CookiesNikon D4

6 januari 2012 08:44 door Hans Wind

Nikon D4De Nikon D4 is het nieuwe D-SLR topmodel van de fabrikant. Met de professionele FX-camera wordt volgens Nikon elk fotomoment optimaal benut en profiteert de fotograaf van een zeer hoge beeldkwaliteit, snelheid en precisie, voor zowel fotografie als video. De Nikon D4 is voorzien van een 16,2-megapixel FX-sensor, hoge ISO’s en Nikon’s krachtige EXPEED 3-processor.

De D4 is erop gebouwd om in de meest uiteenlopende lichtomstandigheden een hoge beeldintegriteit te leveren, kent een zeer hoge seriesnelheid en stelt wat betreft ruisprestaties volgens Nikon een nieuwe norm. De 16,2 megapixel FX-formaat CMOS-sensor (full-frame) kent een snelle kanaaluitlezing en kan tot 11 bps aan, sneller dan iedere andere Nikon camera.

Zelfs bij hoge ISO-gevoeligheden kunnen er nog beelden van opmerkelijke kwaliteit met weinig ruis en een groot dynamisch bereik worden gerealiseerd, dankzij het verbeterde ontwerp van de ruisonderdrukking en de 14-bits A/D-signaalverwerking in de sensor. Het grote ISO-bereik stelt een nieuwe norm met ISO 12.800 en breidt het bereik met 1 stop verder uit naar ISO 100 als standaard. Voor lastiger omstandigheden zijn het equivalent van ISO 50 en ISO 204.800 beschikbaar, waarmee de D4 een ideale camera is voor fotografen die vaak onder extreme lichtomstandigheden moeten werken.

Nikon D4EXPEED 3-beeldverwerkingssysteem

De D4 is uitgerust met het EXPEED 3-beeldverwerkingssysteem van Nikon dat moeiteloos meerdere taken met veel data uitvoert, zonder in te boeten op de snelheid en kwaliteit waar professionals aan gewend zijn. Snelle 16-bits beeldverwerking volgt op de 14-bits A/D-omzetting en zorgt voor JPEG’s die rechtstreeks uit de camera klaar zijn voor de opdrachtgever. De prestaties blijven hoog, zelfs bij de meest data-intensieve taken. De beelden hebben natuurgetrouwe kleuren met een goede verzadiging en een natuurlijke diepte. Zelfs bij opnamen in slecht licht en bij hoge ISO-gevoeligheden verlaagt de intelligente ruisonderdrukking van de camera het ruisaandeel zonder dat het beeld te veel aan scherpte inboet.

Hoge kwaliteit video

Voor professionals die met video werken, biedt de D4 alle gewenste flexibiliteit voor een uitgebreide reeks filmtoepassingen.

• Beeldsnelheden: Full HD-films (1080p) kunnen opgenomen worden in 30 bps, 25 bps en 24 bps, met de opties 60 bps, 50 bps, 3 bps en 25 bps bij 720p. Filmclips kunnen bijna 30 minuten lang zijn (circa 29,59 min.).
• Multi-veldstand: Opnemen in Full HD (1080p) is mogelijk in zowel FX- als DX-formaat evenals in Full HD-uitsnede (1920×1080).
• Hifi-audiocontrole: de D4 stelt een nieuwe norm voor geluidsopnamen met de D-SLR, waardoor films nu net zo goed klinken als dat ze eruit zien. Hiermee geeft Nikon gehoor aan feedback uit de branche. Naast de aansluiting voor een externe stereomicrofoon is de D4 ook voorzien van een audio aansluiting voor een externe hoofdtelefoon zodat je audio bij het opnemen van films zonder geluiden van buitenaf kunt afstellen.
• Niet-gecomprimeerde HDMI-output: voor mensen die de puurste video-uitgang nodig hebben om in professionele kwaliteit te kunnen bewerken, biedt de D4 de mogelijkheid om het ongecomprimeerde Live View beeld op externe recorders en monitors af te spelen, dit is voor het eerst dat dit met een spiegelreflexcamera mogelijk is. De gegevensuitvoer is ruw en is zonder de informatieprojectie die gelijktijdig op de TFT-monitor van de camera wordt weergegeven.
• Handige aangepaste bediening: de Live View functie is uitgebreid met een handig in te stellen bediening. Er hoeft niet meer aan de instelschijf te worden gedraaid, speciale knoppen op de voorzijde van de camera maken een vloeiendere motorgestuurde diafragmabediening mogelijk. Met de indexmarkering kun je belangrijke beelden in de tijdlijn markeren door er tijdens de filmopname markeringen aan te koppelen, zodat je ze later bij het bewerken eenvoudig kunt terugvinden.

Nikon D4 Snelheid en nauwkeurigheid

Wanneer het erop aankomt beslissende momenten vast te leggen, hebben fotografen duidelijk voordeel bij de verbeterde automatische bediening van de D4.

• Geavanceerde onderwerpherkenning door een RGB-sensor met 91K pixels: In het revolutionaire geavanceerde systeem voor onderwerpherkenning van Nikon is nu een nieuw ontworpen RGB-sensor met 91.000 pixels opgenomen die elk onderwerp nauwkeurig onderzoekt en zo voor een buitengewone accuratesse zorgt. Het volgen van 3D-onderwerpen is bijvoorbeeld bij kleinere onderwerpen enorm verbeterd. Menselijke gezichten worden met een hoge nauwkeurigheid herkend, ook bij gebruik van de optische zoeker. Deze gedetailleerde scene-analyse wordt ook gebruikt om een nauwkeuriger autofocus en automatische belichting te realiseren, zelfs bij de lastigste lichtomstandigheden.
• Geavanceerde Multi-CAM3500FX AF-sensormodule: Nikon’s geprezen Multi-CAM 3500FX AF-systeem met afzonderlijk te selecteren scherpstelpunten en configuraties van 9-, 21- en 51-punts dekking, is opnieuw ontworpen om een nog snellere onderwerpdetectie te bereiken. De autofocus-sensormodule en -algoritmen zorgen voor een aanmerkelijk betere gevoeligheid bij weinig licht tot -2 stops (ISO 100, 20°C). Alle 51 AF sensoren, waarvan 15 kruistype sensoren, werken volledig met elk AF NIKKOR-objectief bij f/5.6, maar deze superieure prestatie eindigt niet bij een diafragma van f/5.6.
• Krachtige AF sensoren zijn compatibel tot f/8: de D4 behoudt de kracht van 11 centrale AF sensoren, zelfs bij een gecombineerde open diafragmawaarde van f/8. Dit biedt grote voordelen voor sport- en wildfotografie, waar nieuwe mogelijkheden ontstaan doordat nu bijvoorbeeld een 600mm f/4 AF-NIKKOR-objectief met een NIKKOR 2,0x-teleconverter kan worden gecombineerd. Als de gecombineerde diafragmawaarde tussen f/5.6 en f/8 ligt, heb je zelfs de kracht van vijftien centrale AF-sensoren, waarvan negen kruistype sensoren, tot je beschikking.

Nikon D4 achterkantWorkflow snelheid

De D4 is snel binnen de gehele workflow.

• Nieuw ontwikkelde sluitermodule van kevlar/koolstofvezel-composiet: de nieuwe, duurzame sluitermodule heeft een standaardlevensduur van 400.000 cycli, met een sluitertijd van 1/8.000 tot 30 sec. en een flitssynchronisatietijd tot 1/250 sec. Een intelligente zelfdiagnosticerende sluitermonitor is aanwezig, evenals een aansturingsmechanisme dat zodanig is ontworpen dat de stroomopname vermindert als de sluiter gedurende langere tijd tijdens filmen omhoog blijft.
• Snel reageren: de opstarttijd bedraagt circa 0,12 seconde , de ontspanvertraging is gereduceerd tot circa 0,042 seconde (gelijk aan dat van de D3S), met een capaciteit van tot circa 11 bps in FX-formaat en in alle uitsnede formaten.
• Opslagmedia: de D4 heeft twee kaartsleuven. Een voor snelle CF-kaarten (UDMA 7) en een voor snelle XQD-kaarten met hoge capaciteit.
• Connectiviteit: een krachtig gegevenscommunicatie- en controlesysteem maakt zowel gegevensoverdracht via een kabel als via een draadloos LAN sneller en eenvoudiger dan ooit. Ondersteuning voor draadloos LAN is beschikbaar via de compacte, opnieuw ontworpen WT-5 draadloze zender, die HTTP- en FTP-verbindingsprotocollen kent en tevens de mogelijkheid biedt voor het gelijktijdig ontspannen van meerdere camera’s die met een WT-5 zijn uitgerust. Voor het eerst is er een aansluiting voor een bekabeld LAN in de camerabody ingebouwd.

Op veel taken berekend

Met de verbeterde bediening van de D4 kunnen fotografen snel op veranderende situaties reageren.

• Intuïtieve horizontale en verticale bediening: beide standen hebben identiek geplaatste bedieningselementen op een handige plek, zodat de camera snel een verlengstuk van je hand wordt, of je nu horizontale of verticale beelden schiet.
• Eenvoudiger selectie van AF-veldstand en AF-scherpstelgebied: nu mogelijk zonder je oog van de zoeker af te halen.
• Uiterst nauwkeurig 8-cm (3,2-inch) LCD-scherm met circa 921.000 beeldpunten, een brede kijkhoek en automatische helderheidsregeling. Het scherm geeft een heldere en scherpe weergave en kan veel meer kleuren reproduceren. De LCD-helderheid wordt automatisch aangepast aan de beeldomgeving en beelden kunnen tijdens afspelen tot 46 keer vergroot worden, wat heel handig is voor controle van de scherpstelling.
• Optische zoeker met een glazen prisma: met ongeveer 100% beelddekking en 0,7 keer vergroting (50 mm f/1.4-objectief op oneindig, -1,0 m-1). De zoekers van Nikon met hun hoog geplaatste oogafstand staan erom bekend dat ze vermoeidheid van de ogen bij langdurig gebruik van de camera tegengaan.
• Elektronische virtuele horizon met dubbele as: deze maakt een nauwkeurige controle van de opname-as mogelijk doordat je nu de LCD-monitor of de zoeker kunt gebruiken voor het controleren van zowel de positie van de camera ten opzichte van het horizontale vlak, als de kanteling van de camera (naar voren of naar achteren).
• Rechtstreekse toegang tot Picture Controls: niet meer via het menu, maar met behulp van een speciaal hiervoor bestemde knop. Met Picture Controls kun je de look van je foto’s en video’s naar wens aanpassen door het afstellen van parameters als scherpte, verzadiging en tint.

Controle over de workflow

Reactiesnelheid en veelzijdigheid gaan hand in hand met bedieningsopties die veel voordeel opleveren wanneer tijd een cruciale factor is.

• Intervalfilms: de D4 breidt de populaire functie van intervalfotografie uit door beelden als een filmbestand in de camera op te slaan. Met afspeelsnelheden die 24 tot 36.000 keer sneller zijn dan normaal.
• HDR (High Dynamic Range): maakt één overbelicht en één onderbelicht beeld in een enkele sluiterontspanning. Het bereik kan worden vergroot tot 3 stops voor verschillende indrukken, vol verzadiging en toongradatie. De overvloeiing van de rand op het gebied, waar de twee belichtingen bij elkaar komen, kan worden aangepast om een natuurlijkere indruk te bereiken.
• Verfijnde bediening voor kleurtemperatuur: maakt precisiecontrole over de witbalans mogelijk. De monitortint van Live View en de witbalans van de feitelijke opname kunnen worden aangepast, zodat de twee volledig op elkaar zijn afgestemd. De kleurtemperatuur kan in stappen van 10 Kelvin of in Mired eenheden handmatig worden ingesteld.
• Ingebouwde bewerkingsfuncties: opgenomen beelden en films kunnen in de camera gewijzigd en bewerkt worden en, indien nodig zelfs terwijl ze worden gemaakt. Retoucheringsmenu’s omvatten een scala aan nuttige functies zoals NEF-verwerking (RAW), verkleinen, vertekenings- en perspectiefcontrole, en meer. Bovendien kan tegelijk ook het begin- en eindpunt van filmclips worden aangewezen, zodat ze efficiënter kunnen worden opgeslagen.

Accessoires voor de D4

Er zijn diverse handige (optionele) accessoires voor de Nikon D4 beschikbaar.

• Compacte WT-5 draadloze zender (optioneel): aan te sluiten op de speciale connector van de camera en ontvangt zijn voeding van de camerabody. Deze omvat HTTP- en FTP-verbindingsprotocollen en maakt het mogelijk om meerdere camera’s die met een WT-5 zijn uitgerust, gelijktijdig te ontspannen.
• GP-1 GPS-apparaat (optioneel): registreert locatie-informatie zoals de lengte- en breedtegraad, de hoogte en de tijd (UTC) als ‘geotags’ in de beeldinformatie (Exif) en kan samen met de WT-5 worden gebruikt.
• Compacte stereomicrofoon ME-1 (optioneel): neemt een helder geluid op en reduceert daarbij mechanische geluiden.
• Nikon SB-910 (optioneel) – Ongeëvenaarde verlichtingsprestaties: biedt veelzijdige i-DDL voor flitserregeling op de camera of draadloze, verfijnde bediening en een krachtig richtgetal van 34/112 (ISO 100, m/ft, STD, FX-formaat, zoom 35 mm). De menu’s en bedieningselementen zijn verbeterd om nog eenvoudiger te kunnen werken. Wordt geleverd met harde kleurfilters voor gloeilamp- en tl-licht, waarmee de witbalans van de D4 direct kan worden aangepast.
• Capture NX 2 (optioneel): snelle, krachtige en creatieve beeldverwerking om de beeldkracht van de D4 aan te kunnen, is Capture NX 2 sneller dan voorheen en compatibel met 64 bits besturingssystemen.
• Camera Control Pro 2 (optioneel): veelzijdige afstandsbediening van de camera. Naast het bedienen van de belichtingsstand, de sluitertijd en het diafragma biedt de software nu ontelbare verbeteringen voor een uitzonderlijk vloeiend beeld in de Live View modus van de D4. Onder de nieuwe opties voor creatieve vrijheid zijn starten en stoppen op afstand voor het opnemen van films en overschakelen tussen Live View voor foto’s en films.
• ViewNX 2 (meegeleverd): bladeren, bewerken, delen en meer, deze meegeleverde alles-in-een software biedt een gebruiksvriendelijke interface en een uitgebreide reeks bewerkingsfuncties, waaronder een basisbewerking van RAW-bestanden en D-films. Zorgt voor een naadloze integratie met my Picturetown, de Nikon-service voor het delen en opslaan van foto’s.

Nikon D4 belangrijkste kenmerken

• FX-formaat (full-frame) CMOS-sensor van 16,2 megapixels met een snelle kanaaluitlezing en continu-opnamen van maximaal 11 bps in FX-formaat.

• ISO 100–12.800: uitbreidbaar tot maximaal 204.800 (equivalent) en minimaal 50 (equivalent). Hoge signaal-ruisverhouding en groot dynamisch bereik.

• D-film in meerdere formaten: neemt Full HD-films (1080p) in FX- en DX-formaat op, maar ook een eigen Full HD-uitsnede (1920×1080). Biedt ongecomprimeerde HDMI-uitvoer van volledige resolutie naar externe apparaten.

• Nieuw ontwikkelde, zeer duurzame sluiter van Kevlar en koolstofvezel: standaard gebruiksduur van 400.000 ontspancycli, met een maximale sluitertijd van 1/8000 tot 30 sec. en flitssynchronisatie tot maximaal 1/250 sec.

• Multi-CAM 3500FX 51-punts AF-systeem: afzonderlijk selecteerbaar of instelbaar met een dekking van 9, 21 of 51 punten. Gevoeligheid tot -2 LW (ISO 100, 20 °C).

• EXPEED 3-beeldverwerkingssysteem met 14-bits A/D-conversie en 16-bits beeldverwerking voor prachtige toongradaties.

• Lcd-monitor van 8 cm (3,2 inch) met 922.000 beeldpunten en automatische helderheidsregeling. Anti-reflectie met brede kleurreproductie.

• 3D-kleurenmatrixmeting III: AE/AF-sensor met 91K pixels en fulltime gezichtsherkenning.

• Zoekerdekking van 100% met drie uitsnedeformaten: 5:4, 1,2x en DX-formaat. Met zoekermaskering.

• Filmbeeldsnelheden: biedt 30p, 25p en 24p en een maximale opnameduur van circa 20 minuten.

• Hifi-audioregeling: bevat een stereomicrofooningang en een audio-uitgang voor een externe hoofdtelefoon, waarmee u audio afzonderlijk kunt fijnregelen, zowel voor als tijdens de opname. Er is ook een lijninganginstelling beschikbaar voor lineaire PCM-recorders.

• Opslagmedia: twee kaartsleuven. Een voor snelle CF-kaarten (UDMA 7) en een voor snelle XQD-kaarten met een hoge capaciteit.

• Ondersteuning van draadloos LAN en Ethernet via optionele draadloze zender WT-4 of de nieuw ontworpen compacte draadloze zender WT-5.

Nikon D4 prijs en beschikbaarheid

De Nikon D4 is naar verwachting leverbaar vanaf 19 februari 2012 voor een verkoopadviesprijs van € 5.929. De D4 is verkrijgbaar via geselecteerde Pro dealers.

Bron: Nikon

Update 7 februari 2012: Inmiddels is ook de lang verwachte Nikon D800 geannonceerd.

 
Nikon D4 body prijs vergelijking