CookiesNikon D810A – ontworpen voor astrofotografie

10 februari 2015 08:27 door Hans Wind

Nikon D810ADe Nikon D810A FX-formaat D-SLR camera is ontworpen voor astrofotografie. Zoals de naam als doet vermoeden is de D810A is een speciaal aangepaste versie van de Nikon D810. Deze gespecialiseerde D-SLR met een opnieuw ontworpen infrarood filter is vier keer zo gevoelig voor de H-alfa spectraallijn (een golflengte van circa 656 nm). Voor het eerst kunnen met een nieuwe Nikon de ware kleuren worden vastgelegd van nevels en gaswolken die uitstralen op de waterstof-alfagolflengte, zonder dat er een verdere cameramodificatie is vereist. Naast het nieuwe filter werken ook de hoge ISO-waarden van de camera, het hoge oplossend vermogen en een aantal gespecialiseerde functies samen om ervoor te zorgen dat fotografen de ruimte in details kunnen vastleggen.

De FX-formaat sensor van de Nikob D810A heeft een beeldsensor van 36,3 megapixels. Het standaard ISO-bereik van 200-12.800 is uitbreidbaar tot ISO 51.200 (equivalent) en de 3D-ruisonderdrukking maakt heldere, scherpe beelden bij hoge ISO-waarden mogelijk in combinatie met Nikon´s EXPEED 4-beeldverwerkingsengine.

De Nikon D810A levert resultaten die volgens de fabrikant onmogelijk te behalen zijn met een standaard D-SLR, die is niet het meest geschikt om beelden te maken van nevels en gaswolken die uitstralen op de H-alfagolflengte. Om een rode kleurzweem te voorkomen beperken de optische filters van gewone D-SLR´s de doorgifte van rood licht met een lange golflengte in het zichtbare gebied. De eigenschappen van het optische filter van de Nikon D810A zijn daarentegen aangepast om circa viermaal zoveel rood licht van de waterstof-alfa spectraallijn door te laten (vergeleken met de D810). Het resultaat is dat fotografen nu de bijzondere, ‘echte rode’ kleur kunnen vastleggen van nevels en gaswolken die uitstralen op de H-alfagolflengte zonder dat er een cameramodificatie vereist is.

Speciale functies op de Nikon D810A

De D810A is uitgerust met een aantal speciale functies die sommige van de uitdagingen, waar astrofotografen mee te maken hebben, aanpakken. Naast de standen Bulb en Tijd is er de nieuwe stand Handmatige instelling voor langdurige belichtingen, die belichtingstijden tot maximaal 900 seconden mogelijk maakt. Om interne trillingen tijdens de belichting tot het minimum te beperken kunt u de elektronische eerste-gordijnsluiter activeren om de kans op micro-onscherpte te verminderen. Wanneer u met livebeeld fotografeert, helpt een virtueel belichtingsvoorbeeld in de standen Bulb en Tijd bij het scherpstellen en kadreren. Ook kan, net als bij de D810, het livebeeld tot 23x worden vergroot, zodat de scherpstelling zeer kritisch en met een grote nauwkeurigheid kan worden gecontroleerd. Ook de virtuele horizon is in kleur aangepast (rood i.pv. geel) zodat uw oog niet beïnvloed wordt in de donkere omstandigheden van de astrofotografie.

De Nikon D810A is gemaakt voor langdurig fotograferen en het energiebesparende ontwerp zorgt ervoor dat de camera duizenden beelden met lange sluitertijden maakt. Met de EN-EL15 accu zijn maximaal 3680 foto´s op één enkele lading te maken en met extra stroombronnen kunt u zelfs nog langer fotograferen; Nikon´s optionele MB-D12 multifunctionele battery pack sluit aan bij de camera en hiermee kunt u met één enkele lading tot wel 10.660 foto´s maken. De volgorde van de gebruikte accu´s kan via de camera worden geselecteerd en ingesteld. Als u nóg langer wilt fotograferen, kunt u de optionele EH-5b lichtnetadapter met de EP-5B adapter gebruiken.

Nikon D810A – belangrijke kenmerken

• FX-formaat sensor van 36,3 MP

• Gemodificeerd infrarood filter: viermaal zo gevoelig voor de H-alfa spectraallijn (golflengte circa 656 nm) als de D810.

• Handmatige belichtingsstand voor lange sluitertijden: maakt belichtingstijden tot maximaal 900 seconden mogelijk.

• Elektronische eerste-gordijnsluiter: beperkt interne trillingen tot een minimum voor de scherpst mogelijke resultaten.

• Standaard ISO-bereik van 200-12.800 is uitbreidbaar tot 51.200 ISO (equivalent).

• Ongelimiteerde continu-opnamen

• Livebeeld beeld kan tot23x worden uitvergroot

• Rood verlichte virtuele horizon

• EXPEED 4 beeldverwerking

• Picture Control 2.0: vereenvoudig nabewerking met de instelling Gelijkmatig voor een maximaal dynamisch bereik; regel details fijn af met Lokaal contrast.

• Multi-CAM 3500FX 51-punts AF-systeem kan worden geconfigureerd met een dekking van 9, 21 of 51 punten en is gevoelig tot -2 LW (ISO 100, 20°C).

• RGBW-lcd-monitor van 8,0 cm (3,2 inch) met 1.229.000 beeldpunten en anti-reflectiecoating. Verander de kleurbalans en helderheid in elke mogelijke richting.

• Multi-veldstand D-film: Full HD-films (1080p) in FX- en DX-formaat met beeldsnelheden van 60p/50p. Toegang tot het volledige lichtgevoeligheidsbereik, en controle over sluitertijd, diafragma en audioniveaus tijdens het filmen

• RAW S-formaat: levert ongecomprimeerde 12-bits Nikon NEF-bestanden en maakt een snellere beeldoverdracht en eenvoudiger nabewerking mogelijk.

• Sluiter van Kevlar en koolstofvezel met een ontspanvertraging van 52 ms, een standaard gebruiksduur van 200.000 ontspancycli en een sluitertijd van 1/8000 tot 900 sec.

• Oplaadbare EN-EL15 accu met hoge capaciteit: compacte en lichte oplaadbare lithium-ionaccu met een hoge capaciteit van 1900 mAh (7,0 V). Maak tot 3860 foto’s1 met één lading.

• Opslagmedia: twee kaartsleuven. Een CF-kaartsleuf voor snelle UDMA 7-kaarten en een SD-kaartsleuf voor snelle SDXC- en UHS-I-kaarten met hoge capaciteit.

• Duurzame body van magnesiumlegering: uitgebreide weerbestendige afdichtingen die ervoor zorgen dat de D810A bestand is tegen stof en vocht.

• Bedrade en draadloze verbinding: ondersteunt Ethernet en draadloos LAN. Gebruik voor deverbinding de optionele UT-1 gegevenszender samen met de WT-5 draadloze zender.

• Optionele accessoires: als u nog langer wilt fotograferen, kunt u de MB-D12 multifunctionele battery pack of de EH-5b lichtnetadapter met de EP-5B adapter gebruiken.

Nikon D810A prijs en beschikbaarheid

De Nikon D810A is leverbaar vanaf 28 mei 2015. De adviesprijs bedraagt 3.799 euro.

Bron: Nikon