CookiesNikon D7000

15 september 2010 08:08 door Hans Wind

Nikon D7000De Nikon D7000 is een digitale spiegelreflexcamera met hoge beeldkwaliteit, betrouwbaarheid en prestaties, allemaal verpakt in een duurzame en draagbare body waarmee ook nog eens video kan worden opgenomen in HDTV kwaliteit.

De D7000 biedt een reeks nieuwe functies die zorgen voor een prima beeldkwaliteit, inclusief 16,2 megapixels effectief met de nieuw ontwikkelde Nikon DX-formaat CMOS-beeldsensor. Er wordt een nieuw beeldverwerkingssysteem (EXPEED 2) gebruikt voor een hogere beeldkwaliteit, snellere verwerking en meerdere krachtigere functies. Verder zorgt de verhoogde ISO-gevoeligheid van de D7000 (100-6400, uitbreidbaar tot 25600) voor buitengewone details met minimale ruis bij het vastleggen van snelbewegende onderwerpen en bij weinig licht, zelfs zonder de flitser te gebruiken.

Nikon D7000 achterkantJordi Brinkman, Product Manager bij Nikon Europe, vertelt: “De geweldige nieuwe D7000 is de ideale volgende camera voor eigenaars van digitale spiegelreflexcamera’s die zich verder willen verdiepen in hun passie voor fotografie, met een camera die beschikt over meer geavanceerde functies en zo extra creatieve mogelijkheden biedt. De camera is uitgerust met een nieuwe beeldsensor, EXPEED 2, een AF-systeem en een meetsensor waarmee geweldige prestaties worden gegarandeerd met een uiterst duurzame body. In feite heeft de camera alle eigenschappen die u zou wensen van uw volgende digitale spiegelreflexcamera, maar dan in een formaat dat u niet zou verwachten.”

Nikon D7000 Betrouwbaarheid
De heldere zoeker met glazen pentaprisma van de D7000 met circa 100% beelddekking en 0,94x vergroting geeft u de meest nauwkeurige weergave en scherpstelling voor een scène, en is altijd klaar voor gebruik door de sluiter met een sluitersnelheid van 1/8000 sec. die gedurende 150.000 cycli is getest. De camera wordt verder beschermd met een boven- en achterzijde van magnesiumlegering en heeft een duurzame afdichting tegen stof en vocht waardoor de camera kan worden gebruikt onder de meest lastige omstandigheden.

Ook op het gebied van opslag biedt de D7000 betrouwbaarheid. De twee SD-geheugenkaartsleuven zorgen voor extra opslagcapaciteit en stellen u in staat uw beelden en video’s te beheren hoe u wilt: u kunt meer items opslaan, de beeldformaten gescheiden houden of altijd verzekerd zijn van back-upruimte.

Verbeterde prestaties
Het nieuw ontwikkelde AF-systeem van de D7000 met 39 scherpstelpunten waaronder 9 kruissensoren in het midden biedt u uiterst scherpe opnamen, ongeacht de locatie van uw onderwerp in het beeld. Met de nieuwe RGB-meetsensor met 2016 pixels waarmee de effectiviteit van het systeem voor onderwerpherkenning wordt verbeterd en snelle continu-opnamen met 6 beelden per seconde worden geleverd, weet u zeker dat u altijd uiterst nauwkeurige beelden van hoge kwaliteit kunt maken.

De D7000 kan verder worden uitgerust met een speciaal Multi-Power Battery Pack MB-D11 (optioneel) waarmee naadloos overschakelen van de stroomvoorziening naar de batterij in de camera, verticale opnamen en verdere bodystabilisatie bij gebruik van een lange telelens mogelijk worden gemaakt.

Full HD D-film met AF-F-stand
De D7000 biedt directe toegang tot een filmopnameknop voor het eenvoudig vastleggen van beelden in full HD (1080p). De AF-F-stand maakt continue scherpstelling tijdens filmopnamen mogelijk. De beelden worden vastgelegd met MPEG4 AVC/H.264-compressie en de camera heeft een stereomicrofoonaansluiting voor geluidsopnamen van hoge kwaliteit. Deze kenmerken staan garant voor superieure beeldkwaliteit en bedieningsgemak bij gebruik van de D-filmfunctie.

De ingebouwde filmbewerkingsfuncties van de D7000 bieden u de mogelijkheid om het begin- en eindpunt te kiezen van uw beelden en om te schakelen naar specifieke frames om zo stilstaande beelden vast te leggen zonder een computer te gebruiken. Op deze manier kunt u uw films snel en eenvoudig bewerken.

Nikon D7000 zijkantNikon D7000 kenmerken
• CMOS-beeldsensor in DX-formaat met 16,2 megapixels produceert levensechte beelden met levendige kleuren, minder ruis en vloeiende toongradaties.
• Hoge ISO-gevoeligheid (100-6400), handmatig uitbreidbaar tot 25.600 met de instelling Hi2. Kortere sluitertijden zorgen voor beelden met fijne details en een minimale hoeveelheid ruis wanneer u opnamen maakt van snelbewegende onderwerpen of bij weinig licht. Beschikt over een instelling voor automatische ISO.
• EXPEED 2-beeldverwerkingssysteem: optimaliseert de technologieën van de camera voor superieure prestaties en een maximale beeldkwaliteit, terwijl het energieverbruik tot het minimum wordt beperkt.
• Duurzaam ontwerp: de boven- en achterkant zijn gemaakt van een robuuste, maar lichte magnesiumlegering, terwijl afgedichte naden de camera beschermen tegen stof en vocht.
• Zoekerdekking van 100% met een vergroting van circa 0,94x voor een nauwkeurige compositiebepaling.
• Duurzame sluiter die gedurende 150.000 cycli is getest. De sluiter werkt zeer nauwkeurig en is uitzonderlijk betrouwbaar met een sluitertijd tot 1/8000 seconde en een flitsssynchronisatie tot 1/250 seconde.
• Twee SD-geheugenkaartsleuven: voor een grotere flexibiliteit tijdens het fotograferen. Gebruik de tweede kaart wanneer de eerste vol is of sla foto’s op de ene kaart op en films op de andere. SDXC-compatibel.
• Haarscherp 39-punts autofocussysteem met negen kruissensoren in het midden. Biedt een snelle en nauwkeurige autofocusdekking over het hele beeld. Vier AF-veldstanden, waaronder AF met 3D-tracking, zorgen voor scherpe resultaten, zelfs als het onderwerp zich niet in het midden bevindt, snel beweegt of volstrekt onvoorspelbare bewegingen maakt.
• RGB-lichtmeetsensor met 2016 pixels biedt een zeer nauwkeurige lichtmeting voor exacte belichtingen en geeft nauwkeurige gegevens door aan het systeem voor onderwerpherkenning van de camera dat de belichting, de autofocus en de witbalans optimaliseert vlak voordat de sluiter wordt ontspannen en zo haarscherpe beelden oplevert.
• Continu-opnamen van 6 bps: leg snelle acties vast met zes beelden per seconde.
• Snelle respons: beschikt over een zeer korte opstarttijd en een ontspanvertraging van circa 0,052 seconde.
• D-film – Full HD-filmclips (1920 x 1080): met een speciale opnameknop kunt u direct prachtige HD-films (high-definition) opnemen. De AF-F-stand zorgt dat alles scherp blijft terwijl u filmt en de camera ondersteunt het gebruik van een externe microfoon, zodat u stereogeluid van goede kwaliteit kunt opnemen. Met eenvoudige bewerkingsfuncties kunt u clips in de camera bewerken.
• Grote lcd-monitor van 7,5 cm (3 inch) met een hoge resolutie van 920.000 beeldpunten en versterkt glas waarop u gemakkelijk belangrijke cameragegevens kunt weergeven en op aangename wijze uw foto’s en films kunt bekijken en bewerken.

Optionele D7000 accessoires
Nikon introduceert ook de nieuwe Speedlight SB-700, een functierijke en gebruiksvriendelijke flitser. De SB-700 biedt voordelen tijdens de belichting die de ingebouwde flitser van de camera ver overtreffen en geeft u zo totale controle over de belichting van de scène of het onderwerp voor prachtige, professioneel uitziende resultaten. Een andere nieuwkomer in het accessoireassortiment van Nikon is het Battery Pack MB-D11 waarmee naadloos kan worden overgeschakeld tussen stroomvoorzieningen en dat bedieningselementen bevat voor verticale opnamen. De D7000 is compatibel met de GP-1 GPS-eenheid (Global Positioning System) waarmee locatiegegevens worden vastgelegd in het beeldbestand. Ook biedt de camera vanzelfsprekend ondersteuning voor een grote verscheidenheid aan NIKKOR-objectieven.

Nikon D7000 specificaties
• Objectiefvatting: Nikon F-vatting (met AF-koppeling en AF-contacten)
• Effectieve beeldhoek: Circa 1,5× brandpuntsafstand van objectief (Nikon DX-formaat)
• Effectieve pixels: 16,2 miljoen
• Beeldsensor: CMOS-sensor van 23,6 x 15,6 mm; totaal aantal pixels: 16,9 miljoen
• Stofverwijderingssysteem: Beeldsensorreiniging, referentiegegevens voor stofverwijdering (optioneel programma Capture NX 2 vereist)
• Beeldformaat (pixels): 4928 × 3264 [Groot]; 3696 × 2448 [Middel]; 2464 × 1632 [Klein]
• Bestandsindelingen: NEF (RAW): 12 of 14 bits, compressie zonder verlies of gecomprimeerd. JPEG: JPEG Baseline-compatibel, compressie met de beeldkwaliteit Fijn (circa 1:4), Normaal (circa 1:8) of Basis (circa 1:16) (Vaste grootte), compressie met Optimale kwaliteit beschikbaar. NEF (RAW) + JPEG: de foto wordt één keer opgeslagen als NEF (RAW)-bestand en één keer als JPEG-bestand
• Picture Control-systeem: Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap; geselecteerde Picture Control kan worden gewijzigd; opslagmogelijkheid voor eigen Picture Controls
• Opslagmedia: SD- (Secure Digital), SDHC- en SDXC-geheugenkaarten
• Twee kaartsleuven: Sleuf 2 kan worden gebruikt als de kaart in sleuf 1 vol is, als back-up of om kopieën die zijn gemaakt met NEF+JPEG op verschillende locaties op te slaan; foto’s kunnen van de ene naar de andere kaart worden gekopieerd
• Bestandssysteem: DCF (Design Rule for Camera File System) 2.0, DPOF (Digital Print Order Format), Exif 2.3 (Exchangeable Image File Format for Digital Still Cameras), PictBridge
• Zoeker: Spiegelreflexzoeker met pentaprisma op ooghoogte
• Beelddekking: Circa 100% horizontaal en 100% verticaal
• Vergroting: Circa 0,94x (50-mm f/1.4-objectief op oneindig, -1,0 m-1)
• Oogafstand: 19,5 mm (-1,0 m-1)
• Dioptrie-aanpassing: -3 tot +1 m-1
• Scherpstelscherm: B-type BriteView Clear Matte matglas Mark II met haakjes voor het AF-veld (rasterlijnen kunnen worden weergegeven)
• Reflexspiegel: Snel terugkerend
• Scherptedieptecontrole: Als de voorbeeldknop voor de scherptediepte wordt ingedrukt, wordt het diafragma ingesteld op een door de gebruiker geselecteerde waarde (stand A en M) of op de door de camera geselecteerde waarde (andere standen)
• Diafragma: Direct terugkerend, elektronisch gestuurd
• Compatibele objectieven: DX NIKKOR: alle functies worden ondersteund. G- of D-type AF NIKKOR: alle functies worden ondersteund (sommige functies worden niet ondersteund door PC Micro-NIKKOR); IX-NIKKOR-objectieven worden niet ondersteund. Andere AF NIKKOR: alle functies worden ondersteund, behalve 3D-kleurenmatrixmeting II; objectieven voor de F3AF worden niet ondersteund. AI-P NIKKOR: alle functies worden ondersteund, behalve 3D-kleurenmatrixmeting II. Zonder CPU: kan worden gebruikt in de standen A en M; kleurenmatrixmeting en weergave van de diafragmawaarde worden ondersteund als de gebruiker de objectiefgegevens opgeeft (alleen AI-objectieven); elektronische afstandsmeter kan worden gebruikt als het maximale diafragma f/5.6 of groter is
• Sluiter: Elektronisch gestuurde, verticaal aflopende spleetsluiter
• Sluitertijd: 1/8000 tot 30 sec. in stappen van 1/3 of 1/2 LW, bulb, tijd (vereist optionele afstandsbediening ML-L3), X250
• Flitssynchronisatiesnelheid: X = 1/250 sec.; synchroniseert bij sluitertijden van 1/320 sec. of langer (flitsbereik neemt af bij sluitertijden tussen 1/250 en 1/320 sec.)
• Ontspanstand: S (enkel beeld), CL (continu lage snelheid), CH (continu hoge snelheid), Q (stille ontspanstand), (zelfontspanner), (afstandsbediening), MUP (spiegel omhoog)
• Beeldsnelheid: 1 tot 5 bps (CL) of 6 bps (CH) (CIPA-richtlijnen)
• Zelfontspanner: 2, 5, 10 of 20 sec; 1 tot 9 opnamen in stappen van 0,5, 1, 2, of 3 sec
• Stand voor ontspannen op afstand: Vertraagde ontspanning, snelle ontspanning, spiegel omhoog
• Belichtingsmeting: DDL-lichtmeting met RGB-sensor met 2016 pixels
• Lichtmeetmethode: Matrix: 3D-kleurenmatrixmeting II (G- en D-type objectieven); kleurenmatrixmeting II (overige CPU-objectieven); kleurenmatrixmeting beschikbaar bij objectieven zonder CPU als gebruiker objectiefgegevens opgeeft. Centrumgericht: meting wordt voor 75% bepaald door een cirkel van 8 mm in het midden van het beeld; diameter van cirkel kan worden gewijzigd in 6, 10 of 13 mm of kan worden gebaseerd op het gemiddelde van het hele beeld (bij objectieven zonder CPU wordt een cirkel van 8 mm gebruikt). Spotmeting: meet een cirkel van 3,5 mm (circa 2,5 % van het beeld) in het midden van het geselecteerde scherpstelpunt (van het middelste scherpstelpunt als een objectief zonder CPU wordt gebruikt)
• Lichtmeetbereik: Matrixmeting of centrumgerichte meting: 0 tot 20 LW. Spotmeting: 2 tot 20 LW (ISO 100-equivalent, f/1.4-objectief, 20°C)
• Lichtmeterkoppeling: Gecombineerde CPU en AI
• Belichtingsstand: Automatisch (Automatisch, Automatisch [flitser uit]), onderwerpsstand (Portret, Landschap, Kinderen, Sport, Close-up, Nachtportret, Nachtlandschap, Party/binnen, Strand/sneeuw, Zonsondergang, Schemering, Dierenportret, Kaarslicht, Bloesem, Herfstkleuren, Voedsel, Silhouet, High-key en Low-key), automatisch programma met flexibel programma (P), sluitertijdvoorkeuze (S), diafragmavoorkeuze (A), handmatig (M), U1 (gebruikersinstellingen 1), U2 (gebruikersinstellingen 2)
• Belichtingscorrectie: -5 tot +5 LW in stappen van 1/3 of 1/2 LW
• Belichtingsbracketing: 2 tot 3 beelden in stappen van 1/3, 1/2 of 1 LW
• Belichtingsvergrendeling: Gemeten lichtwaarde kan worden vergrendeld met de AE-L/AF-L-knop
• ISO-gevoeligheid: ISO 100 tot 6400 in stappen van 1/3 of 1/2 LW; kan ook worden ingesteld op circa 0,3, 0,5, 0,7, 1 of 2 LW (equivalent met ISO 25.600) boven ISO 6400; automatische instelling van de ISO-gevoeligheid beschikbaar (aanbevolen belichtingsindex)
• Actieve D-Lighting: Automatisch, Extra hoog, Hoog, Normaal, Laag of Uit
• ADL-bracketing: 2 beelden die de geselecteerde waarde van één beeld gebruiken of 3 beelden die vooringestelde waarden voor alle beelden gebruiken
• Autofocus: Nkon Multi-CAM 4800DX-autofocussensormodule met DDL-fasedetectie, fijnafstelling, 39 scherpstelpunten (waaronder 9 kruissensoren) en AF-hulpverlichting (bereik van circa 0,5 tot 3 m)
• Detectiebereik: -1 tot +19 LW (ISO 100-equivalent bij 20 °C)
• Objectiefscherpstelling: Autofocus (AF): enkelvoudige servo-AF (AF-S); continu-servo-AF (AF-C); automatische AF-S/AF-C-selectie (AF-A); anticiperende scherpstelling wordt automatisch geactiveerd op basis van status van onderwerp. Handmatige scherpstelling (M): elektronische afstandsmeter kan worden gebruikt
• Scherpstelpunt: Kan worden geselecteerd uit 39 of 11 scherpstelpunten
• AF-veldstand: Enkelpunts AF; dynamisch veld-AF, 3D-tracking, automatisch veld-AF met 9, 21 of 39 punten
• Scherpstelvergrendeling: Scherpstelling kan worden vergrendeld door de ontspanknop half in te drukken (enkelvoudige servo-AF) of door op de AE-L/AF-L-knop te drukken
• Ingebouwde flitser: Automatisch flitsen met automatisch opklappen. Handmatig opklappen via drukknop
• Richtgetal: Circa 12, 12 bij handmatig flitsen (m, ISO 100, 20 ˚C)
• Flitserregeling: DDL: i-DDL-uitgebalanceerde invulflits en standaard i-DDL-flits voor digitale spiegelreflexcamera’s met RGB-sensor met 2016 pixels zijn beschikbaar bij ingebouwde flitser en SB-900, SB-800, SB-700, SB-600 of SB-400 (i-DDL-uitgebalanceerde invulflits is beschikbaar als matrixmeting of centrumgerichte meting is geselecteerd). Automatisch diafragma: beschikbaar bij SB-900/SB-800 en CPU-objectief. Niet-DDL automatisch: wordt ondersteund door de volgende flitsers: SB-900, SB-800, SB-28, SB-27 en SB-22S. Handmatig met afstandsprioriteit: beschikbaar bij SB-900, SB-800 en SB-700
• Flitscorrectie: -3 tot +1 LW in stappen van 1/3 LW of 1/2 LW
• Flitsbracketing: 2 tot 3 beelden in stappen van 1/3, 1/2 of 1 LW
• Flitsgereedaanduiding: Brandt als de ingebouwde flitser of een optionele flitser, zoals de SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-400, SB-80DX, SB-28DX of SB-50DX, volledig is opgeladen; knippert drie seconden nadat de flitser op volle sterkte heeft geflitst
• Accessoireschoen: ISO 518-flitsschoen met synchronisatie- en gegevenscontacten en veiligheidsvergrendeling
• Nikon Creatief Verlichtingssysteem (CVS): Geavanceerde draadloze flitssturing wordt ondersteund met ingebouwde flitser, SB-900, SB-800, SB-700 of SU-800 als commander en SB-900, SB-800, SB-700, SB-600 of SB-R200 als secundaire flitser; automatische snelle FP-synchronisatie en instellicht worden ondersteund door alle CVS-compatibele flitsers, behalve de SB-400; doorgave van flitskleurinformatie en flitswaardevergrendeling worden ondersteund door alle CVS-compatibele flitsers
• Synchronisatie-aansluiting: AS-15 synchronisatieflitsadapter (apart verkrijgbaar)
• Witbalans: Automatisch (2 types), Gloeilamplicht, Tl-licht (7 types), Direct zonlicht, Flitslicht, Bewolkt, Schaduw, handmatige voorinstelling (waarbij 5 waarden kunnen worden opgeslagen), kiezen van kleurtemperatuur (2500 K tot 10.000 K), alle met fijnafstelling; witbalansbracketing: 2 tot 3 beelden in stappen van 1, 2 of 3
• Objectiefscherpstelling: bij livebeeld Autofocus (AF): enkelvoudige servo-AF (AF-S), fulltime servo-AF (AF-F). Handmatige scherpstelling (M)
• AF-veldstand: Gezichtprioriteit-AF, breedveld-AF, normaal veld-AF, AF met meevolgende scherpstelling
• Autofocus: Contrastdetectie-AF overal in het beeld (camera selecteert automatisch het scherpstelpunt als gezichtprioriteit-AF of AF met meevolgende scherpstelling is geselecteerd)
• Lichtmeting bij films: DD-lichtmeting met hoofdbeeldsensor
• Lichtmeetmethode: Matrix
• Beeldformaat (pixels) en beeldsnelheid: [NTSC] 1920 × 1080 (24p); 24 (23,976) bps. 1280 × 720 (30p); 30 (29,97) bps. 1280 × 720 (24p); 24 (23,976) bps. 640 × 424 (30p); 30 (29,97) bps. [PAL] 1920 × 1080 (24p); 24 (23,976) bps. 1280 × 720 (25p); 25 bps. 1280 × 720 (24p); 24 (23,976) bps. 640 × 424 (25p); 25 bps
• Maximale duur: Circa 20 minuten
• Bestandsindeling: MOV
• Videocompressie: H.264/MPEG-4 geavanceerde videocodering
• Audiocompressie: Lineaire CPM
• Audio-opnameapparaat: Ingebouwde monomicrofoon of externe stereomicrofoon; instelbare gevoeligheid
• Monitor: Schermvullende en miniatuurweergave (4, 9 of 72 beelden of kalender) met zoomweergave, filmweergave, diashow, hoge lichten, histogramweergave, automatische beeldrotatie en beeldcommentaar (maximaal 36 tekens)
• USB: Hi-Speed USB
• Video-uitvoer: NTSC, PAL; beelden kunnen op een extern apparaat worden weergegeven terwijl de cameramonitor is ingeschakeld
• HDMI-uitgang: C-type HDMI-mini-aansluiting; de cameramonitor wordt uitgeschakeld als een HDMI-kabel wordt aangesloten
• Accessoire-aansluiting: Afstandsbedieningskabel MC-DC2 (apart verkrijgbaar), GPS-eenheid GP-1 (apart verkrijgbaar)
• Audio-ingang: Stereo-mini-aansluiting (diameter van 3,5 mm)
• Beschikbare talen: Arabisch, Chinees (vereenvoudigd en traditioneel), Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Pools, Portugees, Russisch, Spaans, Thai, Tsjechisch, Turks, Zweeds
• Batterij: Eén oplaadbare Li-ionbatterij EN-EL15
• Battery pack: Optionele multifunctionele battery pack MB-D11 met één oplaadbare Li-ionbatterij EN-EL15 of zes alkaline-, NiMH- of lithiumbatterijen (R6/AA)
• Lichtnetadapter: Lichtnetadapter EH-5a, vereist stroomaansluiting EP-5B (apart verkrijgbaar)
• Statiefaansluiting: 1/4 inch (ISO 1222)
• Afmetingen (B x H x D): Circa 132 × 105 × 77 mm
• Gewicht: Circa 690 gram (alleen camerabody); circa 780 gram met batterij en geheugenkaart, maar zonder bodydop
• Gebruiksomstandigheden: Temperatuur: 0-40°C; luchtvochtigheid: minder dan 85% (geen condens)

Nikon D7000 prijs en beschikbaarheid
De D7000 is in Nederland beschikbaar vanaf 5 november voor een adviesprijs van €1.189 voor de body en € 1.399 voor de 18-105 VR kit.

Bron: Nikon

 
 
Nikon D7000 body prijs vergelijking
 
 
 
Nikon D7000 18-105 VR kit prijs vergelijking