CookiesNokia Pureview, Lumia en Asha smartphone lijnen

27 februari 2012 11:36 door Hans Wind

Nokia Pureview, Lumia en Asha smartphone lijnenNokia introduceert vandaag een reeks nieuwe producten, diensten en samenwerkingsverbanden op Mobile World Congress 2012. Het bedrijf laat hiermee zien dat het een snelle uitvoering geeft aan de nieuwe strategische richting. Deze strategie resulteerde al in het kiezen van Windows Phone als het belangrijkste smartphoneplatform voor Nokia, belangrijke wijzigingen in de mobiele telefoons en meer nadruk op locatiegebaseerde diensten door de lancering van Location & Commerce.

“Een jaar geleden maakten we bekend dat Nokia een nieuwe weg inslaat als het gaat om het maken van fantastische mobiele apparaten”, zegt Stephen Elop, President en CEO van Nokia. “Vandaag laten we met de introductie van de vierde Lumia, slimmere mobiele telefoons en een breed aanbod van nieuwe diensten zien dat we snel stappen zetten.”

Nokia Lumia 610 en 900

Nokia breidt zijn aanbod van producten met Windows Phone uit met de introductie van de Nokia Lumia 610, de meest betaalbare Lumia tot nog toe. Daarnaast komt de veelgeprezen Lumia 900 beschikbaar in markten buiten de Verenigde Staten, waaronder Nederland.

De Nokia 610 richt zich op een jongere doelgroep die behoefte heeft aan een betaalbare kennismaking met Lumia en Windows Phone. De smartphone biedt eenvoudige toegang tot sociale netwerken, internet, muziek, games, navigatie en tienduizenden apps in de Windows Phone Marketplace. De Lumia 610 is beschikbaar in vier frisse kleuren en kost 249 euro inclusief btw en exclusief subsidies. Naar verwachting wordt de smartphone vanaf april 2012 in Nederland uitgeleverd.

De Nokia Lumia 900, geïntroduceerd in januari 2012 als eerste LTE-geschikte Nokia-smartphone, is nu beschikbaar in Dual Carrier HSPA voor maximaal 42,2 Mbps. De ongekende gebruikerservaring op het 4,3-inch ClearBlack AMOLED-display en bijbehorende grote batterijcapaciteit komen hiermee beschikbaar in meer landen. De verkoopadviesprijs van de Lumia 900 in Nederland bedraagt 549 euro exclusief btw en subsidies.

De nieuwe Nokia Reading-functie op de Nokia Lumia 900 en op de Nokia Lumia 610 werkt bovendien als een e-reader voor boeken, magazines, nieuws en nog veel meer.

De nieuwe aankondigingen komen binnen de periode van een jaar tijd, waarin Nokia de Lumia 710, Lumia 800 en Lumia 900 eerder dan verwacht introduceerde.

Nokia PureView 808 HDMINokia 808 PureView

Nokia start naar eigen zeggen een nieuw tijdperk in high-end smartphonecamera’s met de Nokia 808 PureView. Dit is de eerste smartphone die is uitgerust met Nokia PureView-imaging-technologieën. Deze maken in de komende jaren nieuwe high-end foto- en filmervaringen met Nokia-producten mogelijk. De Nokia 808 PureView combineert een 41-megapixel hoge-resolutiesensor, Carl Zeiss-lens en pixel-over-sampling-technologie van Nokia. Dit resulteert in extreem scherpe, gedetailleerde beelden, perfecte prestaties bij weinig licht en de mogelijkheid om beelden in compacte bestanden op te slaan en via e-mail, mms en sociale netwerken te delen.

De Nokia 808 PureView omvat verder Nokia Rich Recording voor geluidsopnamen van cd-kwaliteit, opnemen en afspelen van Full HD 1080p video-opnames en exclusieve Dolby Headphone-technologie. Die zet stereocontent om in een persoonlijke surround sound-ervaring via elke koptelefoon. Lokale beschikbaarheid van de Nokia 808 PureView is nog niet bekend.

Nokia Asha 302Asha 202 en 203 en 302

Nokia vervaagt verder de grens tussen gewone mobiele telefoons en smartphones. Dit doet het bedrijf met drie nieuwe Asha-toestellen voor zakelijk en privégebruik en ontspanning. De Nokia Asha 302, een premium QWERTY-toestel, is bij uitstek geschikt voor jongeren en startende ondernemers. Push e-mail, een agenda en contactsynchronisatie op basis van Mail for Exchange – voor het eerst op een Nokia Series 40-toestel – maken van de Asha 302 een mobiel kantoor.

De Nokia Asha 202 en 203 zijn ontwikkeld met eenvoudige toegang tot sociale netwerken in het achterhoofd. Het zijn de eerste betaalbare touchscreentoestellen en voorzien van maar liefst veertig gratis games van Electronic Arts. De Asha 202 omvat ook de Easy Swap Dual SIM-technologie. Er zijn twee simkaarten in het toestel te plaatsen, wat eenvoudig switchen tussen operators en hun tarieven mogelijk maakt.

Een update van de populaire Life Tools-dienst van Nokia – nu Nokia Life genaamd – biedt informatie die het leven makkelijker maakt. De dienst is beschikbaar op Nokia Series 30- en Series 40-producten, waaronder de nieuwe Asha 202 en Asha 203. Mensen in India, China, Indonesië en Nigeria profiteren via sms van diensten op het gebied van vaardigheden, opvoeden, scholing, landbouw en veeteelt, en entertainment.

De nieuwe Asha-toestellen vullen het bestaande Nokia Asha-aanbod aan. Dit is beschikbaar in honderd landen wereldwijd.

De verkoopadviesprijzen bedragen:
Nokia Asha 202 69 euro inclusief btw en exclusief subsidies
Nokia Asha 203 69 euro inclusief btw en exclusief subsidies
Nokia Asha 302 119 euro inclusief btw en exclusief subsidies

Locatiegebaseerde diensten

Nokia en Groupon zijn van plan om samen locatiegebaseerde kortingen en acties aan te bieden. Nokia introduceert verder een nieuwe versie van Nokia Drive voor Windows Phone. Die biedt volledige offline ondersteuning voor turn-by-turn navigatie. Nokia Drive onthoudt bovendien persoonlijk woon-werkverkeer en biedt geavanceerde verkeersinformatie en alternatieve routes om files te ontwijken.

Verder is Nokia van plan om de Windows Phone-versie van Nokia Transport te introduceren. Die biedt deur-tot-deur metro-, tram-, trein- en busroutes in meer dan vijfhonderd steden in 45 landen.

Bron: Nokia