CookiesNikon D5500 D-SLR met kantelbaar scherm

6 januari 2015 09:49 door Hans Wind

Nikon D5500 DX D-SLRDe Nikon D5500 is nieuwe lichte en compacte D-SLR camera in het DX-formaat met een 3,2 inch kantelbaar touchscreen. De beeldsensor heeft een ISO-bereik van 100-25.600.

De Nikon D5500 is aanzienlijk lichter en veel compacter dan zijn voorganger – de D5300 – en heeft een monocoque constructie en een diepere greep waarmee de camera comfortabel vast te pakken is. Via het kantelbare touchscreen is de camera simpel te bedienen, zoals bij een smartphone, en dankzij de ingebouwde WiFi-functie zijn foto’s eenvoudig te downloaden en te delen via een smartapparaat.

Dankzij het kantelbare scherm is het eenvoudig om foto’s en films te maken vanuit allerlei interessante nieuwe standpunten. Door op het touchscreen te tikken, stellen gebruikers scherp en kunnen zij een opname maken. Ook zijn instellingen zoals het diafragma, ISO-gevoeligheid en sluitertijd direct aan te passen op het touchscreen.

Veeg met uw vinger om door de reeds gemaakte afbeeldingen te bladeren of beweeg twee vingers om tijdens de weergave in of uit te zoomen zoals u gewend bent bij een tablet of smartphone. Dankzij de functie Aanraak-Fn, zijn belangrijke instellingen snel op het touchscreen aan te passen, zelfs bij het maken van opnamen via de zoeker. Maximaal zijn er acht instellingen toe te wijzen aan deze functie, inclusief scherpstelpunten, AF-veldstanden, diafragma en ISO-gevoeligheid.

De beeldsensor van de Nikon D5500 is ontworpen zonder optisch laagdoorlaatfilter (OLPF) en samen met een resolutie van 24,2 megapixels zorgt dit voor scherpe details. Dankzij het hoge ISO-bereik hebben fotografen de kans om geslaagde foto- en filmopnamen te maken, zelfs bij moeilijke lichtomstandigheden. Het 39-punts autofocussysteem (voorzien van negen kruissensoren in het midden) stelt razendsnel scherp op het gewenste onderwerp. En dankzij continu-opnamesnelheden van maximaal 5 beelden per seconde kunnen snelle acties of gezichtsuitdrukkingen op het juiste moment worden vastgelegd. Nikon’s EXPEED 4-beeldprocessor zorgt voor een snelle verwerking, ruisonderdrukking.

De Nikon D5500 kan Full HD-videoclips opnemen met beeldsnelheden tot 50p/60p. De camera levert in Live View via contrast AF scherpstelling die 20% sneller is dan de D5300 en bovendien kunt u de opname starten met slechts één druk op de speciale video-opnameknop.

Een ander verschil met de D5300 is dat op de D5500 geen GPS functie is ingebouwd.

Voor precisie tijdens het fotograferen zorgt een nieuwe oogsensor dat het beeld dat zojuist is opgenomen automatisch op de lcd-monitor weergeeft zodra het oog van de zoeker wordt gehaald. Wanneer gebruikers het resultaat van foto- en filmopnames nauwkeurig willen instellen, biedt de tweede generatie van Nikon’s Picture Control-systeem eenvoudig devolledige controle over: verscherping, contrast, helderheid, tint en verzadiging. Er kan gekozen worden uit zeven standen, inclusief de nieuwe instelling Gelijkmatig, waarbij alle details behouden blijven en de rijkdom aan kleurinformatie in zowel hoge lichten als schaduwen behouden blijft. Dat maakt deze nieuwe instelling geschikt wanneer u bijvoorbeeld later video-opnames wilt retoucheren.

Belangrijke kenmerken van de Nikon D5500

• DX-formaat sensor van 24,2 megapixels zonder OLPF

• ISO 100-25.600

• Kantelbare lcd-monitor van 8,1 cm (3,2 inch) met een grote kijkhoek en een resolutie van 1.037.000 beeldpunten

• Tik op het touch-scherm om scherp te stellen en de opname te maken of pas instellingen zoals diafragma, ISO-gevoeligheid en sluitertijd aan

• Functie Aanraak-Fn: pas met een veeg van uw vinger snel instellingen aan wanneer u opnamen maakt via de zoeker

• Ingebouwde Wi-Fi: deel indrukwekkende foto’s eenvoudig via een compatibele smartphone of tablet

• Constructie uit één stuk en een diepe greep.

• Met afmetingen van circa 124×97×70 mm weegt de camera 420 gram (zonder batterij en geheugenkaart)

• 39-punts AF-systeem: met negen kruissensoren in het midden

• 20% sneller dan bij de D5300 wanneer u fotografeert in de Live View stand

• Continu-opnamen tot maximaal 5 bps

• Full HD-films: op 1080/50/60p en ondersteuning van Full HD/60p-uitvoer via HDMI

• Ingebouwde stereomicrofoon: en compatibel met Nikon’s ME-1 stereomicrofoon

• Zoeker: een beelddekking van circa 95% en een vergroting van circa 0,82x

• 10 speciale effecten voor foto’s en films

• 16 onderwerpstanden

• Creatieve functies: retoucheermenu, bracketingfuncties, HDR-fotografie, intervalopnamen, vignetteringscorrectie

• Compatibel met de WR-R10/WR-T10 draadloze afstandsbedieningen

Nikon D500 prijs en beschikbaarheid

De Nikon D5500 is naar verwachting leverbaar vanaf 5 februari 2015 in het zwart en rood. De adviesprijs van de body bedraagt 819 euro. De adviesprijs van de D5500 Kit met AF-S DX 18-55 VR II is 929 euro.

Bron: Nikon