CookiesNikon D3S spiegelreflex met HD video

14 oktober 2009 18:42 door Hans Wind

Nikon D3S spiegelreflex met HD videoDe nieuwe Nikon D3S is gebaseerd op de bekende Nikon D3, maar biedt betere mogelijkheden om te fotograferen bij weinig licht en heeft nieuwe opties voor multimediafilmopnamen.

Robert Cristina, Manager Professional Products bij Nikon Europe, zegt hierover: “De D3S biedt meer mogelijkheden om te fotograferen bij extreem weinig licht, zodat fotografen nog beter gebruik kunnen maken van het omgevingslicht. Professionals uit de hele wereld hebben eraan bijgedragen om het beste nog beter te maken.”

Francois Marit, Photo Technical Manager bij het wereldwijde nieuwsagentschap Agence France Presse: “Sinds we de Nikon D3 gebruiken, zijn we ook de mogelijkheden van filmopname gaan verkennen. De D3S biedt precies wat we nodig hebben: de mogelijkheid foto’s én films te maken met één professioneel toestel. Daardoor kunnen we complete pakketten met foto’s en filmfragmenten verzenden vanaf de duizenden nieuws- en sportevenementen die we wekelijks verslaan en liggen we voorop als het gaat om online toepassingen en drukwerk.”

Nikon D3S achterkantBill Frakes, een van de eerste professionele fotografen die de D3S heeft getest: “Ik moet in enkele milliseconden beroepsmatige beslissingen nemen en telkens wanneer ik op de knop druk, wil ik de best mogelijke beeldkwaliteit. Ik heb een camera nodig die nauwkeurig, snel en consistent reageert. Aangezien de D3S dat doet en daarnaast nog veel meer te bieden heeft, beschik ik over een enorme vrijheid.”

De D3S is voorzien van een geheel opnieuw ontworpen beeldsensor met 12,1 megapixels effectief. Dankzij het grote oppervlak per pixel, met een volledig gewijzigde interne structuur, kan de D3S beelden vastleggen bij lichtomstandigheden waarbij dit tot voorheen voor onmogelijk werd gehouden. Dankzij een ISO-bereik van 200 tot 12.800 met zeven stops, kunnen foto’s en films worden gemaakt bij zeer weinig omgevingslicht, met een minimale in-camera processing zodat scherpte en details behouden blijven. De Nikon D3S is dan ook de eerste camera die drie aanvullende niveaus voor ISO-versterking biedt, tot maximaal Hi-3 (met een ongekende maximale 102.400 ISO-equivalent).

De D3S voegt een nieuwe dimensie toe aan de huidige trend om films te maken met een digitale spiegelreflexcamera. Door gebruik te maken van de creatieve scherptediepte-effecten van de grote FX-formaat sensor en de voordelen van NIKKOR-objectieven met een groot diafragma, is het mogelijk creatieve HD-films van een nog hogere kwaliteit te maken. De D-movie-functie van de D3S werkt direct en intuïtief en is berekend op een hoge productiviteit.

De 720p films worden vastgelegd met 24 beelden per seconde (bps) in motion-JPEG met de mogelijkheid van stereogeluid via de optionele externe stereo microfoon. De bestandsindeling biedt daarnaast de unieke ‘Save Selected’ optie waarmee de gebruiker rustig kan filmen, wetende dat een belangrijk moment in de film ook als foto kan worden opgeslagen.

Nikon’s veelgeprezen 51-punts Multi-CAM3500 AF-systeem met vijftien zeer gevoelige kruissensoren kan volledig naar wens worden ingesteld en is eenvoudig te gebruiken. Hiermee zijn gebruikers in staat om snelbewegende onderwerpen gemakkelijk te volgen. Het D3S AF-systeem met contrastdetectie is ook aangepast aan het gebruik van autofocus tijdens filmopname en live view.

Als reactie op uitgebreide feedback van professionele fotografen is de D3S uitgerust met een nieuwe functie voor beeldsensorreiniging. Deze functie genereert trillingen met vier verschillende frequenties om zo de statische stofophoping op het optische laagdoorlaatfilter van de beeldsensor te verminderen. Deze functie is geïmplementeerd zonder dat dit van invloed is op de zoekerdekking van 100%.

De D3S biedt maar liefst drie alternatieve ‘crop’ standen, die allen automatisch in de zoeker worden weergegeven. De fotograaf heeft daarmee de keuze uit 5:4 (30×20), 1,2x (30×20) en DX (24×16). De nieuwe ‘crop’ stand is ontworpen als een praktische combinatie van objectiefvergroting en een iets kleinere bestandsgrootte.

De D3S is voorzien van een nieuwe stille ontspanstand waarin de fotograaf het geluid dat wordt veroorzaakt door het neerklappen van de spiegel kan verminderen. Deze stand is ideaal voor wildlife fotografie en in andere situaties waarin het onderwerp kan worden afgeleid door het sluitergeluid (zoals in theaters, musea, maar ook tijdens golfwedstrijden). Ook deze innovatie is een reactie op praktische feedback van fotografen die Nikon camera’s uit de D3-serie gebruiken.

De D3S biedt maar liefst vijf opties voor Active D-Lighting voor het fotograferen van onderwerpen met een hoog contrast. Naast de nieuwe instelling ‘Automatisch’ hebben gebruikers de keuze uit vier handmatige niveaus: Extra hoog, Hoog, Normaal en Laag.

Een ander hulpmiddel voor het verhogen van de productiviteit zijn de nieuwe opties voor RAW-verwerking in het retoucheermenu van de D3S. De volgende beeldinstellingen kunnen rechtstreeks worden toegepast op RAW(NEF)-bestanden in de camera: JPEG-compressie, Formaat, Witbalans, Belichtingscorrectie, Picture Control, Ruisonderdrukking, Kleurruimte en Vignetteringscorrectie. Met deze opties kunnen fotografen hun foto’s sneller nabewerken zonder dat ze daarvoor een pc met Capture NX2 nodig hebben.

De D3S verlegt de grenzen voor fotografen door ze meer controle te bieden over onvoorspelbare onderwerpen in veeleisende lichtomstandigheden. De camerasensor is zo gevoelig dat deze onderwerpen kan vastleggen die met het blote oog praktisch onzichtbaar zijn en produceert resulteren die opmerkelijk ruisvrij zijn en direct kunnen worden afgedrukt. De duurzame magnesiumconstructie heeft een weerbestendige afdichting en is bestand tegen extreme temperaturen en vochtigheid.

Nikon D3S belangrijkste kenmerken
• FX-formaat (full-frame) CMOS-sensor van 12,1 megapixels met een hoge signaal-ruisverhouding, een groot dynamisch bereik en een 12-kanaals uitlezing.
• ISO 200 – 12800: uitbreidbaar tot maximaal 102.400 (equivalent) met de instelling Hi 3 en tot minimaal ISO 100 (equivalent) met de instelling Lo 1.
• Continu-opnamen van 9 bps (11 bps bij DX-uitsnede).
• Met D-movie kunt u prachtige HD-films (high-definition) met stereogeluid opnemen (compatibele stereomicrofoon vereist). Biedt functies om het begin- en eindpunt te bewerken en geselecteerde frames op te slaan en ondersteunt AF in de statiefstand.
• Multi-CAM3500FX 51-punts AF-systeem: afzonderlijk selecteerbaar of instelbaar met een dekking van 9, 21 of 51 punten.
• EXPEED-beeldverwerkingssysteem met 14-bits A/D-conversie en 16-bits beeldverwerking voor prachtige toongradaties.
• 3-inch VGA-LCD-monitor met 920.000 pixels en grote kijkhoek van 170 graden.
• Drie uitsnedeformaten: DX-formaat, 5:4 en 1,2x. De DX-uitsnede kan automatisch worden ingeschakeld als een DX-objectief wordt bevestigd.
• RAW-verwerking in de camera bespaart tijd tijdens de nabewerking, aangezien instellingen voor JPEG-compressie, formaat, witbalans, belichtingscorrectie, Picture Control, ruisonderdrukking, kleurruimte en vignetteringscorrectie in de camera op RAW (NEF)-bestanden kunnen worden toegepast.
• Stille opnamestand: perfect voor onopvallend fotograferen doordat het geluidsvolume van het spiegelmechanisme van de camera merkbaar wordt verminderd.
• Zeer accurate, duurzame sluiter van Kevlar en koolstofvezel: standaardgebruiksduur van 300.000 cycli, met een minimale sluitertijd van 1/8000 sec. en flitssynchronisatie tot 1/250 sec.
HDMI-video-uitgang maakt aansluiting op high-definition videosystemen en HDTV mogelijk.
• Duurzame body van magnesiumlegering zorgt dat de camera bestand is tegen de zwaarste omstandigheden.
• Ondersteuning van draadloos LAN en Ethernet via optionele draadloze transmitter WT-4.

Nikon D3S prijs en beschikbaarheid
De D3S is verkrijgbaar vanaf 27 november 2009 voor een verwachte adviesverkoopprijs van €5.399.

Bron: Nikon


Nikon D3S prijs vergelijking