CookiesNikon D3X digitale spiegelreflex introductie

1 december 2008 09:21 door Hans Wind

Nikon D3X digitale spiegelreflex introductieDe Nikon D3X, het nieuwe topmodel digitale spiegelreflexcamera van Nikon, is vandaag aangekondigd.

De D3X beschikt over dezelfde betrouwbaarheid, bediening en duurzaamheid als de D3, maar heeft een beeldsensor met een veel hogere resolutie. De D3X biedt daardoor een ongekende beeldkwaliteit. Dankzij de gloednieuwe CMOS-sensor van 24,5 megapixels (Nikon D3 12,1 megapixels) is deze nieuwe camera uitermate geschikt voor de meest uiteenlopende opnamesituaties, zowel in de studio als op locatie. Dit zal met name worden gewaardeerd door natuur-, studio- en modefotografen die geen enkele concessie willen doen.

De nieuwe D3X DSLR is voorzien van een HDMI videouitgang voor aansluiting op HDTV of andere HD videosystemen.

Nikon D3X achterkant“Dit is de camera waarop veel professionele fotografen hebben gewacht,” aldus Robert Cristina, Manager Professional Products en NPS bij Nikon Europe. “Zoals veel professionele sportfotografen hebben gekozen voor de D3, zo zal de zeer hoge beeldresolutie van de D3X de lat hoger leggen voor reclame-, mode- en stockfotografie. De resultaten spreken voor zich: dit is zonder enige twijfel onze beste camera tot op heden.”

De D3X beschikt over een speciaal ontwikkelde FX-formaat CMOS-beeldsensor met 12-kanaals uitlezing, ‘gapless’ microlenzen en ingebouwde ruisonderdrukking. De camera biedt een zeer hoge snelheid bij continu-opnamen en een uitstekende ruisonderdrukking bij hogere gevoeligheden, zonder dat details hieraan worden opgeofferd.

De D3X biedt een groot ISO-bereik van ISO 100-1600, uitbreidbaar van ISO 50- tot ISO 6400-equivalent, met continu-opnamen van maximaal 5 beelden per seconde bij volledige resolutie of 7 beelden per seconde bij de DX-uitsnede van 10 MP. Het veelgeprezen MultiCAM3500FX 51-punts autofocussysteem biedt een zeer hoge nauwkeurigheid bij meting van één enkel punt, terwijl snelbewegende onderwerpen bij weinig licht ook probleemloos kunnen worden gevolgd.

De livebeeldfunctie van de camera staat garant voor een optimale workflow en is perfect voor studiofotografie of andere situaties waarin het gebruik van de zoeker onpraktisch is. De camera biedt ook een uitstekende respons, met een opstarttijd van slechts 0,12 seconde en een ontspanvertraging van 0,04 seconde. De sluiter bestaat uit een combinatie van Kevlar en koolstofvezel, is ontworpen voor de wensen van veeleisende professionals en is getest gedurende 300.000 cycli.

D3X beelden met de X-factor
De D3X plukt de vruchten van de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van sensorontwerp en beeldverwerkingstechnologie. De camera produceert 14-bits NEF (Raw)-bestanden van 50 MB die voldoen aan de toekomstige vereisten op het gebied van reclame- en stockfotografie. Met behulp van de software Capture NX2 kunnen NEF-bestanden worden verwerkt tot middenformaatbestanden van 140 MB (16-bits TIFF-RGB). Fijne details worden gereproduceerd met een ongekende scherpte, terwijl schaduwen en hoge lichten toongradaties met minimale clipping bevatten. Dit levert unieke foto’s van zeer hoge kwaliteit op.

Bediening
De D3X beschikt over dezelfde ergonomie en bediening als de D3. Beide camera’s zijn zo ontworpen dat iedere professional er snel en efficiént mee kan werken. De heldere, overzichtelijke zoeker heeft een dekking van 100% en uitgebreide, verlichte informatieweergaven. Daarnaast biedt de high-definition 3-inch VGA-TFT-monitor van 920.000 pixels een uitstekende weergavekwaliteit, zodat je opnamen ter plekke kunt beoordelen. De magnesium body van de D3X, die is afgedicht tegen vocht en stof, ondersteunt Nikon’s draadloze systeem (de WT-4), heeft een HDMI-uitgang, biedt twee sleuven voor CF-kaarten en is compatibel met de nieuwe GP-1 GPS module.

Belangrijkste kenmerken van de Nikon D3X
• FX-formaat CMOS-sensor van 24,5 megapixels met een hoge signaal-ruisverhouding, een groot dynamisch bereik en een 12-kanaals uitlezing.
• ISO 100 ”“ 1600: uitbreidbaar tot maximaal ISO 6400 (equivalent) en minimaal ISO 50 (equivalent).
• Continu-opnamen van 5 bps (7 bps bij DX-uitsnede)
• EXPEED-beeldverwerkingssysteem met 14-bits A/D-conversie en 16-bits beeldverwerking voor prachtige toongradaties.
• Geavanceerd systeem voor onderwerpherkenning maakt gebruik van de lichtmeet- en AF-sensoren van de camera voor nauwkeurige opnamen en scherpe beelden.
• Multi-CAM 3500FX 51-punts AF-systeem. Afzonderlijk selecteerbaar of instelbaar met een dekking van 9, 21 of 51 punten.
• Beeldinstellingen zorgen voor een gestroomlijnde beeldverwerking in de camera doordat beeldparameters kunnen worden aangepast voordat de foto wordt gemaakt. Ze bieden volledige controle over verscherping, contrast, helderheid, tint en verzadiging in diverse kleurstanden.
• 3-inch VGA-LCD-monitor met 920.000 pixels en een brede kijkhoek van 170 graden.
• Livebeeld met autofocus maakt het mogelijk beelden te kadreren op de LCD-monitor. Twee standen worden ondersteund: uit de hand en vanaf statief.
• Twee uitsnedeformaten: DX-formaat en 5:4. De DX-uitsnede kan automatisch worden ingeschakeld als een DX-objectief wordt bevestigd.
• Snelle respons: ontspanvertraging van circa 40 ms en black-out van de zoeker van 55 ms.
• Zeer accurate, duurzame sluiter van Kevlar en koolstofvezel: standaardgebruiksduur van 300.000 cycli, met een minimale sluitertijd van 1/8000 sec. en flitssynchronisatie tot 1/250 sec.
• Actieve D-Lighting produceert prachtige beelden met een hoog contrast door automatisch tooncorrectie toe te passen op het moment dat de foto wordt gemaakt.
• Twee CF-kaartsleuven: configureerbaar voor parallelle (gelijktijdige) of seriéle (achtereenvolgende) opname.
• HDMI-video-uitgang maakt aansluiting op HD TV of andere high-definition videosystemen mogelijk.
• Intuïtieve ergonomie met optimaal geplaatste knoppen voor een snelle en eenvoudige bediening.
• Duurzame body van magnesiumlegering zorgt dat de camera bestand is tegen de zwaarste omstandigheden.
• Ondersteuning van draadloos LAN en Ethernet via optionele draadloze transmitter WT-4.

DX3 prijs en beschikbaarheid
De D3X wordt geleverd met de MH-22 acculader, AN-D3X draagriem, UC-E4 USB-kabel, BL-4 batterijdeksel, EG-D2 videokabel, BS-2 fltisschoen, kabel-clip en Software Suite CD-ROM XXX. De D3X is verkrijgbaar vanaf 20 december 2008 voor een adviesverkoopprijs van EUR 7.999.

Bron: Nikon

EISA awardDe Nikon D3X is onderscheiden met een EISA award 2009-2010. Een uitgebreid overzicht van EISA awards kunt u vinden in ons artikel EISA Awards 2009-2010.


Nikon D3X prijs vergelijking