CookiesDe Nikon D5 FX-formaat D-SLR – een introductie

11 januari 2016 09:48 door Hans Wind

Nikon D5De Nikon D5 is een nieuwe FX-formaat D-SLR camera met een 153-punts AF-systeem van de volgende generatie. Dankzij de zeer hoge ISO gevoeligheid is het mogelijk om met de D5 meer vast te leggen dan met het blote oog te zien is. Voor filmmakers biedt D-film nu ook de mogelijkheid 4K Ultra HD-video op te nemen.

Nikon D5 kenmerken

AF van de volgende generatie – 153 scherpstelpunten en 99 kruissensoren. Met een AF-gevoeligheid tot -4 LW (ISO 100, 20 ºC) stelt de D5 scherp bij extreem weinig licht.Onderwerpen aan de rand van het beeld worden probleemloos gedetecteerd en verticale opnamen zijn verbeterd dankzij de implementatie van kruissensoren aan de rand van het scherpstelveld. Het autofocus systeem heeft nu een eigen toepassingsspecifieke AF-processor, zodat de volledige rekenkracht kan worden ingezet voor één enkel proces.
Nikon D5 achterkantZeer hoge gevoeligheid – ISO-bereik van 100 tot 102.400, uitbreidbaar tot ISO 3.280.000 (equivalent, Hi 5).

High-definition 4K/UHD-films – 4K- Ultra High Definition films (3840×2160 pixels) op 30p/25p/24p waarbij een pixel voor pixel uitsnede uit het midden van het beeld wordt gebruikt. Neemt Full HD-video (1080p) op met maximaal 50p/60p in meerdere indelingen.

Buffer – leg tot 200 NEF (RAW)- of grote JPEG-beelden vast in één snelle serieopname. Dit is bijvoorbeeld genoeg om de finale van de 100 meter sprint helemaal vast te leggen zonder de vinger van de ontspanknop te halen.

Nieuwe meet- en beeldsensoren – de nieuwe FX-formaat CMOS-beeldsensor met 20,8 MP en de RGB-meetsensor met 180K pixels leveren accurate onderwerpsherkenning en exacte beelddetails. Toongradaties zijn vloeiender en nauwkeuriger, de nieuwe EXPEED 5-beeldverwerkingsengine garandeert optimale beeldkwaliteit over het standaard ISO-bereik.

Kracht en precisie – fotografeer met maximaal 12 bps met AE/AF-tracking of met 14 bps terwijl de spiegel omhoog is geklapt. De AF-tracking en de stabiliteit van het zoekerbeeld zijn aanzienlijk verbeterd wanneer snelle, onvoorspelbare acties worden gefotografeerd.

Snelle beeldopslag – versnel uw workflow met twee nieuwe XQD-kaartsleuven, een nieuwe USB 3.0-poort voor een snelle overdracht van grote hoeveelheden gegevens en een draadloze verbinding en Ethernet-aansluiting die 4x sneller zijn.

De nieuwe Nikon D5 maakt deel uit van het totale Nikon systeem dat voorziet in een groot aantal objectieven en accessoires.

Nikon D5 prijs en beschikbaarheid

De verkoopstart van de Nikon D5 is gepland in maart 2016. De adviesprijs bedraagt 7.109 euro.

Bron: Nikon