CookiesNikon D4S DSLR introductie

25 februari 2014 07:25 door Hans Wind

Nikon D4S DSLR introductieDe Nikon D4S is het nieuwe FX-formaat topmodel van deze fabrikant met 16,2 megapixels sensor. Zoals het typenummer al doet vermoeden is de Nikon D4S de opvolger van de D4.

Verbeteringen in de AF-prestaties zorgen voor een betere scherpstelling en tracking bij 11 beelden per seconde, terwijl de nieuwe stand Groep-veld-AF een nauwkeuriger controle over het AF-veld biedt. Nikon’s bestandsindeling in RAW S-formaat versnelt de beeldoverdracht naar netwerken, terwijl een Gigabit 100/1000TX Ethernet-poort een snelle verbinding mogelijk maakt.

De vernieuwde sensor van de Nikon D4s biedt verbeterde beeldkwaliteit en het brede ISO-bereik van 100-25.600 is uitbreidbaar tot een waarde van 409.600 (equivalent). Nikon’s nieuwe EXPEED 4-beeldverwerkingsengine tilt de algehele beeldweergave van de camera naar een hoger niveau, waarbij beeldweergave en ISO-prestaties aanzienlijk zijn verbeterd. Geavanceerde lokale ruisonderdrukking, randverscherping en toonregeling zorgen ervoor dat de Nikon D4S optimale resultaten produceert in de uitdagende lichtomstandigheden waarmee veel sport- en nieuwsfotografen worden geconfronteerd.
Nikon D4S achterkantDe snelheid van 11 bps bij serieopnamen neemt niet af bij bepaalde ISO-instellingen of objectieven en details worden scherp vastgelegd, zelf als een ruisonderdrukkingsfilter wordt toegepast.

Net als de D4 is de Nikon D4S ervoor gebouwd om prestaties te leveren in de meest veeleisende omgevingsomstandigheden. De camera wordt beschermd door een robuuste, weerbestendige metalen body en Nikon heeft details bijgeschaafd die verschil kunnen maken tijdens het gebruik: wijzigingen in de knopindeling en aangepaste vormen van de knoppen vergemakkelijken de bediening in vochtige omstandigheden. Daarnaast is de vorm van de steunpunten voor duim en middelvinger aangepast en biedt de camera ook een steviger grip.

Nikon D4S snelheid

Elk onderdeel van de Nikon D4S is volgens de fabrikant ontworpen met het oog op snelheid. In de professionele fotografie is overdrachts- en netwerksnelheid even belangrijk geworden als megapixels en ISO-instellingen. Het aantal beelden per seconden bij AF-tracking is verhoogd van 10 bps naar 11 bps, waardoor de Nikon D4S de D-SLR-camera met de snelste autofocus in de Nikon-geschiedenis is. De camera heeft een Gigabit 100/1000TX Ethernet-poort en biedt de nieuwe optie RAW S-formaat voor een snellere beeldoverdracht. Door de sluitervertraging van 42 ms kun je in een oogwenk foto’s maken. Daarnaast vermindert een geheel nieuw sluiter- en spiegelmechanisme de terugkaatsing van de spiegel, wat zorgt voor een stabiel zoekerbeeld met een minimale black-out van de zoeker wanneer u opnamen maakt op hoge snelheden.

Verbeterde autofocus

In de Nikon D4S is de nauwkeurigheid en bruikbaarheid van Nikon’s 51-punts AF-systeem nog verder verbeterd. Naast een verbeterde scherpstelvergrendeling, uitgebreidere opties voor ‘Opslaan per stand’ en nieuwe opties voor beperkingen in de AF-stand beschikt de D4S over de nieuwe stand Groep-veld-AF. Groep-veld-AF is bedoeld om de grootte van het autofocusveld nauwkeuriger te kunnen bepalen. Hierbij worden vijf verschillende AF-velden, die al naar gelang de compositie over de 51 punten kunnen worden verplaatst, voortdurend gecontroleerd. Als u fotografeert in deze stand, kunnen snelbewegende onderwerpen met een uitzonderlijke precisie over grote afstanden worden gevolgd. Daarbij is de scherpstelling verbeterd en kan het onderwerp beter van de achtergrond worden geïsoleerd wanneer u onderwerpen fotografeert die relatief klein zijn en zich dicht bij een contrastrijke of afleidende achtergrond bevinden. Net als bij de D4 kan het AF-systeem van de Nikon D4S worden geconfigureerd met een dekking van 9, 21 of 51 punten en is het gevoelig tot -2 LW (ISO 100, 20°C).

Multi-veldstand D-film

U kunt films maken in uiteenlopende omstandigheden, aangezien de Nikon D4S video kan opnemen in meerdere beeldformaten en beschikt over een reeks verbeteringen die meer controle bieden over de beelden tijdens het filmen en ook een betere geluidsopname garanderen. D-films zijn nu mogelijk met 50p/60p en fotografen kunnen de gevoeligheid instellen en een maximale ISO selecteren in de stand M. Bovendien kunnen ze het uitsnedeformaat van de sensor selecteren, het motorgestuurde diafragma regelen en de sluitertijd vastzetten. Daarnaast vermindert Nikon’s 3D-ruisonderdrukking willekeurige ruis en ruisflikkering bij filmopnamen met een hoge gevoeligheid. Net als de D4 biedt de Nikon D4S drie uitsnedeformaten voor de sensor (FX, DX en een eigen uitsnede van ongeveer 2,7x) en ongecomprimeerde HDMI-uitvoer van volledige resolutie naar externe apparaten. U kunt HD-films van volledige resolutie met de camera opnamen en tegelijkertijd ook via de HDMI-aansluiting met een externe recorder (een HDMI-kabelklem wordt bij de camera geleverd voor een stevige aansluiting). Geluidsopnamen zijn verbeterd dankzij meer opties voor audioregeling, waaronder de mogelijkheid het geluidsbereik (breed/spraak) te selecteren en windruis te verminderen bij opnamen met de ingebouwde microfoon.

Nikon D4S belangrijke kenmerken

• Vernieuwde FX-formaat sensor van 16,2 Megapixels

• ISO-bereik van 100–25.600 uitbreidbaar tot 409.600 (equivalent)

• 11 bps in FX-formaat met een betere AE/AF dan de D4

• EXPEED 4

• Multi-CAM3500FX 51-punts AF-systeem met een dekking van 9, 21 of 51 punten en is gevoelig tot -2 LW (ISO 100, 20°C).

• verbeterde scherpstelvergrendeling, nieuwe opties voor beperkingen in de AF-stand plus de nieuwe stand Groep-veld-AF.

• Multi-veldstand D-film: Full HD-films (1080p) in FX- en DX-formaat met beeldsnelheden van 60p/50p/30p/25p/24p. Biedt drie sensoruitsnedeformaten (FX, DX en eigen uitsnede van circa 2,7x) en heldere HDMI-uitvoer. Toegang tot het ISO-bereik vanaf ISO 200 en controle over sluitertijd, diafragma en audioniveau tijdens het filmen. Nikon’s 3D-ruisonderdrukking vermindert willekeurige ruis en de camera biedt ook geavanceerde opties voor audioregeling.

• Weerbestendige metalen body.

• Gigabit 100/1000TX Ethernet-poort en de bestandsindeling RAW S-formaat voor een snellere beeldoverdracht. Compatibel met Nikon’s WT-5 draadloze zender.

• Monitor met instelbare kleuren: lcd-monitor van 8 cm (3,2 inch) met 921.000 beeldpunten en anti-reflectiescherm waarvan u de kleurbalans en helderheid in elke gewenste richting kunt aanpassen.

• Snelle duurzame sluiter: sluiter van Kevlar/koolstofvezel met een sluitervertraging van 42 ms, een standaard gebruiksduur van 400.000 ontspancycli en een sluitertijd van 1/8000 tot 30 sec. met flitssynchronisatie tot 1/250 sec. Een nieuw sluiter- en spiegelmechanisme garandeert een stabiel zoekerbeeld met een minimale black-out tijdens snelle opnamen.

• Spot-witbalansmeting: u kunt gegevens voor een handmatige witbalansvoorinstelling eenvoudig meten op basis van het geselecteerde deel van het beeld: de grootte van het gemeten deel kan worden gehandhaafd, zelfs als het beeld wordt vergroot, en er kunnen meerdere gegevens achter elkaar worden gemeten.

• EN-EL18a accu met hoge capaciteit: zeer compacte en lichte oplaadbare lithium-ionaccu met een hoge capaciteit van 2500 mAh (10,8 V)

• Opslagmedia: twee kaartsleuven, een voor snelle CF-kaarten (UDMA 7) en een voor snelle XQD-kaarten met een hoge capaciteit.

Nikon D4S prijs en beschikbaarheid

De Nikon D4S is leverbaar vanaf 6 maart. De adviesprijs van de body bedraagt 6.149 euro.

Bron: Nikon