouwde mono- of externe stereomicrofoon; instelbare gevoeligheid
• Film – ISO-gevoeligheid: ISO 200 – 6400; kan ook worden ingesteld op circa 1 LW boven ISO 6400 (equivalent met ISO 12800)
• Monitor: TFT-lcd-monitor 7,5 cm/3 inch met circa 921.000 beeldpunten (VGA), kijkhoek van 160 °, beelddekking van circa 100% en instelbare helderheid
• Weergave: Schermvullend en miniatuurweergave (4, 9 of 72 beelden of kalender) met zoomweergave, filmweergave, diashows met foto’s en/of films, histogramweergave, hoge lichten, automatische beeldrotatie en beeldcommentaar (maximaal 36 tekens)
• Retoucheerfuncties: D-Lighting, rode-ogencorrectie, bijsnijden, monochroom, kleurbalans, beeld-op-beeld, formaat wijzigen, RAW-verwerking (D-Lighting beschikbaar), filtereffecten (skylight, warm filter, rood/groen/blauw versterken, ster, zacht), miniatuureffect, snel retoucheren, rechtzetten, vertekeningscorrectie, fisheye, perspectiefcorrectie, lijntekening, kleurenschets, selectieve kleur, vergelijken, film bewerken (begin-/eindpunt kiezen/geselecteerde beeld opslaan)
• USB: Hi-Speed USB
• Video-uitgang: NTSC, PAL
• HDMI-uitgang: C-type HDMI-mini-aansluiting
• Accessoire-aansluiting: Afstandsbedieningskabel: MC-DC2 (apart verkrijgbaar); GPS-apparaat: GP-1 (apart verkrijgbaar)
• Audio-ingang: Stereo-mini-aansluiting (diameter van 3,5 mm)
• Beschikbare talen: Arabisch, Chinees (vereenvoudigd en traditioneel), Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Grieks, Hindi, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Oekraïens, Pools, Portugees (Portugal en Brazilië), Roemeens, Russisch, Spaans, Thai, Tsjechisch, Turks, Zweeds
• Batterij: Eén oplaadbare Li-ionbatterij EN-EL14
• Lichtnetadapter: EH-5b lichtnetadapter, vereist EP-5A stroomaansluiting (apart verkrijgbaar)
• Statiefaansluiting: 1/4 inch (ISO 1222)
• Afmetingen (B x H x D): Circa 125 x 96 x 76,5 mm
• Gewicht: Circa 505 gram met batterij en geheugenkaart, maar zonder bodydop; circa 455 gram (alleen camerabody)
• Temperatuur: 0 – 40 °C
• Luchtvochtigheid: Minder dan 85% (geen condensvorming)
• Meegeleverde accessoires: EN-EL14 oplaadbare Li-ionbatterij (met afdekkapje), MH-24 batterijlader, AN-DC3 riem, EG-CP14 AV-kabel, UC-E17 USB-kabel, DK-5 oculairkapje, BS-1 afdekkapje accessoireschoen, DK-20 rubberen oogschelp, BF-1B bodydop, cd-rom met ViewNX 2, cd-rom met naslaggids

Nikon D3200 prijs en beschikbaarheid

De Nikon D3200 is verkrijgbaar in zwarte uitvoering vanaf 15 mei 2012. De rode uitvoering komt in juni op de markt maar het is nog niet zeker of die versie ook in Nederland zal worden geleverd.

• De verkoopadviesprijs van de body bedraagt 599 Euro.

• De D3200 kit met 18-55VR lens is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 699 Euro.

• De optionele WU-1a Wireless adapter kost 59 Euro en is ook medio mei beschikbaar.

Bron: Nikon