CookiesNikon D5000 spiegelreflex met HD video

14 april 2009 06:00 door Hans Wind

Nikon D5000 spiegelreflex met HD videoDe Nikon D5000 is een nieuwe digitale spiegelreflexcamera voor hobbyisten en amateurfotografen. Dit nieuwe model zit boordevol functies die het maken van foto’s leuk en gemakkelijk maken. De D5000 onderscheidt zich volgens Nikon van de concurrentie door zijn kantelbare LCD-monitor, waarmee eenvoudig vanuit elke denkbare hoek te fotograferen is.

Het is met de D5000 gemakkelijker dan ooit om foto’s van zeer hoge kwaliteit te maken. Dit is mede mogelijk door de uitgebreide ingebouwde bewerkingsfuncties, een groot aantal onderwerpsstanden, een 12,3 Megapixel sensor en een hoge gevoeligheid van ISO 200 tot 3200 (uitbreidbaar tot ISO 100 en ISO 6400 equivalent) voor opnamen in uiteenlopende lichtomstandigheden. Naast fotograferen is het net als bij de D90 ook mogelijk HD filmopnames te maken met Nikons vernieuwende D-movie functie waar de D5000 mee is uitgerust.

“Deze camera beschikt over dezelfde uitzonderlijke beeldkwaliteit en technologie als de duurdere Nikon modellen, zodat iedere consument nu zelf de buitengewone kwaliteit kan ervaren waar Nikon om bekend staat, zegt Jordi Brinkman, Product Manager bij Nikon Europe. “Met de unieke kantelbare LCD-monitor van de D5000 kun je gemakkelijk foto’s maken vanuit elke gewenste hoek en zo een geheel nieuw perspectief toevoegen aan je huidige manier van fotograferen. Het extra voordeel van de D-movie functie (die als wereldprimeur werd geïntroduceerd op de D90) is nu beschikbaar voor een grotere doelgroep van gebruikers die plezier willen beleven aan fotograferen en hun vaardigheden willen uitbreiden met film, of die hun huidige oudere digitale spiegelreflexcamera willen opwaarderen.”

Nikon D5000 achterkantKantelbare LCD monitor
De kantelbare 2,7-inch LCD-monitor van de D5000 voegt een nieuw perspectief toe aan fotografie, het is nu zeer eenvoudig foto’s te maken vanuit elke hoek. Dankzij de flexibele, beweegbare monitor kun je de camera altijd in de juiste stand houden voor de opname die je wilt te maken. Dus of je nu tijdens een concert een foto wilt maken over het publiek heen of laag bij de grond, met de kantelbare monitor heb je altijd een goed zicht op het onderwerp. Ter bescherming kun je de monitor inklappen met het scherm naar de camera gericht of in de standaardpositie plaatsen tijdens fotograferen via de zoeker. Je kunt de monitor zelfs helemaal omdraaien om zo moeiteloos perfecte zelfportretten te maken. Dankzij het ergonomische ontwerp en de naar beneden te openen LCD-monitor, zit de monitor nooit in de weg en houd je altijd een stevige grip op de body om cameratrilling te voorkomen.

D5000 D-movie en live view
Met de D5000 digitale spiegelreflexcamera kun je naast fotograferen ook zeer creatieve films opnemen. Door de mogelijkheid verschillende objectieven te gebruiken kun je een geheel eigen wending aan je films geven. Ook kun je voordat je gaat filmen de emotionele impact van de films vergroten met behulp van Picture Control instellingen. Met de D-movie functie van de D5000 kun je in 720p resolutie HD (high-definition) films met geluid opnemen die compatibel zijn met een HDTV; aansluiten doormiddel van enkele een HDMI kabel is zeer eenvoudig. Dankzij de live view functie, die met één druk op de knop kan worden ingeschakeld, kun je de foto of film op de LCD-monitor bekijken en kadreren voor een optimale compositie.

Bij het maken van foto’s biedt de camera vier soorten Contrast Autofocus (breedveld, normaal veld, gezichtsherkenning en onderwerpvolgende scherpstelling) om het fotograferen zo gemakkelijk mogelijk te maken. In de AF-stand met onderwerpvolgende scherpstelling blijft de camera het onderwerp volgen, zelfs als het onderwerp kort uit het oog van de camera is verdwijnt en weer terugkeert, zodat het onderwerp altijd scherp is.

Onderwerpskeuze
Dankzij 19 verschillende onderwerpsstanden hoef je niet alle kneepjes uit het vak van digitale fotografie te beheersen om prachtige foto’s te kunnen maken. Draai de instelknop eenvoudig naar ‘scene’ en kies een geschikte onderwerpsstand, waarna de D5000 de instellingen optimaliseert. De camera geeft zelfs een voorbeeldfoto weer om je te helpen bij de selectie van de geschikte onderwerpstand. Ook de uitgebreide ingebouwde bewerkingsfuncties zijn eenvoudig in gebruik. Zo kun je foto’s bewerken en visuele effecten toepassen in de camera, zonder tussenkomst van een computer.

Overige Nokon D5000 kenmerken
Naast de bovengenoemde functies is de D5000 natuurlijk een kwalitatief hoogwaardige camera en compatibel met een groot aantal uiteenlopende AF-S en AF-I Nikkor-objectieven. Met een zeer gevoelige CMOS-beeldsensor van 12,3 effectieve megapixels, Nikons innovatieve snelle EXPEED-beeldverwerkingssysteem, een snel en nauwkeurig 11-punts autofocus (AF-)systeem, 3D-tracking en een zeer duurzame en hoogwaardige sluiter, is D5000 ook zeer geschikt voor gebruikers met een uitgebreide fotografische kennis. De uitstekende beeldkwaliteit wordt daarnaast gegarandeerd door een beeldsensor reinigingsmechanisme met Airflow Control-systeem, actieve D-Lighting en Picture Control. De verschillende weergaveopties van de D5000 zijn even leuk als praktisch. Je kunt foto’s weergeven in groepen tot maximaal 72 afbeeldingen, maar ook kalenderweergave waarin beelden worden geordend op datum en tijd is een weergave optie. Voor de serieuze fotoliefhebbers biedt de D5000 de mogelijkheid een histogram weer te geven van uitvergrote delen van het beeld, om zo de belichting gemakkelijker aan te kunnen passen.

Dankzij het ergonomische ontwerp in een compacte en lichte body, ligt de D5000 aangenaam in de hand. Voor gebruikers die in alle stilte foto’s willen maken, biedt de nieuwe stille opnamestand beslist uitkomst. Daarnaast detecteert de opklapbare flitser automatisch wanneer flitslicht nodig is en voor fotografen die vaak onderweg zijn, komt de GPS-compatibiliteit met Nikons GP-1 GPS ontvanger goed van pas. Hiermee is het mogelijk zeer nauwkeurig de exacte opnamelocatie aan foto’s toe te voegen om dit later met behulp van Google Maps te kunnen bekijken.

Nikon D5000 specificaties

• Type: Digitale spiegelreflexcamera

• Objectiefvatting: Nikon F-vatting (met AF-contacten)

• Effectieve beeldhoek: Circa 1,5x brandpuntsafstand (Nikon DX-formaat)

• Effectieve pixels: 12,3 miljoen

• Beeldsensor: CMOS-sensor van 23,6 x 15,8 mm

• Totaal aantal pixels: 12,9 miljoen

• Stofverwijderingssysteem: Beeldsensorreiniging, referentiegegevens voor stofverwijdering (optioneel programma Capture NX 2 vereist)

• Beeldgrootte (pixels): 4288 x 2848 [groot], 3216 x 2136 [middel], 2144 x 1424 [klein]

• Bestandsindelingen: NEF (RAW)

• Picture Control-systeem: Keuze uit Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap; opslagmogelijkheid voor maximaal negen eigen Picture Controls

• Bestandssysteem: DCF (Design Rule for Camera File System) 2.0, DPOF (Digital Print Order Format), Exif 2.21 (Exchangeable Image File Format for Digital Still Cameras), PictBridge

• Zoeker: Spiegelreflexzoeker met pentaprisma op ooghoogte

• Beelddekking: Circa 95% horizontaal en 95% verticaal

• Vergroting: Circa 0,78x (50 mm f/1.4-objectief op oneindig; -1,0 m-1)

• Oogafstand: 17,9 mm (-1,0 m-1)

• Dioptrie-instelling: -1,7 tot +0,7 m-1

• Matglas: B-type BriteView Clear Matte matglas Mark V met scherpstelkader (raster kan worden weergegeven)

• Reflexspiegel: Snel terugkerend

• Diafragma: Direct terugkerend, elektronisch gestuurd

• Compatibele objectieven: AF-S en AF-I NIKKOR: alle functies worden ondersteund

• Type sluiter: Elektronisch gestuurde verticaal aflopende spleetsluiter

• Sluitertijd: 1/4000 tot 30 sec. in stappen van 1/3 of 1/2 LW, Bulb, Tijd (met optionele afstandsbediening ML-L3)

• Flitssynchronisatiesnelheid: X = 1/200 sec.; synchroniseert bij sluitertijden van 1/200 sec. of langer

• Ontspanstanden: Enkel beeld, continu, zelfontspanner, vertraagd ontspannen op afstand, direct ontspannen op afstand, stil

• Beeldsnelheid: Continu hoog: tot 4 bps (handmatige scherpstelling, handmatige belichting of sluitertijdvoorkeuze, en een sluitertijd van 1/250 sec. of korter, terwijl voor andere instellingen de standaardwaarden zijn geselecteerd en er voldoende ruimte in het buffergeheugen is)

• Zelfontspanner: Keuze uit 2, 5, 10 en 20 seconden vertraging

• Lichtmeting: DDL-lichtmeting met 420-pixels RGB-sensor

• Belichtingsmethode: Matrixmeting: 3D-kleurenmatrixmeting II (G- en D-type objectieven); kleurenmatrixmeting II (overige CPU-objectieven)

• Belichtingsbereik (ISO 100-equivalent, f/1.4-objectief, 20 °C): Matrixmeting of centrumgerichte meting: 0”“20 LW

• Lichtmeterkoppeling: Processor

• Belichtingsstanden: Automatische standen (Automatisch, Automatisch [flitser uit]), geavanceerde onderwerpsstanden (Portret, Landschap, Kinderen, Sport, Close-up, Nachtportret, Nachtlandschap, Party/binnen, Strand/sneeuw, Zonsondergang, Schemering, Dierenportret, Kaarslicht, Bloesem, Herfstkleuren, Voedsel, Silhouet, High-key en Low-key), geprogrammeerd automatisch met flexibel programma (P), sluitertijdvoorkeuze (S), diafragmavoorkeuze (A), handmatig (M)

• Belichtingscorrectie: ±5 LW in stappen van 1/3 of 1/2 LW

• Belichtingsbracketing: 3 beelden in stappen van 1/3 of 1/2 LW

• Belichtingsvergrendeling: Gemeten lichtwaarde kan worden vergrendeld met de knop AE-L/AF-L

• ISO-gevoeligheid (aanbevolen belichtingsindex): ISO 200 tot 3200 in stappen van 1/3 LW; kan ook worden ingesteld op circa 0,3, 0,7 of 1 LW (equivalent met ISO 100) onder ISO 200 of op circa 0,3, 0,7 of 1 LW (equivalent met ISO 6400) boven ISO 3200; automatische instelling van de ISO-gevoeligheid beschikbaar

• Actieve D-Lighting: Keuze uit Automatisch, Extra hoog, Hoog, Normaal, Laag en Uit

• Bracketing met actieve D-Lighting: 2 beelden

• Autofocus: Nikon Multi-CAM 1000-autofocussensormodule met DDL-fasedetectie, 11 scherpstelpunten (waaronder één kruissensor) en AF-hulpverlichting (bereik van circa 0,5”“3 m)

• Detectiebereik: -1 tot +19 LW (ISO 100-equivalent bij 20 °C)

• Objectiefscherpstelling: Autofocus: directe enkelvoudige AF (AF-S); continue AF (AF-C); automatische AF-S/AF-C-selectie (AF-A); anticiperende meevolgende scherpstelling wordt automatisch geactiveerd op basis van de status van het onderwerp (AF-A)

• ScherpstelpuntKeuze uit 11 scherpstelpunten

• AF-veldstanden: Enkelpunts AF, dynamisch veld-AF, automatisch veld-AF, AF met 3D-tracking (11 punten)

• Scherpstelvergrendeling: Scherpstelling kan worden vergrendeld door de ontspanknop half in te drukken (enkelvoudige AF) of door op de knop AE-L/AF-L te drukken

• Ingebouwde flitser: Automatisch, Portret, Kinderen, Close-up, Nachtportret, Party/binnen, Dierenportret: automatisch flitsen met automatisch opklappen; P, S, A, M, Voedsel: handmatig opklappen via drukknop

• Richtgetal (m) bij 20 °C: Bij ISO 200: circa 17, 18 bij handmatig flitsen

• Flitssturing: DDL: i-DDL uitgebalanceerde invulflits en standaard i-DDL-flits voor digitale spiegelreflexcamera’s met 420-pixels RGB-sensor zijn beschikbaar bij de ingebouwde flitser en de SB-900, SB-800, SB-600 en SB-400 (indien gecombineerd met matrixmeting of centrumgerichte meting)

• Flitsstanden: Automatisch, automatisch met rode-ogenreductie, invulflits, automatisch met lange sluitertijd, automatisch met lange sluitertijd en rode-ogencorrectie, synchronisatie met tweede gordijn en lange sluitertijd

• Flitscorrectie: -3 tot +1 LW in stappen van 1/3 of 1/2 LW

• Flitsbracketing: 2 of 3 beelden in stappen van 1/3, 1/2, 2/3, 1 of 2 LW

• Accessoireschoentje: Standaard ISO 518-middencontact met veiligheidsvergrendeling

• Nikon Creatief Verlichtingssysteem (CVS): Geavanceerde draadloze flitssturing wordt ondersteund bij ingebouwde flitser of SB-900, SB-800 en SU-800 als hoofdflitser. Ondersteuning voor communicatie van flitskleurinformatie bij de ingebouwde flitser en CVS-compatibele flitsers.

• Synchronisatie-aansluiting: Flitsadapter AS-15 voor accessoireschoentje (optioneel)

• Witbalans: Automatisch (DDL-witbalans met beeldsensor en 420-pixels RGB-sensor); 12 handmatige standen met fijnafstelling; handmatige vooringestelde witbalans; witbalansbracketing

• Witbalansbracketing: 3 beelden in stappen van 1

• AF-standen voor livebeeld: Gezichtprioriteit-AF, breedveld-AF, normaal veld-AF, AF met meevolgende scherpstelling

• Scherpstelling bij livebeeld: Contrastdetectie-AF overal in het beeld (camera selecteert automatisch het scherpstelpunt als gezichtprioriteit-AF of AF met meevolgende scherpstelling is geselecteerd tijdens de livebeeldopname)

• Beeldformaten voor films (pixels): 1280 x 720/24 bps, 640 x 424/24 bps, 320 x 216/24 bps

• Bestandsindeling voor films: AVI

• Compressie-indeling voor films: Motion-JPEG met monogeluid

• LCD-monitor: Kantelbare, 2,7-inch low-temperature polysilicon TFT-LCD-monitor van circa 230.000 pixels, met beelddekking van circa 100%, kijkhoek van 170° en aanpasbare helderheid

• Weergavefunctie: Schermvullende en miniatuurweergave (4, 9 of 72 beelden of kalender) met zoomweergave, filmweergave, weergave van stopmotionfilms, diashow, histogramweergave, hoge lichten, automatische beeldrotatie en beeldcommentaar (maximaal 36 tekens)

• USB: Hi-Speed USB

• Video-uitvoer: Keuze uit NTSC en PAL; beelden kunnen op een extern apparaat worden weergegeven terwijl de cameramonitor is ingeschakeld

• HDMI-uitgang: C-type HDMI-aansluiting; de cameramonitor wordt uitgeschakeld wanneer een HDMI-kabel wordt aangesloten

• Accessoire-aansluiting: Afstandsbedieningskabel MC-DC2 (optioneel)

• Beschikbare talen: Chinees (vereenvoudigd en traditioneel), Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Pools, Portugees, Russisch, Spaans, Zweeds

• Batterij: Eén oplaadbare Li-ion batterij EN-EL9a

• Battery pack: Zes alkaline, Ni-MH, lithium of nikkelmangaan R6/AA-batterijen (batterijhouder MS-D200 is vereist bij gebruik van R6/AA-batterijen)

• Lichtnetadapter: Lichtnetadapter EH-5a (optioneel; optionele voedingsaansluiting EP-5 vereist)

• Statiefaansluiting: 1/4 inch (ISO 1222)

• Afmetingen (B x H x D): Circa 127 x 104 x 80 mm

• Gewicht: Circa 560 gram, zonder batterij, geheugenkaart en bodydop

• Temperatuur: 0”“40 °C

• Luchtvochtigheid: Minder dan 85% (geen condens)

• Meegeleverde accessoires: Oplaadbare Li-ion-batterij EN-EL9a, snellader MH-23, oculairdopje DK-5 (kan per land of gebied verschillen), rubberen oogschelp DK-21, USB-kabel UC-E4, AV-kabel EG-D2, camerariem AN-DC2, beschermkapje voor accessoireschoentje BS-1, bodydop, cd-rom met softwaresuite

Nikon D5000 prijs en beschikbaarheid
De Nikon D5000 is vanaf 1 mei 2009 verkrijgbaar in verschillende kits, zie onderstaand een overzicht van de adviesprijzen.
• D5000 Body € 799
• 18-55 II Kit € 859
• 18-55 VR Kit € 899
• 18-55 VR Kit + 55-200 VR € 1.139
• 18-105 VR Kit € 1.039
• 18-105 VR + 70-300 VR Kit € 1.499
• 18-200 VR Kit € 1.499

Bron: Nikon


Nikon D5000 18-55 II Kit prijs vergelijking