CookiesNOS Achtuurjournaal en Nieuwsuur in HD

18 mei 2015 15:07 door Hans Wind

NOS HD regieruimteHet heeft wel “even” geduurd maar vanaf vandaag zijn ook de NOS Journaals van 18.00 en 20.00 uur, het NOS Jeugdjournaal en Nieuwsuur te zien in HD TV kwaliteit. Met die stap worden nu alle NOS-programma’s uitgezonden in de beeldstandaard die in juni 2006 in Nederland werd geintroduceerd. Eerder schakelden de sportprogramma’s van de NOS al over en in november vorig jaar volgden de dagjournaals, NOS op 3 en het late journaal.

Uitzenden in HD is volgens de NOS niet alleen een kwestie van een paar nieuwe camera’s aanschaffen: om de hogere beeldkwaliteit aan te kunnen, moet bijna alle apparatuur in de regieruimte worden vervangen. Dat was voldoende reden voor de NOS om met de ombouw te wachten totdat de oude apparatuur was afgeschreven.

Zonder dat de kijker er iets van heeft gemerkt, is de afgelopen vijf maanden de regieruimte leeggehaald en weer opnieuw opgebouwd, is alle apparatuur getest en is het personeel opgeleid en getraind.

Nu is dan ook de laatste televisiestudio in het NOS-gebouw vernieuwd. Met als resultaat: HD beeld voor alle NOS-uitzendingen, met betere en mooiere kleuren en meer diepte in de decors.

Op de foto de vernieuwde regieruimte tijdens de laatste tests

Er is trouwens nog een lange weg te gaan bij de publieke omroepen om volledig over te schakelen naar HD. Zelfs een zeer populair programma als “De wereld draait door” wordt nog steeds niet in behoorlijke HD kwaliteit doorgegeven.