CookiesNikon D600 Full Frame D-SLR camera

13 september 2012 07:56 door Hans Wind

Nikon D600 Full Frame D-SLR cameraDe Nikon D600 is een nieuwe 24,3-megapixel FX-formaat digitale spiegelreflexcamera en is de kleinste en lichtste full-frame D-SLR die Nikon ooit heeft ontwikkeld.

De onlangs door Nikon ontwikkelde 24,3-megapixel, FX-formaat (full-frame) CMOS-sensor levert uitstekende details en een groot toonbereik, ook als er weinig licht is. Daarnaast zorgt de 14-bits A/D-conversie en de uitstekende signaal-ruisverhouding voor foto’s met weinig ruis en met een breed dynamisch bereik, zelfs bij een hoge ISO-gevoeligheid. Het ISO-bereik van 100–6400 kan worden uitgebreid tot 25.600 (equivalent) en verlaagd tot 50 (equivalent). De intelligente ruisonderdrukkingssystemen van de camera verminderen ruis zonder concessies te doen aan de fijne details, waardoor optimale flexibiliteit onder alle belichtingsomstandigheden mogelijk is.

De Nikon D600 is uitgerust met dezelfde EXPEED 3-beeldverwerkingsengine als de D4. Complexe taken worden hierdoor moeiteloos afgehandeld, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid of de kwaliteit. De 16-bits beeldverwerking levert, zelfs bij JPEG-opnames, kleuren op met schakeringen vol details en toon over de volledige schaal.

Nikon D600 achterkantAutofocussysteem

Dankzij het Multi-CAM4800 39-punts AF-systeem van Nikon, met eenzelfde AF-gevoeligheid als de D4, legt de D600 onderwerpen in alle lichtomstandigheden goed vast. Doordat de D600 geschikt is voor objectieven met een gecombineerd open diafragma tot f/8 en met een gevoeligheid tot een ondergrens van -1 LW (ISO 100, 20°C), zijn scherpe foto’s in de aller-lastigste lichtomstandigheden mogelijk. Door een keur aan AF-standen waaronder dynamisch veld-AF en 3D-tracking worden ook de kleinste onderwerpen scherp in beeld gebracht.

HD video met de Nikon D600

Op basis van dezelfde technologie die gebruikt is voor de D800 van Nikon, biedt de D600 met multi-veld D-film alle vereisten voor fotografen die willen filmen. De combinatie van filmtoepassingen, beeldsnelheden en handige, instelbare bedieningselementen maakt optimaal filmen op groot formaat mogelijk. Dit biedt de volledige controle voor het weergeven van het livebeeld tijdens het filmen.

Beeldsnelheden: Full HD-films (1080p) kunnen worden opgenomen in 30p, 25p en 24p, met de opties 60p, 50p en 25p bij 720p. De maximale lengte van deze films is ongeveer 29 minuten en 59 seconden.

Multi-veldstand: Full-HD (1080p) opnemen is mogelijk met op zowel FX als DX gebaseerde formaten.

Audio-regeling van hifi-kwaliteit: een microfoonaansluiting maakt het mogelijk een externe stereomicrofoon te gebruiken om het geluid kristalhelder op te nemen en er is een audio-uitgang voor een externe hoofdtelefoon.

HDMI-uitgang zonder compressie: de Nikon D600 maakt het mogelijk live videobeelden zonder compressie in 1080p naar externe recorders te sturen en dit wordt vanzelf naar 1080i verlaagd als de camera constateert dat er een externe monitor wordt gebruikt. De niet-gecomprimeerde gegevens worden met het aangegeven beeldformaat en de juiste beeldsnelheid overgedragen, zonder de informatie-overlay die tegelijkertijd op de TFT-monitor van de camera wordt weergegeven.


D600 bovenaanzichtGeavanceerde onderwerpherkenning

Het geavanceerde systeem voor onderwerpherkenning op de Nikon D600 is voorzien van de RGB-meetsensor met 2.016 pixels waarmee elk onderwerp zorgvuldig wordt geanalyseerd. Dit systeem kan menselijke gezichten via de optische zoeker nauwkeurig detecteren en de kleuren en helderheid van het onderwerp met precisie herkennen. Deze gedetailleerde scèneanalyse wordt ook gebruikt om nog nauwkeurigere resultaten te realiseren bij het gebruik van autofocus, automatische belichting en i-DDL flitsbelichting in allerlei composities en belichtingssituaties. Het volgen van 3D-onderwerpen is bijvoorbeeld enorm verbeterd bij het opnemen van kleinere onderwerpen.

Door gebruik te maken van het Multi-CAM4800 AF-systeem van Nikon — met individueel te selecteren of te configureren 9-, 21- en 39-punts dekkingsinstellingen — zijn de autofocussensormodule en de algoritmen verder ontwikkeld. Daardoor is de gevoeligheid bij weinig licht aanzienlijk verbeterd en is deze nu compatibel met een gecombineerd diafragma tot f/8 met detectie vanaf een ondergrens van -1 LW (ISO 100, 20°C). Daarnaast zijn AF-standen zoals AF-A, AF-S en AF-C nu gemakkelijker te selecteren zonder dat de fotograaf zijn oog van de zoeker hoeft te halen.

Full-framemobiliteit

De lichte Nikon D600 is de eerste full-framecamera van Nikon die zo compact gebouwd is. In combinatie met geavanceerde opties voor het overzetten van beeld, biedt deze camera de vrijheid om het volledige perspectief vanaf alle locaties vast te leggen en te delen.
Compact, licht en duurzaam: de camera is bestand tegen zeer zware omstandigheden, heeft een boven- en achterdeksel van een magnesiumlegering en weegt slechts 760 gram (zonder batterij). Hij is even goed afgedicht als de professionele D800 SLR van Nikon en is daardoor extra goed bestand tegen vocht en stof.

Efficiënt energieverbruik: een aanpassing van de in de D800 gebruikte schakelingen maakt het nu mogelijk ongeveer 900 foto’s of circa 60 minuten aan filmbeelden op te nemen. En dat allemaal bij één keer opladen van een oplaadbare Li-ionbatterij EN-EL15.

Opslagmedia: high-speed dubbele SD-kaartsleuven ondersteunen SDXC- en UHS-I-geheugenkaarten.

Gegevensoverdracht: met de camera kunnen gegevens met hoge snelheid worden overgezet met behulp van Hi-Speed USB en kunnen foto’s en videobeelden draadloos worden overgezet met de als optie leverbare mobiele WU-1b-adapter.

Snel en intuïtief

Door de hoge reactiesnelheid en de handig geplaatste knoppen en bedieningselementen is de Nikon D600 gemakkelijk en soepel te hanteren. Hierdoor biedt de camera de flexibiliteit om snel te reageren bij onverwachte gebeurtenissen.

Hoge reactiesnelheid: het opstarten duurt ca. 0,13 seconde, de vertragingstijd voor het ontspannen van de sluiter is geminimaliseerd op circa. 0,052 seconde[4], met een continue capaciteit van circa. 5,5 bps in FX- en DX-formaat.

Uiterst nauwkeurige en duurzame sluiter: om de duurzaamheid en nauwkeurigheid van de sluitereenheid aan te tonen, is deze getest op 150.000 ontspancycli. Bovendien beschikt D600 over een snelheidsbereik van 1/4000 tot 30s; is voorzien van een intelligente sluitermonitor met zelfdiagnose en een motor die er speciaal voor is ontworpen om het energieverbruik te verminderen als de sluiter tijdens het filmen gedurende langere perioden geopend is.

Precisie-lcd-monitor: van 8 cm met 921.000 beeldpunten heeft een grote kijkhoek en past automatische de monitorhelderheid aan. De helderheid van de precisie-lcd-monitor wordt automatisch aangepast, afhankelijk van de kijkomgeving.

Optische zoeker met een glazen prisma: met ca. 100% beelddekking en 0,7x zoom (50 mm f/1,4-objectief op oneindig, -1,0m-1).

Elektronische virtuele horizon met dubbele as: deze maakt een nauwkeurige controle van de opnames mogelijk doordat je nu de precisie-lcd-monitor of de zoeker kunt gebruiken voor het controleren van zowel de positie van de camera ten opzichte van het horizontale vlak, als de kanteling van de camera (naar voren of naar achteren).

Verbeterde ergonomie: knoppen en schijven zijn strategisch op de camera geplaatst voor een soepele bediening. Door de aangebrachte verbeteringen rondom de ontspanknop kun je je wijsvinger rustig langere perioden laten liggen en met de speciale filmopnameknop ben je altijd klaar om direct te beginnen met filmen. De camera beschikt ook over speciale knoppen voor ISO, witbalans, beeldkwaliteit en bracketing.


D600 zijkantCreatieve functies in de camera

Door de vele creatieve en praktische functies die in de camera geïntegreerd zijn, zoals HDR en filtereffecten, kan vrijwel elke gelegenheid om iets te filmen of te fotograferen optimaal benut worden en kan het opgenomen beeld heel gemakkelijk geperfectioneerd worden.

Time-lapse-opnames: met intervalopname kan de sluiter met vooraf ingestelde intervallen geactiveerd worden. Time-lapse-fotografie slaat beelden als filmbestanden op, waardoor een langzame actie snel kan worden afgespeeld met snelheden die 24 tot 36.000 maal hoger zijn dan normaal.

Met HDR (hoog dynamisch bereik): wordt per keer dat de sluiter ontspannen wordt, één overbelicht en één onderbelicht beeld opgenomen. Het bereik kan verbreed worden tot 3 LW voor verschillende effecten, vol verzadiging en toongradering, terwijl de vloeiende rand waar de twee belichtingen elkaar raken, aangepast kan worden voor een natuurlijker resultaat.

Actieve D-Lighting: met Actieve D-Lighting van Nikon worden de details in zowel donkere als lichte delen van het beeld automatisch behouden. Dit levert prachtige beelden op met een natuurlijk contrast bij het filmen of fotograferen.

Picture Control instellen: pas het uiterlijk van foto’s en videobeelden aan door de parameters zoals scherpte, verzadiging en tint naar eigen voorkeur in te stellen. Direct op te roepen met een speciale knop.

Onderwerpstanden: er zijn 19 onderwerpstanden om de instellingen zoals de sluitersnelheid, ISO-waarde en diafragma te optimaliseren en telkens weer het beste resultaat te krijgen. Een ideale manier om snel een perfecte opname vast te leggen.

Bewerkingsmenu’s in de camera: met allerlei nuttige functies, waaronder opties om rode ogen en kleurbalans te corrigeren, evenals D-lighting, bewerken van RAW opnamen en opties om het formaat te wijzigen. De filtereffecten zijn skylight, ster, miniatuur, lijntekening, kleurenschets en selectieve kleur. De opties voor snel retoucheren zijn vertekeningscorrectie, perspectiefcorrectie, rechtzetten en fisheye. Er is ook een filmbewerkingsfunctie waarmee het start- en eindpunt van een filmclip kan worden aangepast. Op deze manier worden filmclips efficiënter opgeslagen.

Nikon D600 Accessoires

Er zijn diverse (optionele) accessoires voor de D600 beschikbaar.

Multifunctionele battery pack MB-D14 (optie): geschikt voor allerlei batterijen, waaronder allerlei AA-batterijen en de oplaadbare Li-ionbatterij EN-EL15 van Nikon (zie specificaties). De MB-D14 heeft een speciale ontspanknop en instelschijven voor wanneer de camera verticaal wordt gehouden; hierdoor wordt het componeren en vastleggen van beelden een stuk comfortabeler.

Creatief verlichtingssysteem: de camera is compatibel met het creatieve verlichtingssysteem van Nikon en ondersteunt het gebruik van krachtige en veelzijdige iTTL Speedlight-flitsers, zoals de professionele SB-910 of de gemakkelijk te gebruiken SB-700.

Mobiele adapter WU-1b (optie): de draadloze mobiele adapter van Nikon maakt het mogelijk beelden rechtstreeks naar een smartphone of tablet over te zetten en de camera via de smartphone of tablet op afstand te bedienen. Dit is een geweldige manier om hoogwaardige opnames te delen, foto’s eerst op een groter scherm te bekijken of te experimenteren met full-frame zelfportretten.

Capture NX 2 (optie). Snelle, krachtige en creatieve beeldbewerking: om de kracht van de 24,3 effectieve megapixels van de Nikon D600 volledig te kunnen benutten, is de nieuwste versie van Capture NX 2 sneller dan ooit tevoren en beschikt hij over volledige 64-bits compatibiliteit.

Camera Control Pro (optie). Veelzijdige bediening van de camera op afstand: de software biedt tal van verbeteringen om het livebeeld van de D600 van Nikon bijzonder soepel weer te kunnen geven. Naast het regelen van de belichtingsstand, sluitersnelheid en het diafragma, omvatten de creatieve bedieningsfuncties tevens afstandbediend starten en stoppen van het filmen en overschakelen tussen livebeeld voor foto’s en films.

ViewNX 2 (meegeleverd). Bladeren, bewerken, delen en nog veel meer: deze softwarebundel heeft een gemakkelijk te gebruiken interface en biedt allerlei bewerkingsfuncties, waaronder de basisfuncties voor het bewerken van RAW-bestanden en D-films. View NX2 zorgt voor een naadloze integratie met my Picturetown, de Nikon-service voor het delen en opslaan van foto’s.

Nikon D600 specificaties

• Type: Digitale spiegelreflexcamera
• Objectiefvatting: Nikon F-vatting (met AF-koppeling en AF-contacten)
• Effectieve pixels: 24,3 miljoen
• Beeldsensor: CMOS-sensor van 35,9 x 24,0 mm (Nikon FX-formaat)
• Totaal aantal pixels: 24,7 miljoen
• Stofverwijderingssysteem: Beeldsensorreiniging, referentiegegevens voor stofverwijdering (optioneel programma Capture NX 2 vereist)
• Beeldformaat (pixels): Beeldveld bij FX (36 x 24): 6016 x 4016 (groot), 4512 x 3008 (normaal), 3008 x 2008 (klein); beeldveld bij DX (24 x 16): 3936 x 2624 (groot), 2944 x 1968 (normaal), 1968 x 1312 (klein); foto’s in FX-formaat gemaakt tijdens filmlivebeeld: 6016 x 3376 (groot), 4512 x 2528 (normaal), 3008 x 1688 (klein); foto’s in DX-formaat gemaakt tijdens filmlivebeeld: 3936 x 2224 (groot), 2944 x 1664 (normaal), 1968 x 1112 (klein)
• Bestandsindeling: NEF (RAW): 12 of 14 bits, compressie zonder verlies of gecomprimeerd; JPEG: JPEG-Baseline compatibel met de compressie Fijn (circa 1 : 4), Normaal (circa 1 : 8) of Basis (circa 1 : 16) (Vaste grootte); compressieoptie Optimale kwaliteit beschikbaar; NEF (RAW)+JPEG: de foto wordt één keer opgeslagen als NEF (RAW)-bestand en één keer als JPEG-bestand
• Picture Control-systeem: Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap; geselecteerde Picture Control kan worden gewijzigd; opslagmogelijkheid voor eigen Picture Controls
• Media: SD- (Secure Digital) en UHS-I-compatibele SDHC- en SDXC-geheugenkaarten
• Twee sleuven: Sleuf 2 kan worden gebruikt als de kaart in sleuf 1 vol is, als back-up of om kopieën die zijn gemaakt met NEF+JPEG op verschillende locaties op te slaan; foto’s kunnen van de ene naar de andere kaart worden gekopieerd.
• Bestandssysteem: DCF (Design Rule for Camera File System) 2.0, DPOF (Digital Print Order Format), Exif (Exchangeable Image File Format for Digital Still Cameras) 2.3, PictBridge
• Zoeker: Spiegelreflexzoeker met pentaprisma op ooghoogte
• Beelddekking: FX (36 x 24): circa 100% horizontaal en 100% verticaal; DX (24 x 16): circa 97% horizontaal en 97% verticaal
• Vergroting: Circa 0,7x (50 mm f/1.4-objectief op oneindig, -1,0 m-1)
• Oogafstand: 21 mm (-1,0 m-1; vanaf het middenoppervlak van het oculair van de zoeker)
• Dioptrieregeling: -3 tot +1 m-1
• Scherpstelscherm: B-type BriteView Clear Matte Mark VIII matglas met haakjes voor het AF-veld (rasterlijnen kunnen worden weergegeven)
• Reflexspiegel: Snel terugkerend
• Scherptedieptevoorbeeld: Als de voorbeeldknop voor scherptediepte wordt ingedrukt, wordt het diafragma ingesteld op een door de gebruiker geselecteerde waarde (stand A en M) of op de door de camera geselecteerde waarde (andere standen)
• Diafragma: Direct terugkerend, elektronisch gestuurd
• Compatibele objectieven: Compatibel met AF NIKKOR-objectieven, inclusief G- en D-type objectieven (er gelden enkele beperkingen voor PC-objectieven) en DX-objectieven (die het beeldveld DX (24 x 16) 1,5x gebruiken), AI-P NIKKOR-objectieven en AI-objectieven zonder CPU (alleen standen A en M). IX NIKKOR-objectieven, objectieven voor de F3AF en niet-AI-objectieven kunnen niet worden gebruikt. De elektronische afstandsmeter kan worden gebruikt worden bij objectieven met een maximaal diafragma van f/5.6 of groter (de elektronische afstandsmeter ondersteunt de middelste 7 scherpstelpunten bij objectieven met een maximaal diafragma van f/8 of sneller en de middelste 33 scherpstelpunten bij objectieven met een maximaal diafragma van f/6.8 of sneller)
• Sluiter: Elektronisch gestuurde, verticaal aflopende spleetsluiter
• Sluitertijd: 1/4000-30 sec. in stappen van 1/3 of 1/2 LW, Bulb, Tijd (vereist optionele afstandsbediening ML-L3), X200
• Flitssynchronisatiesnelheid: X = 1/200 sec.; synchroniseert bij sluitertijden van 1/250 sec. of langer (flitsbereik neemt af bij sluitertijden tussen 1/200 en 1/250 sec.)
• Ontspanstanden: Enkel beeld, continu lage snelheid (CL), continu hoge snelheid (CH), stille ontspanstand, zelfontspanner, afstandsbediening, spiegel omhoog
• Beeldsnelheid: 1-5 bps (CL) of 5,5 bps (CH)
• Zelfontspanner: 2, 5, 10 of 20 sec; 1-9 opnamen in stappen van 0,5, 1, 2, of 3 sec
• Afstandsbedieningsstanden: Afstandsbediening met vertraagde ontspanning, afstandsbediening met snelle ontspanning, spiegel omhoog op afstand
• Lichtmeting: DDL-lichtmeting met RGB-sensor met 2016 pixels
• Lichtmeetmethode: Matrixmeting: 3D-kleurenmatrixmeting II (G- en D-type objectieven); kleurenmatrixmeting II (overige CPU-objectieven); kleurenmatrixmeting beschikbaar bij objectieven zonder CPU als gebruiker objectiefgegevens opgeeft. Centrumgerichte meting: gewicht van 75% wordt toegekend aan een cirkel van 12 mm in het midden van het beeld. Diameter van cirkel kan worden gewijzigd in 8, 15 of 20 mm of de meting kan worden gebaseerd op het gemiddelde van het hele beeld (objectieven zonder CPU gebruiken een cirkel van 12 mm of het gemiddelde van het hele beeld). Spotmeting: een cirkel van 4 mm (circa 1,5% van het beeld) wordt gemeten in het geselecteerde scherpstelpunt (of in het middelste scherpstelpunt als een objectief zonder CPU wordt gebruikt)
• Bereik (ISO 100, f/1.4-objectief, 20°C): Matrixmeting of centrumgerichte meting: 0-20 LW, spotmeting: 2-20 LW
• Lichtmeterkoppeling: Gecombineerde CPU en AI
• Standen: Automatisch (Automatisch, Automatisch [flitser uit]), onderwerpsstand (Portret, Landschap, Kinderen, Sport, Close-up, Nachtportret, Nachtlandschap, Party/binnen, Strand/sneeuw, Zonsondergang, Schemering, Dierenportret, Kaarslicht, Bloesem, Herfstkleuren, Voedsel, Silhouet, High-key, Low-key), automatisch programma met flexibel programma (P), sluitertijdvoorkeuze (S), diafragmavoorkeuze (A), handmatig (M), U1 (gebruikersinstellingen 1), U2 (gebruikersinstellingen 2)
• Belichtingscorrectie: -5 tot +5 LW in stappen van 1/3 of 1/2 LW
• Belichtingsbracketing: 2-3 beelden in stappen van 1/3, 1/2, 2/3, 1, 2 of 3 LW
• Flitsbracketing: 2-3 beelden in stappen van 1/3, 1/2, 2/3, 1, 2 of 3 LW
• Witbalansbracketing: 2-3 beelden in stappen van 1, 2 of 3
• ADL-bracketing: 2 beelden die de geselecteerde waarde van één beeld gebruiken of 3 beelden waarbij vooringestelde waarden voor alle beelden worden gebruikt
• Belichtingsvergrendeling: Gemeten lichtwaarde kan worden vergrendeld met de AE-L/AF-L-knop
• ISO-gevoeligheid (aanbevolen belichtingsindex): ISO 100 – 6400 in stappen van 1/3 of 1/2 LW. Kan ook worden ingesteld op circa 0,3, 0,5, 0,7 of 1 LW (equivalent met ISO 50) onder ISO 100 of op circa 0,3, 0,5, 0,7, 1 of 2 LW (equivalent met ISO 25.600) boven ISO 6400; automatische instelling van de ISO-gevoeligheid beschikbaar
• Actieve D-Lighting: Automatisch, Extra hoog, Hoog, Normaal, Laag, Uit
• Autofocus: Nikon Multi-CAM 4800-autofocussensormodule met DDL-fasedetectie, fijnregeling, 39 scherpstelpunten (waaronder 9 kruissensoren; de middelste 33 punten zijn beschikbaar bij diafragma’s trager dan f/5.6 en sneller dan f/8, terwijl de middelste 7 scherpstelpunten beschikbaar zijn bij f/8) en AF-hulpverlichting (bereik van circa 0,5 tot 3 m)
• Detectiebereik: -1 tot +19 LW (ISO 100, 20 °C)
• Objectiefscherpstelling: Autofocus (AF): enkelvoudige servo-AF (AF-S), continue servo-AF (AF-C), automatische AF-S/AF-C-selectie (AF-A); anticiperende scherpstelling wordt automatisch geactiveerd op basis van de status van het onderwerp; handmatige scherpstelling (M): elektronische afstandsmeter kan worden gebruikt
• Scherpstelpunt: Keuze uit 39 of 11 scherpstelpunten
• AF-veldstand: Enkelpunts AF, dynamisch veld-AF met 9, 21 of 39 punten, 3D-tracking, automatisch veld-AF
• Scherpstelvergrendeling: Scherpstelling kan worden vergrendeld door de ontspanknop half in te drukken (enkelvoudige servo-AF) of door op de AE-L/AF-L-knop te drukken
• Ingebouwde flitser: Automatisch, Portret, Kinderen, Close-up, Nachtportret, Party/binnen, Dierenportret: automatisch flitsen met automatisch opklappen; P, S, A, M, Voedsel: handmatig opklappen via drukknop
• Richtgetal: Circa 12, 12 bij handmatig flitsen (m, ISO 100, 20°C)
• Flitserregeling: DDL: i-DDL-flitserregeling met RGB-sensor met 2016 pixels is beschikbaar bij de ingebouwde flitser en de SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600 of SB-400; i-DDL uitgebalanceerde invulflits voor digitale spiegelreflexcamera’s wordt gebruikt bij matrixmeting en centrumgerichte meting; standaard i-DDL flitsen voor digitale spiegelreflexcamera’s met spotmeting
• Flitsstand: Automatisch, automatisch met rode-ogenreductie, automatisch met lange sluitertijd, automatisch met lange sluitertijd en rode-ogenreductie, invulflits, rode-ogenreductie, synchronisatie met lange sluitertijd, synchronisatie met lange sluitertijd en rode-ogenreductie, synchronisatie op het tweede gordijn met lange sluitertijd, synchronisatie op het tweede gordijn, uit; automatische snelle FP-synchronisatie wordt ondersteund
• Flitscorrectie: -3 tot +1 LW in stappen van 1/3 of 1/2 LW
• Flitsgereedaanduiding: Brandt als de ingebouwde flitser of een optionele flitser volledig is opgeladen; knippert nadat de flitser op volle sterkte heeft geflitst
• Accessoireschoen: ISO 518-flitsschoen met synchronisatie- en gegevenscontacten en vergrendeling
• Nikon Creatief Verlichtingssysteem (CVS): Geavanceerde draadloze flitssturing wordt ondersteund met ingebouwde flitser, SB-910, SB-900, SB-800 of SB-700 als hoofdflitser en SB-600 of SB-R200 als externe flitser, of SU-800 als commander; ingebouwde flitser kan fungeren als hoofdflitser in de commanderstand; automatische snelle FP-synchronisatie en instellicht worden ondersteund door alle CVS-compatibele flitsers, behalve de SB-400; doorgave van flitskleurinformatie en flitswaardevergrendeling worden ondersteund door alle CVS-compatibele flitsers
• Synchronisatie-aansluiting: AS-15 synchronisatieflitsadapter (apart verkrijgbaar)
• Witbalans: Automatisch (2 soorten), Gloeilamplicht, Tl-licht (7 soorten), Direct zonlicht, Flitslicht, Bewolkt, Schaduw, handmatige voorinstelling (waarbij 4 waarden kunnen worden opgeslagen), kleurtemperatuur kiezen (2500 K tot 10.000 K), alle met fijnafstelling.
• Livebeeldstanden: Livebeeldfotografie (foto’s), filmlivebeeld (films)
• Objectiefscherpstelling bij livebeeld: Autofocus (AF): enkelvoudige servo-AF (AF-S), fulltime servo-AF (AF-F), handmatige scherpstelling (M)
• AF-veldstand bij livebeeld: Gezichtprioriteit-AF, breedveld-AF, normaal veld-AF, AF met onderwerp volgen
• Autofocus bij livebeeld: Contrastdetectie-AF overal in het beeld (camera selecteert automatisch het scherpstelpunt als gezichtprioriteit-AF of AF met onderwerp volgen is geselecteerd)
• Lichtmeting bij film: DDL-lichtmeting met hoofdbeeldsensor
• Lichtmeetmethode: Matrix
• Beeldformaat (pixels) en beeldsnelheid: 1920 x 1080: 30 p (progressief), 25 p, 24 p; 1280 x 720: 60 p, 50 p, 30 p, 25 p; werkelijke beeldsnelheden voor 60 p, 50 p, 30 p, 25 p en 24 p zijn respectievelijk 59,94, 50, 29,97, 25 en 23,976 bps; opties ondersteunen zowel hoge als normale beeldkwaliteit
• Bestandsindeling: MOV
• Videocompressie: H.264/MPEG-4 geavanceerde videocodering
• Audio-opname-indeling: Lineaire PCM
• Audio-opnameapparaat: Ingebouwde mono- of externe stereomicrofoon; instelbare gevoeligheid
• Overige opties: Indexmarkering, time-lapse-fotografie
• Monitor: Low-temperature polysilicon TFT-lcd-monitor van 8 cm (3,2 inch) met circa 921.000 beeldpunten (VGA), kijkhoek van circa 170°, beelddekking van circa 100% en automatische aanpassing van de monitorhelderheid met behulp van omgevingslichtsensor
• Weergave: Schermvullend en miniatuurweergave (4, 9 of 72 beelden of kalender) met zoomweergave, filmweergave, diashows met foto’s en/of films, histogramweergave, hoge lichten, foto-informatie, weergave van GPS-gegevens en automatische beeldrotatie
• USB: Hi-Speed USB
• HDMI-uitgang: C-type HDMI-mini-aansluiting
• Accessoire-aansluiting: Afstandsbedieningskabel: MC-DC2 (apart verkrijgbaar); GPS-apparaat: GP-1 (apart verkrijgbaar)
• Audio-ingang: Stereo-mini-aansluiting (diameter van 3,5 mm; voeding via ingang ondersteund)
• Audio-uitgang: Stereo-mini-aansluiting (diameter van 3,5 mm)
• Beschikbare talen: Arabisch, Chinees (vereenvoudigd en traditioneel), Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Grieks, Hindi, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Oekraïens, Pools, Portugees (Portugal en Brazilië), Roemeens, Russisch, Spaans, Thai, Tsjechisch, Turks, Zweeds
• Batterij: Eén oplaadbare Li-ionbatterij EN-EL15
• Battery pack: Optionele MB-D14 multifunctionele battery pack met één oplaadbare Nikon EN-EL15 Li-ionbatterij of zes AA-batterijen (alkaline, Ni-MH of lithium).
• Lichtnetadapter: EH-5b lichtnetadapter, vereist EP-5B stroomaansluiting (apart verkrijgbaar)
• Statiefaansluiting: 1/4 inch (ISO 1222)
• Afmetingen (B x H x D): Circa 141 x 113 x 82 mm
• Gewicht: Circa 850 gram met batterij en geheugenkaart, maar zonder bodydop; circa 760 gram (alleen camerabody)
• Temperatuur: 0-40°C
• Luchtvochtigheid: 85% of minder (geen condensvorming)
• Meegeleverde accessoires: EN-EL15 oplaadbare Li-ionbatterij (met afdekkapje), MH-25 batterijlader, BS-1 afdekkapje voor accessoireschoen, DK-21 rubberen oogschelp, BM-14 beschermkap voor monitor, BF-1B bodydop, DK-5 oculairkapje, AN-DC8 riem, UC-E15 USB-kabel, cd met ViewNX 2

Als u de Nederlandse handleiding van de D600 eens door wilt doornemen dan kan dat: handleiding.

Nikon D600 prijs en beschikbaarheid

De D600 body is in Nederland leverbaar vanaf 18 september 2012 voor een verkoopadviesprijs van 2.149 Euro. De adviesprijs voor de body met 24-85 mm lens is 2.699 euro.

Bron: Nikon