CookiesNokia N8 review als camera

29 november 2010 12:09 door Hans Wind

Nokia N8 review als cameraDe nieuwe Nokia N8 is uitgerust met een 12-megapixel camera en Carl Zeiss-lens, Xenon-flitser en een grote sensor die volgens Nokia wedijvert met digitale compactcamera’s. Bovendien biedt de smartphone de mogelijkheid videobeelden in HD TV 720p kwaliteit te maken en is hij als één van de weinigen voorzien van een HDMI aansluiting. Reden genoeg om deze telefoon in gebruik te nemen met dit keer vooral de nadruk op de foto en videomogelijkheden.

De Nokia heeft bijzonder veel mogelijkheden. Voor een volledig overzicht van de specificaties verwijzen we u graag naar ons eerder geplaatste artikel Nokia N8 smartphone met HDMI en HD video

Inmiddels zijn er van collega’s al voldoende reviews verschenen over de N8 en dat gaan we zeker niet overdoen. In dit review ligt onze focus op de foto en videomogelijkheden van deze nieuwe smartphone.

Nokia N8 review als cameraNokia N8 als foto camera
De Nokia N8 is uitgerust met een 12-megapixel camera die gebruik maakt van een beeldsensor met 1/1.83″ optisch formaat. Voor een smartphone is dat een relatief grote sensor. De lens komt van Carl Zeiss met een brandpuntsafstand van 5,9 mm en dat is gelijk aan een 28 mm groothoeklens in 35 mm filmformaat. De N8 is ook voorzien van een Xenon-flits met automatische rode-ogencorrectie.
Zoals meestal het geval is bij telefoons is geen optische zoom-functie aanwezig en blijven de zoom mogelijkheden beperkt tot digitale zoom waarbij uiteraard kwaliteitverlies optreedt. Voor fotografie is 2x digitale zoom beschikbaar.
De camera is voorzien van goed werkende autofocus.
Via een minuscuul tweede lensje aan de kant van het touch LCD scherm kunt u ook nog foto’s maken maar de kwaliteit daarvan is beperkt een resolutie van 640×480 beeldpunten. Eigenlijk is deze tweede camera voornamelijk bedoelt voor videogesprekken.
De smartphone wordt voornamelijk bedient via het touchscreen. Dat is dat ook het geval voor de camera bediening en dat verloopt soepel. Handig is dat Nokia een lichte trilling geeft als bevestiging van de bedieningsfuncties.
De Nokia N8 heeft zeer uitgebreide handmatige fotocamera opties aan boord voor witbalans, scènemodus, belichtingscompensatie, kleurtoon, zoekerraster, scherpte, contrast, flits, lichtgevoeligheid (ISO), zelfontspanner en gezichtsdetectie. Doordat de N8 GPS aan boord heeft voor navigatie kunnen de foto’s worden voorzien van geotagging waarmee later simpel te zien is waar de opname precies gemaakt is.
Foto’s worden vastgelegd in gecomprimeerd formaat (JPEG met EXIF)
In de praktijk blijkt dat met de N8 foto’s van uitstekende kwaliteit te maken zijn. Wel is het van belang om er aan te denken dat het beeld scherpgesteld moet worden door de ontspanknop half in te drukken. Wanneer u dat niet doet en de ontspanknop snel helemaal doordrukt dan is de kans op een onscherpe opname vrij groot.
De camera van de N8 is ook voorzien van goed werkende gezichtherkenning. Een gezicht wordt met een gele rechthoek aangegeven die groen wordt wanneer er op het gezicht scherpgesteld is. Even opletten dus maar de resultaten zien er dan prima uit in een kwaliteit die dicht in de buurt komt van een gemiddelde compact-camera. Dat laatste is mede te danken aan een wat groter dan gebruikelijke lens en lichtgevoelige cel (CCD) in deze telefoon.
Met de ingebouwde toepassing kunt u uw foto’s en video’s ook uploaden naar sociale netwerk sites.

De Nokia N8 als video camera
De Nokia N8 smartphone biedt ook mogelijkheid om videobeelden in HD TV 720p kwaliteit te maken en geluid op te nemen in stereo (AAC 128 kbps, 48 kHz sampling) waarbij nieuwe algoritmen worden toegepast om windruis tegen te gaan en het opnameniveau in rumoerige omgevingen te bepalen. Witbalans en kleurtoon kunnen worden aangepast en er is een tweede camera beschikbaar voor videogesprekken maar daarvan is de resolutie zeker geen HD kwaliteit te noemen (640 x 480 pixels). Video wordt vastgelegd in H.264, MPEG-4 en kan via een HDMI kabel eenvoudig op de HDTV worden weergegeven. Overigens is de meegeleverde HDMI kabel wel wat aan de korte kant. Het gaat hier om een HDMI contra stekker (female) en u zult dus een normale HDMI kabel nodig hebben om de N8 aan de TV te koppelen
Met de ingebouwde video editor kunt u foto’s en video’s combineren met geluid, effecten en tekst en deze gemakkelijk omzetten in korte filmpjes of diavoorstellingen. Daarbij worden de volgende bestandsindelingen ondersteund: MPEG4, H263, H263 BL, WMV, JPEG, PNG, BMP, GIF, MP3, AAC/AAC+eAAC+, WAV en AMR-NB/AMR-WB.
De kwaliteit van video is natuurlijk niet te vergelijken met een normale HD camcorder maar is toch wel van goede kwaliteit. Om een indruk te krijgen kunt u eens een blik werpen de korte film “The Commutor” die volledig gemaakt is met de Nokia N8. Daarbij natuurlijk wel even de resolutie zetten op 720p.

Koppeling van de Nokia N8 aan de HDTV
Mooi van deze Nokia N8 is het feit dat hij met de meegeleverde HDMI kabel aan een HDTV of moderne AV receiver kan worden gekoppeld. Op die manier kunnen de opgenomen foto’s en video’s in 720p resolutie worden weergegeven op de HD TV. Naast eigen opnamen kunnen ook foto’s en video’s vanaf het Internet op de HD TV worden weergegeven.

Nokia N8 review conclusie
Met de Nokia N8 heeft de fabrikant een grote sprong gemaakt in het smartphone segment. De bediening verloopt soepel via het Touchscreen en zowel de foto als video kwaliteit zijn dik in orde wanneer we in aanmerking nemen dat het hier uiteindelijk toch nog steeds gaat om extra functies van een telefoon.

Nokia N8 prijs en beschikbaarheid
De Nokia N8 is vanaf oktober 2010 in Nederland verkrijgbaar voor een adviesprijs van 489 euro (prijs exclusief subsidies, inclusief btw).


Nokia N8 prijs vergelijking