CookiesNikon D810 DSLR camera introductie

30 juni 2014 12:46 door Hans Wind

Nikon D810 DSLR camera introductieDe Nikon D810 digitale spiegelreflexcamera is de opvolger van de bekende Nikon D800. De D810 heeft een 36,3 megapixel sensor en is volgens de fabrikant compleet nieuw ontworpen om zijn voorganger te overtreffen wat betreft beeldkwaliteit, snelle prestaties en flexibele Full HD-video in hoge resolutie.

De nieuwe 36,3 megapixel FX-formaat sensor, het grote ISO-bereik en de Expeed 4-beeldverwerking geven de Nikon D810 hoge scherpte, rijke kleuren en minder ruis over het gehele gevoeligheidsbereik. Elk onderwerp kan optimaal worden vastgelegd dankzij het nauwkeurige AF-systeem, serieopnamen tot 7 bps en Full HD-filmopnamen in 1080/60p formaat. Bovendien is met Nikon’s Picture Control 2.0 een flexibele beeldbewerking en -optimalisatie in de camera mogelijk.

De sensor is ontworpen zonder laagdoorlaatfilter, waardoor details in zowel foto- als filmbeelden optimaal kunnen worden gereproduceerd. Het grote standaard ISO-bereik van de Nikon D810 loopt vanaf ISO 64 tot ISO 12.800 en dat is nog verder uit te breiden tot het equivalent van ISO 32 of ISO 51.200. De D810 is uitgerust met dezelfde Expeed 4-beeldverwerkingsengine als Nikon’s topmodel, de D4S, waardoor beeldreproductie en ISO-prestaties konden worden verbeterd voor zowel foto als video.

Nikon D810 achterkant
De hogere continu-opnamesnelheden en het Multi-CAM 3500FX 51-punts AF-systeem maken beelden van volledige resolutie mogelijk met 5 bps. De camera kan tot 7 bps maken in de DX-uitsnede. Nikon’s nieuwe stand Groep-veld-AF, zoals we al kennen uit de Nikon D4s, zorgt voor een snelle scherpstelling en isoleert relatief kleine onderwerpen beter van de achtergrond als deze zich dicht bij een contrastrijke of afleidende achtergrond bevinden. Een nieuw sluiter-/spiegelmechanisme vermindert trillingen en geeft een stabiel zoekerbeeld met een minimale black-out tijdens snelle opnamen. U kunt de nieuwe elektronische eerste-gordijnsluiter activeren om interne trillingen nog verder te minimaliseren en zo de kans op micro-onscherpte in subtiele details te verminderen. Nikon’s bestandsindeling RAW formaat S levert ongecomprimeerde 12-bits Nikon NEF-bestanden en maakt een snellere overdracht en eenvoudiger nabewerking mogelijk.

Het Nikon Picture Control-systeem van de tweede generatie biedt veel mogelijkheden voor en na de opname zoals volledige controle over verscherping, contrast, helderheid, tint en verzadiging. De nieuwe stand Gelijkmatig geeft u volledige vrijheid tijdens de nabewerking omdat hierbij alle details en kleurinformatie in zowel hoge lichten als schaduwen worden behouden. Met de nieuwe instelling Lokaal contrast kunt u het contrast nauwkeurig bepalen en fijne structuren goed laten uitkomen. Op de monitor van 8,0 cm (3,2 inch) met 1.229.000 beeldpunten kunt u tijdens de opname de kleurbalans en helderheid aanpassen. Met de nieuwe split-screen zoom tijdens livebeeld is het mogelijk niveaus en scherpte met meer precisie te controleren. Dit is geschikt voor architectuur- en productfotografie. Andere creatieve mogelijkheden zijn onder meer ongelimiteerde continu-opnamen waarbij u grote aantallen JPEG’s kunt vastleggen en spectaculaire startrail foto’s kunt realiseren.

Full HD video op de Nikon D810

De Nikon D810 neemt films op in Full HD (1080p) met een beeldsnelheid van 50p/60p en aanmerkelijk minder ruis, moiré en valse kleuren. De camera kan worden ingesteld op FX- of DX-sensoruitsnede, biedt ongecomprimeerde HDMI-output en kan opnamen van volledige resolutie gelijktijdig opslaan in de camera en op een externe recorder. In de stand M kunt u de gevoeligheid instellen vanaf ISO 64 tot aan het equivalent van ISO 51.200 en met de functie voor automatische ISO kunt u zelf de maximale ISO-waarden instellen waarmee u wilt werken. Nikon’s 3D-ruisonderdrukking vermindert willekeurige ruis, vertekening en flikkering bij filmopnamen met een hoge gevoeligheid. In de stand Weergave hoge lichten kunt u op de cameramonitor zien welke hoge lichten uitgebeten zijn. De audioregeling verbetert geluidsopnamen en biedt meer flexibiliteit: dankzij een stereomicrofooningang en een audio-uitgang is fijnafstemming van de geluidsniveaus voor en tijdens de opname mogelijk. U kunt het geluidsbereik (groot/stem) instellen en windruis kan worden verminderd als u de ingebouwde microfoon gebruikt.

Nikon D810 belangrijke kenmerken

• Vernieuwde FX-formaat sensor van 36,3 Megapixels.
• Gevoeligheidsbereik: ISO 64 tot 12.800, uitbreidbaar tot het equivalent van ISO 32-51.200.
• Serieopnamen: volledige resolutie tot 5 bps. Bij de DX-uitsnede zijn opnamen van 15,3 MP tot 7 bps mogelijk.
• Expeed 4 beeldverwerking.
• Multi-CAM 3500FX 51-punts AF-systeem kan worden geconfigureerd voor een dekking van 9, 21 of 51 punten en is gevoelig tot -2 LW (ISO 100, 20°C).
• Stand Groep-veld-af: snelle scherpstelling en betere isolatie van het onderwerp tegen de achtergrond.
• Multi-veldstand D-film: Full HD-films (1080p) in FX- en DX-formaat met beeldsnelheden van 60p/50p. Toegang tot het volledige lichtgevoeligheidsbereik, vanaf ISO 64, en controle over sluitertijd, diafragma en audioniveaus tijdens het filmen.
• RAW formaat S: ongecomprimeerde 12-bits Nikon NEF-bestanden
• Picture Control 2.0
• Nieuw sluiter-/spiegelmechanisme
• Kleurinstelling op de monitor: RGBW-lcd-monitor van 8,0 cm (3,2 inch) met 1.229.000 beeldpunten en anti-reflectiecoating.
• Split-screen zoomweergave tijdens livebeeld.
• Sluiter van Kevlar en koolstofvezel met een ontspanvertraging van 52 ms, een standaard gebruiksduur van 200.000 ontspancycli, een sluitertijd van 1/8000 tot 30 sec. en flitssynchronisatie tot 1/250 sec.
• Ongelimiteerde continu-opnamen: leg grote aantallen JPEG’s vast en produceer spectaculaire lichtspoorfoto’s.
• EL-15 accu: compacte en lichte, oplaadbare lithium-ionaccu met een hoge capaciteit van 1900 mAh (7,0 V). Maak tot 1200 foto’s met één lading.
• Twee kaartsleuven. Een CF-kaartsleuf voor snelle UDMA 7-kaarten en een SD-kaartsleuf voor snelle SDXC- en UHS-I-kaarten met hoge capaciteit.
• Body van magnesiumlegering met weerbestendige afdichtingen die ervoor zorgen dat de Nikon D810 bestand is tegen stof en vocht.
• Ondersteunt Ethernet en draadloos LAN. Gebruik voor de verbinding de optionele UT-1 gegevenszender samen met de WT-5 draadloze zender.

Total Digital Imaging System

Het beeldpotentieel van de Nikon D810 komt nog beter tot zijn recht in combinatie met Nikon’s Total Imaging System. Voor een camera met zoveel megapixels is het van vitaal belang om optiek van een hoog kaliber te gebruiken en Nikon’s Nikkor-objectieven halen alles uit de 36,3 megapixels van de D810. De nieuwe camera is ook volledig compatibel met het Nikon Creatief Verlichtingssysteem en werkt samen met een reeks Speedlight-flitsers voor creative flitsfotografie, waarbij de flitser op of naast de camera kan worden gebruikt.

Nikon D810 Prijs en beschikbaarheid

De Nikon D810 is leverbaar vanaf 17 juli 2014. De adviesprijs van de body bedraagt 3.299 euro.

Bron: Nikon