CookiesNikon D800 en D800E

7 februari 2012 05:17 door Hans Wind

Nikon D800 en D800EDe Nikon D800 is een nieuwe 36,3 megapixel professionele D-SLR in het FX-formaat.

De D800 is volgens de fabrikant een klasse apart en een geduchte concurrent voor middenformaatcamera’s van andere merken, maar biedt de flexibiliteit van het D-SLR-formaat en geeft professionals die aandacht voor details willen, de vrijheid om fraaie beelden te creëren.

Bij deze introductie wordt ook een speciale editie van de D800 geïntroduceerd: de Nikon D800E. Met een aangepaste optisch laagdoorlaatfilter is de D800E een alternatief voor fotografen die op zoek zijn naar de hoogste definitie.

De nieuwe CMOS-sensor op 36,3 megapixel FX-formaat (full-frame) bevat belangrijke technologie waarmee een zeer hoog detailniveau en toonbereik mogelijk wordt.

Een 12-kanaalsuitlezing met 14-bit A/D-conversie en hoge signaal-ruisverhouding zorgt voor beelden van opmerkelijke kwaliteit met weinig ruis en een breed dynamisch bereik.

Breed ISO-bereik

De D800 heeft een groot gevoeligheidsbereik van 100 tot 6400 ISO, uitbreidbaar van 50-25.600 (equivalent) en vormt in combinatie met dit resolutieniveau een nieuwe standaard voor D-SLR’s. De intelligente ruisonderdrukkingssystemen van de camera verminderen ruis zonder de fijne details op te offeren, waardoor optimale flexibiliteit onder alle belichtingsomstandigheden mogelijk is. De beelden zijn haarscherp, zelfs bij hogere ISO-instellingen.

Nikon D800 achterkantTopprestaties

De D800 is uitgerust met het EXPEED 3-beeldverwerkingssysteem van Nikon waardoor taken met veel data een fluitje van een cent zijn zonder dat hiervoor de snelheid en kwaliteit opgeofferd worden waar professionals aan gewend zijn.

Door de 16-bits beeldverwerking biedt de D800 rijkere kleuren en tonen, en dit beeldverwerkingssysteem zorgt voor vloeiende gradaties met veel detail en rijke tonen in de hele schaal tot puur wit, zelfs bij het maken van opnamen in JPEG.

HD Video met de Nikon D800

Voor professionals die met video werken, biedt de D800 alle gewenste flexibiliteit voor een uitgebreide reeks filmapplicaties. Dit is grootformaat filmen op zijn best met een uitgebreide reeks beeldsnelheden.

Beeldsnelheden: Full HD-films (1080p) kunnen opgenomen worden in 30p, 25p en 24p, met de opties 60p, 50p en 25p bij 720p. Filmclips kunnen maximaal 29:59 minuten lang zijn.

Multi-Format Full HD D-film: net zoals al bij de Nikon D4 geïntroduceerd werd, is opnemen in full HD mogelijk in zowel op FX als op DX gebaseerde formaten, wat een uitzonderlijke expressievrijheid biedt.

HiFi-audiocontrole: de D800 zet een nieuwe standaard voor D-SLR-geluidsopnamen, waardoor je films nu net zo goed klinken als dat ze eruit zien. Hiermee voldoet Nikon aan de wensen die gebruikers geuit hebben. Naast de aansluiting voor een externe stereomicrofoon is de D4 ook voorzien van een audioaansluiting voor een externe hoofdtelefoon zodat je audio, zowel voor als tijdens het opnemen van films, geïsoleerd kunt fijnafstellen. De D800 beschikt tevens over een line-inputinstelling voor lineaire PCM-recorders.

Niet-gecomprimeerde HDMI-output: voor mensen die de puurste video-uitgang nodig hebben voor bewerkingen van professionele kwaliteit, biedt de D800 de mogelijkheid om het niet-gecomprimeerde livebeeld af te spelen op externe recorders en monitors. Net als bij de Nikon D4 kunnen deze gegevens afgespeeld worden op de hiervoor bestemde beeldgrootte en -snelheid, en bevatten ze niet de informatieoverlap die gelijktijdig weergegeven wordt op de TFT-monitor van de camera.

Er zijn handige aangepaste bedieningselementen toegevoegd voor livebeeldbewerking. Nu hoeft de instelschijf niet meer geroteerd te worden, maar maakt het motorgestuurde diafragma een vloeiendere diafragmabediening mogelijk door middel van hiervoor bestemde knoppen aan de voorkant van de camera. Met de indexmarkering kun je belangrijke beelden markeren in de tijdlijn door er tijdens het opnemen van film markeringen aan te koppelen, zodat je ze later bij het bewerken eenvoudig kunt lokaliseren.

Nikon D800 zijkantGeavanceerde onderwerpherkenning door RGB-sensor met 91K pixels

In het revolutionaire geavanceerde systeem voor onderwerpherkenning van Nikon is nu een nieuw ontworpen RGB-sensor met 91.000 pixels opgenomen die elk onderwerp minutieus onderzoekt voor een buitengewone nauwkeurigheid. Met verbazingwekkende nauwkeurigheid kan de camera met behulp van de optische zoeker menselijke gezichten onderscheiden, en herkent de kleuren en helderheid van een onderwerp met nog nooit vertoonde precisie.

Deze gedetailleerde scene-analyse wordt ook gebruikt om een nauwkeuriger autofocus en automatische belichting te realiseren, zelfs bij de lastigste lichtomstandigheden. 3D-Subject Tracking is bijvoorbeeld enorm verbeterd bij het opnemen van kleinere onderwerpen.

De autofocussensormodule en algoritmes zijn door het implementeren van het veelgeroemde Multi-CAM 3500FX AF-systeem van Nikon — afzonderlijk selecteerbaar of instelbaar met een dekking van 9, 21 of 51 punten — volledig opnieuw ontworpen om de gevoeligheid bij weinig licht tot -2 EV (ISO 100, 20 °C/68 °F) significant te verbeteren. De totale prestaties lijken op die van het nieuwste vlaggenschip van Nikon, de D4: AF-bediening is zelfs mogelijk bij een gecombineerde diafragmawaarde van f8 (bv. een 600mm f/4 AF-S-objectief gecombineerd met een 2x-teleconverter TC-20EIII) met 11 AF-sensors, en met 15 AF-sensors tussen de f/5,6 en f/8.

Vereenvoudigde selectie van AF en de AF-veldafstand is nu mogelijk zonder je oog van de zoeker te halen.

D800 en D800E snel en intuïtief

De Nikon D800 reageert net zo snel als jij, met veilige, handig geplaatste knoppen en bedieningselementen die al snel een verlengstuk van jouw hand worden.

Snelle reactie: het opstarten duurt ongeveer 0,12 seconden , de ontspanvertraging is geminimaliseerd tot ongeveer 0,042 seconde (equivalent aan die van de D4), met ongeveer 4 Bps. in FX-formaat, tot ongeveer 6 Bps. in DX-formaat bij gebruik van het optionele multifunctionele battery pack MB-D12.

De 8 cm (3,2 inch), ongeveer 921K dots, groothoek-lcd-precisiemonitor met automatische aanpassing van de monitorhelderheid zorgt voor helder en scherp afspelen van beelden met een veel bredere kleurreproductiecapaciteit. De lcd-helderheid wordt automatisch aangepast aan de beeldomgeving en beelden kunnen tijdens afspelen tot 46 keer vergroot worden, wat heel handig is voor controle van de scherpstelling.

Optische zoeker met een glazen prisma met ongeveer 100% beelddekking en 0,7 keer vergroting (50 mm f/1.4-objectief op oneindig, -1,0 m-1).

De elektronische virtuele horizon met dubbele as biedt nauwkeurige bevestiging van de camerapositie. Doordat je nu de lcd-monitor of de zoeker kunt gebruiken voor het controleren van zowel de positie van de camera in vergelijking met het horizontale vlak, als de kanteling van de camera (naar voren of naar achteren).

Verbeterde ergonomie: de knoppen en instelschijven zijn strategisch geplaatst voor een vloeiende bediening. Door de aangebrachte verbeteringen rondom de ontspanknop kun je je wijsvinger rustig langere perioden laten liggen en met de speciale filmopnameknop ben je altijd klaar om direct te beginnen met filmen. De camera is voorzien van rubber materiaal van hoge kwaliteit voor een veilige greep.

Keuzeknop ontspanstand: de zichtbaarheid van de gekozen stand en de bediening is verbeterd door gebruik van een 4-knoppenontwerp: de keuzeknop ontspanstand op de bovenkant van de camera, samen met speciale knoppen voor ISO, witbalans en beeldkwaliteit. De nieuwe bracketingknop heeft een strategische plaats gekregen om je te helpen bij functies als HDR.

Je hoeft Picture Controls niet meer via het menu te openen. Nu doe je dat met behulp van een nieuwe, speciaal hiervoor bestemde knop. Met Picture Controls kun je de look van je foto’s en video’s naar wens aanpassen door het fijnafstellen van parameters als scherpte, verzadiging en tint.

Duurzaamheid

Ondanks zijn lichte gewicht en compacte afmeting is de D800 net zo sterk als de professionele Nikon digitale spiegelreflexcamera’s en de camera beschikt over uitgebreide bescherming tegen stof en weersinvloeden zodat je rustig kunt doorwerken, ook als de omstandigheden niet helemaal ideaal zijn.

Zeer nauwkeurige en duurzame sluiter: de sluiter is in meer dan 200.000 cycli getest om de duurzaamheid en precisie te bewijzen. Beschikt over een sluitertijdenbereik van 1/8000 tot 30 seconden, een intelligente sluitermonitor voor zelfdiagnose en een aansturingsmechanisme dat ontworpen is om het stroomverbruik te verminderen als de sluiter gedurende langere tijd tijdens het filmen open gehouden wordt.

Efficiënt energiebeheer: door de opnieuw ontworpen electronische circuits van de D800 kun je nu ongeveer 850 foto’s nemen of ongeveer 60 minuten live filmbeeld . En dat allemaal bij één keer opladen van de oplaadbare Li-ionbatterij EN-EL15.

Gebouwd voor kwaliteit: de D800 is even betrouwbaar onderweg als in de studio en beschikt over een duurzame body van een magnesiumlegering met bescherming tegen stof en weersinvloeden. Het gewicht is ongeveer 10% minder dan van de D700.

Opslagmedia: twee kaartsleuven voor highspeed CF (UDMA 7) en SD (SDXC en UHS-1).

Highspeed gegevensoverdracht met USB 3.0.

De Nikon D800E

De Nikon D800E is een speciale editie van de D800, specifiek ontworpen voor fotografen die absolute definitie willen.

Door het opnemen van een optisch filter waarvan de anti-aliasingeigenschappen verwijderd zijn, om de scherpst mogelijke beelden mogelijk te maken, is dit een ideaal apparaat voor fotografen die licht, afstand en hun onderwerp in die mate kunnen beheersen dat ze het verhoogde risico op moiré en kleurfouten kunnen elimineren . Behalve het optische filter zijn alle functies en eigenschappen hetzelfde als van de D800.

Creatieve hulpmiddelen

De D800 beschikt over een reeks creatieve en praktische hulpmiddelen voor mensen die het te druk hebben om veel tijd te kunnen besteden aan nabewerking.

Time Lapse-films: de D800 breidt de populaire intervalfotografiefunctie uit door beelden als een filmbestand in de camera op te slaan. Met afspeelsnelheden die 24 tot 36.000 keer sneller zijn dan normaal.

HDR (High Dynamic Range) maakt één overbelicht en één onderbelicht beeld in een enkele sluiterontspanning. Het bereik kan verbreed worden tot 3 EV voor verschillende looks, vol verzadiging en toongradering, terwijl de overgang waar de twee belichtingen elkaar raken, aangepast kan worden voor een natuurlijker beeld.

Met de verfijnde bediening voor kleurtemperatuur is precisiecontrole over witbalans mogelijk. De monitortint van livebeeld en de witbalans van de feitelijke opname kunnen worden aangepast, zodat de twee volledig op elkaar zijn afgestemd. De kleurtemperatuur kan in stappen van 10 Kelvin of in miredeenheden handmatig worden ingesteld.

Automatische bediening van de sluitertijd bij automatische bediening van de ISO-gevoeligheid: een nieuwe automatische optie voor de minimale sluitertijd, die de balans tussen de sluitertijd en de ISO-gevoeligheid automatisch regelt op basis van de brandpuntsafstand van het gebruikte objectief.

Vier beeldveldopties: voor het eerst kun je bij een camera van deze klasse kiezen uit een reeks standen voor beelduitsnede, die alle visueel in de zoeker gemaskeerd worden. 5:4 (30,0 x 24,0 mm), 1,2x (30,0 x 19,9 mm) en DX-formaat (23,4 x 15,6 mm).

Ingebouwde bewerkingsfuncties: opgenomen beelden en films kunnen gewijzigd en bewerkt worden in de camera. De retoucheermenu’s bevatten een reeks handige functies zoals NEF (RAW)-verwerking, het formaat van beelden wijzigen, vertekeningscorrectie, fisheye, miniatuureffect, rode-ogencorrectie, filtereffecten en beeldoverlay — evenals de mogelijkheid om het begin- en eindpunt van filmclips allemaal tegelijk aan te geven om ze efficiënter te kunnen opslaan.

Nikon heeft een interessante online cursus (DigiTutor) voor de D800 en D800E op haar website (Engelstalig),

Nikon D800 belangrijke kenmerken

• FX-formaat (full-frame) CMOS-sensor van 36,3 megapixels met een hoge signaal-ruisverhouding, een groot dynamisch bereik en een 12-kanaals uitlezing. Bevat een optisch laagdoorlaatfilter waarvan de anti-aliasing eigenschappen zijn verwijderd.
• ISO 100–6400: uitbreidbaar tot maximaal 25.600 (equivalent) en minimaal 50 (equivalent).
• Continu-opnamen van 4 bps bij FX/5:4-uitsnede. 5 bps bij 1,2x/DX-uitsnede.
• Multi-veldstand D-film neemt Full HD-films (1080p) in FX- en DX-formaat op met 30p, 25p en 24p. Maximale opnameduur van circa 29 minuten en 59 seconden. Biedt ongecomprimeerde HDMI-uitvoer naar externe apparaten en hifi-audioregeling.
• Multi-CAM 3500FX 51-punts AF-systeem: afzonderlijk selecteerbaar of instelbaar met een dekking van 9, 21 of 51 punten. Gevoeligheid tot -2 LW (ISO 100, 20 °C).
• EXPEED 3-beeldverwerkingssysteem met 14-bits A/D-conversie en 16-bits beeldverwerking voor prachtige toongradaties.
• Lcd-monitor van 8 cm (3,2 inch) met 921.000 beeldpunten en automatische helderheidsregeling. Anti-reflectie met brede kleurreproductie.
• 3D-kleurenmatrixmeting III: AE/AF-sensor met 91K pixels en fulltime gezichtsherkenning.
• Zoekerdekking van 100% met drie uitsnedeformaten: 5:4, 1,2x en DX-formaat. Met zoekermaskering.
• Stille opnamestand: perfect voor onopvallend fotograferen doordat het geluidsvolume van het spiegelmechanisme van de camera merkbaar wordt verminderd.
• Zeer accurate en duurzame sluiter: standaardgebruiksduur van 200.000 cycli, met een minimale sluitertijd van 1/8000 sec. en flitssynchronisatie tot 1/250 sec.
• Opslagmedia: CF- en SD-kaartsleuven.
• Ingebouwde i-DDL-flitser: richtgetal van circa 12. Dekking van een 24-mm objectief.
• Duurzame body van magnesiumlegering: bescherming tegen waterdruppels en stof.
• Ondersteuning van draadloos LAN en Ethernet via optionele draadloze zender WT-4.

Nikon D800 Accessoires

De multifunctionele battery pack MB-D12 (optioneel) is geschikt voor een reeks batterijen (zie de specificaties) en maakt gebruikt van dezelfde integrale constructie van een magnesiumlegering en weerbestendige afdichting als die van de camerabody van de D800. Je krijgt ook ongeveer 6 bps continue opnamesnelheid in DX-formaat. De MB-D12 heeft zijn eigen speciale ontspanknop en instelschijven voor verticale compositieopnamen.

Nikon SB-910 (optioneel) — ongeëvenaarde belichtingsprestatie: De SB-910 van Nikon biedt veelzijdige i-DDL voor flitscontrole op de camera of draadloos, verfijnde bediening en een krachtig richtgetal van 34/112 (ISO 100, m/ft, STD, FX-formaat, zoom 35 mm). De menu’s en bedieningselementen zijn verbeterd om nog eenvoudiger te kunnen werken. Wordt geleverd met harde gloeilamplicht- en tl-licht-kleurenfilters.

Capture NX 2 (optioneel) — Snelle, krachtige en creatieve beeldverwerking. Om de pure beeldkracht van de 36,3 effectieve megapixels van de D800 aan te kunnen is de nieuwste Capture NX 2 sneller dan voorheen en compatibel met 64 bit .

Camera Control Pro 2 (optioneel) — Veelzijdige bediening van de camera op afstand: naast het bedienen van de belichtingsstand, sluitersnelheid en het diafragma biedt de software nu ontelbare verbeteringen om de livebeeld-werking van de D800 uitzonderlijk vloeiend te laten verlopen. Nieuwe creatieve mogelijkheden zijn het starten en stoppen op afstand voor het opnemen van films en overschakelen tussen livebeeld voor foto’s en films.

ViewNX 2 (meegeleverd) — Bladeren, bewerken, delen en meer. Met deze samengebundelde, alles-in-een software worden een eenvoudig te gebruiken interface en een uitgebreide reeks bewerkingsfuncties geïmplementeerd, waaronder een basisbewerking van RAW-bestanden en D-films. Zorgt voor een naadloze integratie met my Picturetown, de Nikon-service voor het delen en opslaan van foto’s.

Nikon D800 en D800E prijs en beschikbaarheid

De D800 is leverbaar vanaf 22 maart voor een verkoopadviesprijs van € 2899,-.

De D800E is leverbaar vanaf ca. 12 april en wordt geleverd inclusief Capture NX 2 voor een verkoopadviesprijs van € 3219,-.

Bron: Nikon

Nikon D800 prijs vergelijking

Nikon D800e prijs vergelijking