CookiesNikon D7200 D-SLR introductie

2 maart 2015 08:09 door Hans Wind

Nikon D7200De nieuwe Nikon D7200 D-SLR heeft volgens de fabrikant een groot aantal functies gemeen met Nikon’s FX-modellen. Zo is bijvoorbeeld het autofocussysteem hetzelfde als dat van Nikon’s professionele camera’s en dat zorgt er voor dat de Nikon D7200 als eerste DX-camera een precieze scherpstelling op het onderwerp tot -3 LW mogelijk maakt. In combinatie met het grote ISO-bereik en de snelle serieopnamen van de camera biedt dit de mogelijkheid om bij zeer weinig licht scherpe opnamen te maken en heldere videobeelden van nachtelijke onderwerpen te produceren.

Functies voor lichtspoorfotografie en vloeiende intervalfilms bieden creatieve mogelijkheden in combinatie met de uitgebreide reeks compatibele DX- en FX-NIKKOR-objectieven.

De Nikon D7200 is ook de eerste Nikon D-SLR-camera die NFC (Near Field Communication) ondersteunt. Gebruikers kunnen nu kiezen of ze hun fraaiste foto’s via NFC of via de Wi-Fi-functie van de camera naar een smartapparaat willen overzetten.

Nikon D7200 movie menuEen speciaal menu met filminstellingen, geavanceerde opties voor audioregeling en de nieuwste generatie Picture Control-instellingen bieden flexibiliteit. Daarbij is de camera compatibel met Nikon’s nieuwe optionele ME-W1 draadloze microfoon die helder geluid vastlegt tot op een afstand van maximaal 50 meter.

De 24,2 megapixel DX-formaat beeldsensor van de Nikon D7200 zorgt, in combinatie met Expeed 4-beeldverwerking en een ISO-bereik van 100-25.600 voor een groot groot dynamisch bereik. Het 51-punts Multi-CAM 3500 II AF-systeem is gevoelig tot -3 LW (ISO 100, 20 °C) en stelt zelfs in het bijna donker scherp op het onderwerp. Vijftien kruissensoren in het midden bieden nauwkeurige detectie van het onderwerp. Één AF-punt (in het midden) is f/8-compatibel, waardoor meer combinaties van objectief en teleconverter mogelijk zijn. Gebruikers kunnen opnamen maken met een snelheid van maximaal 6 bps in DX-formaat en maximaal 7 bps in de 1,3x-uitsnedestand, terwijl de buffer van de camera in één snelle serieopname maximaal 27 12-bits RAW-beelden en maximaal 100 JPEG’s van hoge kwaliteit kan vastleggen. De 1,3x-uitsnedestand biedt ook de optie om het telebereik van een NIKKOR-objectief uit te breiden en de 51 scherpstelpunten van het AF-systeem het gehele beeld te laten dekken.

Full HD video op de Nikon D7200

De Nikon D7200 neemt Full HD-films op met een snelheid tot 25p/30p of u kunt overschakelen naar de 1,3x-uitsnedestand en beeld opnemen met een snelheid tot 1080/50p/60p. Via een speciaal filmmenu kunt u alle filminstellingen op één plek opslaan. Filmopnamen kunnen worden opgeslagen naar de twee SD-geheugenkaartsleuven of tegelijkertijd via HDMI worden uitgevoerd naar een externe recorder of monitor. Voor vloeiende overgangen tussen donkere en heldere situaties kunt u opnamen maken met Auto ISO-gevoeligheid in de stand M. Met de stand Weergave hoge lichten kunt u exact zien waar hoge lichten uitgebeten zijn. Door gebruik van de Picture Control-instelling Gelijkmatig kunt u bij de nabewerking gemakkelijker kleurgradaties toevoegen. En omdat de geluidskwaliteit een film kan maken en breken, is de camera voorzien van geavanceerde audioregeling waarmee u het geluidsbereik (breed/spraak) kunt selecteren en windruis kunt verminderen bij opnamen met de ingebouwde microfoon. Wanneer u opnamen maakt met een externe microfoon, kunt u met Nikon’s nieuwe optionele ME-W1 draadloze microfoon uw video-opnamen meer zeggingskracht geven met geluid dat direct van de bron is opgenomen. Zowel de zender als de ontvanger van deze microfoon leggen geluid vast, zodat de geluidsopname alleen via de microfoon of via de microfoon en de ontvanger kan plaatsvinden. Hierdoor kunt u gemakkelijk alleen uw stem opnemen, het geluid alleen op het onderwerp richten of een conversatie tussen twee mensen opnemen.

Delen met NFC

De Nikon D7200 is de eerste D-SLR-camera van Nikon die ondersteuning voor NFC (Near Field Communication) biedt. Wanneer u foto’s naar een NFC-compatibel smartapparaat wilt overzetten, houdt u het smartapparaat eenvoudig tegen de D7200 aan en kunt u het beeld overzetten dat op de lcd-monitor van de camera wordt weergegeven. U kunt ook de ingebouwde Wi-Fi-functie gebruiken om uw mooiste foto’s te uploaden via een compatibele smartphone of tablet. U downloadt eerst de gratis app Wireless Mobile Utility van Nikon naar uw smartapparaat. Via de ingebouwde Wi-Fi-functie kunt u de camera ook op afstand bedienen door middel van uw smartapparaat, zodat u gemakkelijk de positie van de camera kunt veranderen om opnamen te maken vanuit diverse standpunten. Voor nog meer bedieningsmogelijkheden op afstand gebruikt u de WR-R10 draadloze ontvanger en de WR-T10 draadloze zender of regelt u de camera-instellingen met de WR-1 draadloze afstandsbediening. Gebruik voor een Ethernet-verbinding de optionele UT-1 netwerkadapter of voor een verbinding met een draadloos LAN de UT-1 netwerkadapter samen met de WT-5 WiFi adapter.

Op de monitor van 8,0 cm (3,2 inch) met 1.229.000 beeldpunten en kleurregeling zijn tijdens de opname de kleurbalans en helderheid in elke gewenste richting aan te passen. De zoeker is voorzien van een organisch EL-schermelement dat een helder en contrastrijk informatiescherm bevat met een laag stroomverbruik. Of u nu foto’s of video maakt, Nikon’s Picture Control-systeem van de tweede generatie geeft mogelijkheden voor controle over verscherping, contrast, helderheid, tint en verzadiging. Voor meer vrijheid tijdens de nabewerking kunt u de instelling “Gelijkmatig” gebruiken: alle details blijven behouden en de kleurinformatie in zowel hoge lichten als schaduwen wordt bewaard. Met de instelling Lokaal contrast kunt u het contrast nauwkeurig aanpassen om fijne structuren zichtbaar te maken. Een andere creatieve functie is de mogelijkheid om via eenvoudige menuopties intervalfilms met vloeiende belichtingsovergangen op te nemen. U kunt lichtspoorfoto’s creëren door opnamen te maken in de continu-ontspanstand met een sluitertijd van 4 seconden of langer. Gebruikers kunnen net zoveel beelden vastleggen als uw geheugenkaarten en de gebruiksduur van de accu toelaten.

Nikon D7200 belangrijke kenmerken

• DX-formaat sensor van 24,2 MP

• Expeed 4 beeldverwerking

• 51-punts Multi-CAM 3500 II AF-systeem. Gevoeligheid tot -3 LW (ISO 100, 20 °C).

• ISO-bereik van 100-25.600

• Continu-opnamen: tot 6 bps in DX-formaat en tot 7 bps bij 1,3x-uitsnede. U kunt in één snelle serieopname 27 12-bits RAW-beelden en maximaal 100 JPEG’s van hoge kwaliteit vastleggen

• Continu-ontspanstand met een sluitertijd van 4 seconden of langer

• Intervalfilms: neem intervalfilms op met vloeiende belichtingsovergangen

• Wi-Fi en NFC-ondersteuning (Near Field Communication)

• Full HD-films in DX-formaat op met beeldsnelheden tot 25p/30p of schakel over naar de 1,3x-uitsnedestand en neem beelden op met een snelheid tot 1080/50p/60p. In het speciale filmmenu kunt u alle filminstellingen op één plaats opslaan

• Hifi-audio: uitstekende opties voor audioregeling maken filmopnamen met bijna professioneel geluid mogelijk

• 1,3x-uitsnede: voor extra telebereik, meer snelheid en een grotere AF-beelddekking

• Picture Control 2.0: Kies uit zeven Picture Control-instellingen

• Zoeker: biedt een beelddekking van circa 100%

• Kleurregeling van de monitor: RGBW-lcd-monitor van 8,0 cm (3,2 inch) met 1.229.000 beeldpunten en anti-reflectiecoating. Verander de kleurbalans en helderheid naar uw smaak.

• Robuust en duurzaam: stevige duurzame constructie, stof- en weerbestendig. De sluiter is gedurende 150.000 cycli getest.

• Ingebouwde flitser: met intelligente i-DDL-flitssturing en commanderfunctie.

• Stroombesparend ontwerp: leg maximaal 1110 foto’s en maximaal 80 minuten aan filmopnamen3 vast op één lading van de ultracompacte en lichte oplaadbare lithium-ionaccu EN-EL15.

• Opslagmedia: twee SD-kaartsleuven voor een probleemloze opnamesessie. Beide kaartsleuven zijn compatibel met SDXC- en UHS-I-kaarten met hoge capaciteit.

Nikon D7200 prijs en beschikbaarheid

De Nikon D7200 is leverbaar vanaf 19 maart 2015. De verkoopadviesprijs van de body is 1.199 euro. De adviesprijs van de kit met de AF-S 18-105 mm 1:3,5-5,6 G ED VR ligt op 1.429 euro.

Bron: Nikon