CookiesNikon D5300 – DX-formaat D-SLR met WiFi en GPS

17 oktober 2013 06:40 door Hans Wind

Nikon D5300 - DX-formaat D-SLR met WiFi en GPSDe Nikon D5300 is een nieuwe DX-formaat D-SLR met ingebouwde WiFi en GPS. De nieuwe camera is volgens de fabrikant een ‘upper entry-level’ D-SLR. De Nikon 5300 komt, als eerste Nikon D-SLR, met ingebouwde WiFi. De DX-formaat CMOS-sensor van 24,2 megapixels is ontworpen zonder optisch laagdoorlaatfilter (OLPF) waardoor, volgens Nikon, de meest fijne details en patronen scherp kunnen worden vastgelegd.

WiFi

De Nikon D5300 is de eerste Nikon D-SLR met ingebouwde WiFi. Foto’s kunnen rechtstreeks vanaf de camera worden verzonden naar elk smartapparaat met iOS of Android, waarna ze gemakkelijk kunnen worden geüpload naar sociale netwerken, zoals Facebook, Instagram of Twitter. De camera kan ook via de WiFi-functie op afstand worden bediend via het verbonden smartapparaat. Bovendien ziet men het onderwerp van de foto ook op het scherm van de smartphone of tablet.

GPS

Bij het delen van beelden werkt de ingebouwde GPS-functie van de Nikon D5300 samen met de ingebouwde WiFi-functie. Met de GPS-functie kunt u gemakkelijk geotags aan beelden toevoegen zonder dat hiervoor een externe adapter nodig is. Zo kunt u uw reisfoto’s eenvoudiger delen doordat locatiegegevens zoals breedtegraad, lengtegraad en hoogte worden toegevoegd aan de EXIF-gegevens van de foto. Uw reisfoto’s krijgen zo een extra dimensie en aangezien de GPS-logfunctie ook werkt wanneer de camera is uitgeschakeld, kunt u uw route zelfs bijhouden wanneer u geen foto’s maakt. Met de Nikon-software ViewNX 2 kunt u reiskaarten maken die te delen zijn op Nikon Image Space of een andere sociaalnetwerk- of fotodeelsite die GPS ondersteunt, zoals Flickr.

Nikon D5300 Beeldkwaliteit

Nikon D5300 zoekerHet hart van de Nikon D5300 wordt gevormd door een DX-formaat CMOS-sensor van 24,2 megapixels. Deze sensor is ontworpen zonder optisch laagdoorlaatfilter (OLPF), zodat elke megapixel optimaal wordt benut en alles wat het objectief ziet, exact en natuurgetrouwer wordt weergegeven. De textuur van fijne details zoals haren of veren wordt perfect vastgelegd.

De hoge ISO-lichtgevoeligheid (maximaal 12.800, uitbreidbaar tot het equivalent van 25.600) zorgt samen met Nikons nieuwe beeldverwerkingsengine EXPEED 4 voor helderdere foto’s en films, zelfs bij opnamen met weinig licht. De RGB-meetsensor van 2.016 pixels zendt gegevens naar het systeem voor onderwerpherkenning, waardoor een optimale belichting, AF en automatische witbalans worden verkregen voor de best mogelijke beeldkwaliteit. De Nikon D5300 heeft een continu-opnamesnelheden van maximaal 5 beelden per seconde. De scherpstelling gebeurt via het 39-punts AF-systeem dat beschikt over negen kruissensoren in het midden.

De lcd-monitor van 8,1 cm (3,2 inch) met grote kijkhoek en een hoge resolutie van 1.037.000 beeldpunten, biedt de vrijheid om vanuit elke hoek unieke opnamen te maken, inclusief prachtige zelfportretten. Open, kantel of draai de monitor om nieuwe standpunten te verkennen en zo mooie foto’s en films te maken.

Voor optimale resultaten in situaties met een hoog contrast is de stand HDR (hoog dynamisch bereik) beschikbaar en u maakt snel perfecte opnamen in uiteenlopende situaties met een van de zestien onderwerpstanden. Daarnaast zijn de nodige speciale effecten beschikbaar voor foto’s en films: roep een bepaalde sfeer op door specifieke kleuren te isoleren of creëer een retrolook met het speelgoedcamera-effect.

Full HD-films

Voor fotografen die hun creatieve visie ook willen toepassen op video, neemt de D-filmfunctie van de Nikon D5300 Full HD-video’s op met beeldsnelheden tot 50p/60p. Bovendien start de opname met slechts één druk op de speciale video-opnameknop. Dankzij continue autofocus tijdens livebeeld blijven onderwerpen scherp, zelfs bij snelle acties. U kunt ontspannen filmen terwijl de camera het onderwerp volgt met AF met meevolgende scherpstelling of gezichtprioriteit-AF. Dankzij de ingebouwde stereomicrofoon en compatibiliteit met Nikons externe ME-1 stereomicrofoon maakt u gemakkelijk filmopnamen met een helder geluid. En als u uw nieuwste creatie wilt delen, kunt u de camera via de HDMI-uitgang rechtstreeks aansluiten op een HD tv.

Ontwerp

De Nikon D5300 heeft een body die kleiner en lichter is dan die van zijn voorganger (D5200), plus een grotere kantelbare lcd-monitor. De body is verkrijgbaar in zwart, rood en grijs en weegt 480 gram, zonder batterij en geheugenkaart. Dankzij de stabiele grip ligt de camera stevig in de hand. Op de lcd-monitor met hoge resolutie ziet u elk detail van uw foto’s en films. U kunt de helderheid van de monitor aanpassen, zodat het schermbeeld nog helderder is wanneer u fotografeert bij fel licht of in donkere situaties. De nieuw ontworpen pentaspiegel verhoogt de zoekervergroting tot circa 0,82x, waardoor u uw opnamen gemakkelijker kunt kadreren.

Nikon D5300 specificaties

• Ingebouwde WiFi en GPS
• DX-formaat sensor van 24,2 megapixels zonder OLPF
• ISO-100-12.800 (uitbreidbaar tot het equivalent van ISO 25.600)
• XPEED 4-beeldverwerkingsengine
• AF-systeem met 39 punten, waaronder negen kruissensoren in het midden
• RGB-meetsensor met 2.016 pixels en met Nikons systeem voor onderwerpherkenning
• Continu-opnamen van 5 bps
• Kantelbare monitor: lcd-monitor van 8,1 cm (3,2 inch) met een resolutie van 1.037.000 beeldpunten
• Full-HD-films van 1080/50/60p
• Ondersteuning van HDMI-uitvoer
• Ingebouwde stereomicrofoon en compatibiliteit met Nikons ME-1 stereomicrofoon
• HDR en Actieve D-Lighting
• Speciale effecten voor foto’s en films
• 16 onderwerpstanden
• Zoeker met extra vergroting (circa 0,82x) en een nieuw ontworpen pentaspiegel
• Kleine, lichte body: circa 125×98,0×76,0 mm. Weegt slechts 480 gram (zonder batterij en geheugenkaart)
• Stabiele grip om de camera stevig vast te houden
• Verbeterde grafische gebruikersinterface met duidelijker menu’s
• Keuze uit drie kleuren voor de body: zwart, rood en grijs
• Uitbreidbaar systeem: compatibel met het volledige assortiment DX-formaat NIKKOR-objectieven en bepaalde Nikon Speedlight-flitsers
• Compatibel met de WR-R10/WR-T10 draadloze afstandsbedieningen

Nikon D5300 prijs en beschikbaarheid

De Nikon D5300 is beschikbaar op 14 november voor een verkoopadviesprijs van 929 euro voor de Nikon D5300 – 18-55mm VR kit.

Bron: Nikon