CookiesNikon Df – een topmodel D-SLR in retro look

5 november 2013 08:48 door Hans Wind

Nikon Df - een topmodel D-SLR in retro lookDe Nikon Df is volgens de fabrikant een nieuw soort D-SLR die is ontworpen voor pure fotografie maar ook puur voor fotografie. De camera is namelijk niet voorzien van de mogelijkheid om video op te nemen. Het uiterlijk van de nieuwe Nikon Df is overduidelijk geïnspireerd op Nikon’s analoge kleinbeeldcameraseries maar dan nu in combinatie met de technologie van de nieuwste professionele modellen. De retro-stijl camera is namelijk voorzien van dezelfde beeldsensor als Nikon’s topmodel – de D4 – en biedt daardoor een hoog dynamisch bereik en een zeer goede lichtgevoeligheid.

De Nikon Df is nu de lichtste FX-formaat camera van Nikon, maar biedt wel een duurzame constructie.

FX Full frame sensor

Het hart van de Nikon Df wordt gevormd door de Full-frame FX-formaat CMOS-sensor met 16,2 megapixels en Expeed 3-beeldprocessor. Foto’s hebben daardoor natuurgetrouwe, verzadigde kleuren en een natuurlijke diepte, zelfs bij opnamen die zijn gemaakt met hogere ISO-waarden, die gaan tot ISO 204.800 (equivalent).

FX-formaat (full-frame) CMOS-sensor van 16,2 megapixels: Dankzij de balans tussen de grootte van de FX-formaat sensor (36,0×23,9 mm) en een effectief aantal pixels van 16,2 miljoen, produceert de Df beelden met diepte en detail, weinig ruis en een groot dynamisch bereik.

Nikon Df achterkant van de zwarte uitvoeringLichtgevoeligheid: Met ISO 100–12.800, uitbreidbaar tot 204.800 (equivalent) levert de Df gedetailleerde beelden met weinig ruis, ook bij moeilijke lichtomstandigheden.

Expeed 3: De Nikon beeldverwerkingsengine handelt complexe bewerkingen snel af. De 16-bits beeldverwerking produceert optimale kleuren, een goede tonaliteit en een minimale ruis. Dit levert beelden op met vloeiende gradaties, veel details en rijke tonen over het gehele spectrum, zelfs in JPEG-opnamen. Daarnaast is de Expeed 3 relatief energiezuinig, waardoor de camera langer achter elkaar kan worden gebruikt.

Snelheid: De opstarttijd bedraagt circa 0,14 seconde en de ontspanvertraging is 0,052 seconde. Continu-opnamen tot 5,5 bps zijn beschikbaar in zowel FX- als DX-formaat.

Hoewel de Nikon Df er uitziet als Nikon’s analoge kleinbeeldspiegelreflexcamera’s van vroeger, is de camera gebouwd naar de maatstaven van de moderne digitale fotografen. De Nikon Df heeft een robuuste constructie en goede ergonomie.

Mechanische instelschijven: Geribbelde mechanische instelschijven bieden eenvoudige en zekere bediening. Met de instelschijven is de ISO-gevoeligheid, belichtingscorrectie, belichtingsstand en ontspanstand onafhankelijk in te stellen. Daardoor hebt u direct toegang tot alle belangrijke foto-instellingen zonder dat u de cameramenu’s hoeft te gebruiken.

Full-frame draagbaarheid: De compacte body van de Nikon Df weegt circa 710 gram zonder batterij en de body is bestand tegen zware omstandigheden. De boven-, onder- en achterkant zijn namelijk gemaakt van een sterke maar wel lichte magnesiumlegering. De camera is net zo weerbestendig als de Nikon D800 D-SLR en dus goed beschermd tegen vocht en stof.

Sluiter: De sluiter is gedurende 150.000 cycli getest en heeft een kortste sluitertijd van 1/4.000 seconde en een flitssynchronisatie tot maximaal 1/200 seconde.

Zelfreinigende sensor: Beperkt de ophoping van stof op de beeldsensor.

Energiezuinig ontwerp: Maakt circa 1.400 opnamen (gemeten bij gebruik van de EN-EL14a batterij in de stand Enkel beeld).

Klassieke details: De body van de Nikon Df is leverbaar in klassiek zwart of in zilver uitvoering met zwarte accenten. De grip met reliëfstructuur, de mechanische instelschijven en de platte bovenkant doen denken aan Nikon’s analoge SLR-camera’s – zoals de F2 en F3 – terwijl de scherminterface een originele monochrome kleur gebruikt.

Lenzen voor de Nikon Df

Nikon Df bovenkant

De Nikon Df beschikt over een inklapbare diafragmasimulator waardoor ook klassieke Nikkor-objectieven zonder AI rechtstreeks op de camera bevestigd kunnen worden. De originele Nikkor-objectieven met F-vatting zijn tegenwoordig nog steeds populair. Ze konden echter tot nu toe nooit op een eenvoudige manier worden gebruikt met een moderne D-SLR.

Wanneer u fotografeert met een objectief zonder AI in de stand A (diafragmavoorkeuze) of M (handmatig), is meting met volledig diafragma mogelijk, net als bij AI-objectieven. Objectiefeigenschappen zoals brandpuntsafstand en de grootste diafragma-instelling kunnen gemakkelijk worden opgegeven via eenvoudige camera-instellingen, zodat de camera de diafragma-instelling herkent en de juiste belichting berekent.

Professionele kwaliteit

Samen met de beeldsensor en verwerkingsengine zorgen het gevoelige AF-systeem en de beeldsnelheid van 5,5 beelden per seconde ervoor dat ook onverwachte fotosituaties goed kunnen worden vastgelegd. Spot-witbalans en functies zoals een elektronische virtuele horizon met dubbele as, een optische zoeker en livebeeldopnamen helpen om de juiste compositie te maken.

Autofocus met Multi-CAM 4800 39-punts AF-systeem: Met een gevoeligheid tot -1 LW, compatibiliteit met objectieven tot f/8 en vier AF-veldstanden (waaronder 3D-tracking) biedt het Autofocus-systeem van de Nikon Df een nauwkeurige dekking over het gehele beeld.

Meting van de spot-witbalans: De Nikon Df biedt handmatige witbalansinstellingen waarmee u snel een spot-witbalans kunt toewijzen aan een deel van het beeld dat u tijdens livebeeld selecteert.

Systeem voor onderwerpherkenning: De beeldsensor van de camera en de RGB-sensor met 2.016 pixels leveren de informatie voor onderwerpherkenning, dat de belichting, autofocus en witbalans optimaliseert net voordat de sluiter wordt ontspannen.

Optische zoeker: De zoeker heeft een glazen pentaprisma en biedt een beelddekking van circa 100%, een vergroting van 0,7x en een DX-uitsnede met zoekermarkering.

Lcd-monitor van 8 cm (3,2 inch) met 921.000 beeldpunten, een grote kijkhoek en versterkt glas. Toont scherpe, heldere beelden en heeft een uitstekende kleurreproductie.

Elektronische virtuele horizon met dubbele as: U kunt de horizontale kanteling en de verticale kanteling (naar voren en naar achteren) controleren op de lcd-monitor, terwijl de horizontale stand ook kan worden gecontroleerd via de zoeker.

Livebeeld: Wanneer u fotografeert met livebeeld, helpen optionele rasterlijnen voor een beeldverhouding van 1:1 of 16:9 u bij de compositie. Het systeem met contrastdetectie-AF werkt beter, nauwkeuriger en sneller. U kunt de belichting ook eenvoudig controleren door op de voorbeeldknop te drukken wanneer u fotografeert in de stand M (handmatig).

Nikon Df – ingebouwde functies

Nikon Df in zwarte uitvoering
Een uitgebreide reeks creatieve en handige functies van de Nikon Df komt tegemoet aan zowel uw voorkeurstijl van fotograferen als uw creatieve insteek.

Stille ontspanstand: Geschikt als u onopvallend wilt fotograferen doordat het geluidsvolume van het spiegelmechanisme van de camera tijdens serieopnamen merkbaar wordt verminderd.

Uitsnedeformaten: DX-formaat en verhouding van 5:4. De DX-uitsnede kan automatisch worden ingeschakeld als een DX-objectief wordt bevestigd.

Stand HDR (hoog dynamisch bereik): Wanneer de sluiter ontspant, wordt één overbelichte en één onderbelichte opname genomen. Het bereik kan worden uitgebreid tot ±3 LW voor verschillende effecten, met verzadigde kleuren en veel toongradaties, waarbij de geleidelijke overgang tussen de twee belichtingen kan worden aangepast voor een natuurlijker resultaat.

Actieve D-Lighting: Met Nikon’s Actieve D-Lighting blijven de details in zowel donkere als lichte delen van het beeld automatisch behouden. Dit levert beelden met een natuurlijk contrast op wanneer u fotografeert in contrastrijke situaties.

Retoucheermenu’s: Er zijn opties aanwezig om rode ogen en de kleurbalans te corrigeren, opties voor RAW-bewerking en opties om het formaat te wijzigen. Voorbeelden van filtereffecten zijn Skylight, Kleur versterken en Ster, aangevuld met zachte filtereffecten. Opties voor snel retoucheren zijn onder andere vertekeningscorrectie, perspectiefcorrectie, rechtzetten en fisheye.

Picture Controls: Pas het uiterlijk van foto’s aan door parameters zoals scherpte, verzadiging en tint voorafgaand aan de opname in te stellen.

Nikon-systeem

Als FX-formaat camera is de Df volledige compatibel met Nikon’s uitgebreide assortiment Nikkor-objectieven en de camera wordt geleverd met een speciale versie van Nikon’s populaire AF-S 50mm f/1.8G NIKKOR-objectief. Dit objectief heeft nu een retrolook zodat dit perfect past bij de Df-camerabody. Dit is een van de populairste objectieven met vaste brandpuntsafstand in het Nikon-assortiment, dankzij de compacte, lichte behuizing en het grote maximale diafragma van f/1.8.

Optionele Nikon Df accessoires

Voor fotografen die creatief willen werken met licht omvat Nikon’s Creatieve Verlichtingssysteem een reeks Speedlight-flitsers met mogelijkheden voor gebruik op de camera of voor draadloos flitsen. Als het gaat om beeldoverdracht, maakt de WU-1a draadloze mobiele adapter het mogelijk foto’s rechtstreeks vanuit de camera over te zetten naar een smartapparaat. Fotograferen op afstand is mogelijk met de Nikon’s WR-R10 draadloze ontvanger en WR-T10 draadloze zender, waarmee u belangrijke camerafuncties op afstand kunt bedienen, ook als zich voorwerpen tussen u en de camera bevinden.

Er zijn speciale leren riemen en tassen verkrijgbaar in klassiek zwart en bruin.

Wanneer u de volledige specificaties na wilt lezen dan kan dat op de Nikon website(PDF).

Nikon Df prijs en beschikbaarheid

De Nikon Df is vanaf 28 november beschikbaar. De Df kit met AF-S 50mm f/1.8G Nikkor heeft een adviesprijs van 3.059 euro. De genoemde lens is los leverbaar voor 299 euro maar de camera wordt in Nederland alleen als Kit geleverd.

Bron: Nikon