CookiesNOS Mobiel introductie

4 juni 2008 07:48 door Hans Wind

NOS Mobiel introductieWil je snel op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Teletekst raadplegen? Het laatste NOS Journaal in de trein? Het laatste sportnieuws? Maar ook file-informatie, het weerbericht, live beelden van de Olympische Spelen: het kan vanaf vandaag allemaal met je mobiele telefoon. Met de NOS Mobiel applicatie heb je binnen een paar handelingen alle informatie binnen handbereik.

“Het maakt niet uit waar ze ons weten te vinden, als ze ons maar vinden, op welk platform dan ook”, is kortgezegd het motto van de NOS. Vandaag, 3 juni 2008, lanceert NOS de eerste serie producten waarmee zij invulling geeft aan het streven om ook de mobiele gebruikers optimaal te bedienen. De nieuwsvoorziening via de mobiele telefoon verloopt onder meer via de NOS Mobiel applicatie, de NOS Mobiel website en een Teletekstservice voor de iPhone.

De NOS Mobiel applicatie
Het hart van het mobiele platform van de NOS is de speciaal ontwikkelde NOS Mobiel applicatie die mensen gratis kunnen installeren op hun mobiele telefoon. Via dit stukje software krijgt het publiek direct toegang tot Teletekst, het laatste NOS Journaal, sportnieuws, weerberichten, verkeersinformatie en live televisie via de nieuwszender NOS Journaal 24 en themakanaal Politiek 24. Daarnaast kunnen alle grote sportevenementen, waarvan de NOS de mobiele rechten heeft, live gevolgd worden. De Olympische Spelen in China zijn bijvoorbeeld via minimaal 6 parallelle tv-kanalen live te volgen op de mobiele telefoon. Het aanbod voor de mobiele kijker is dus breder dan de uitzendingen op Nederland 1. De mobiele kijker bepaalt via NOS Mobiel zijn eigen Olympische programma.

Hiermee lanceert de NOS als eerste nieuwsaanbieder in Nederland een compleet aanbod van snel teletekstnieuws, live televisie en on demand videocontent, speciaal voor de mobiele telefoon.

De applicatie is ontwikkeld in samenwerking met de NPO (Nederlandse Publieke Omroep), het Britse bedrijf weComm en Triple IT uit Alkmaar. Op korte termijn komt binnen de applicatie ook een selectie uit Uitzending Gemist beschikbaar en kunnen programma’s van andere publieke omroepen live bekeken worden.

De NOS Mobiel applicatie is geschikt voor de meeste moderne toestellen (meer dan 200 modellen) en ondersteunt de volgende toestelplatformen: Symbian, Windows Mobile, UIQ, J2ME (Java) en Blackberry. In de nabije toekomst zullen ook iPhone en Android ondersteund worden. De applicatie biedt een betere gebruikservaring dan de ‘gewone’ mobiele websites en geeft vooral op het gebied van video en graphics veel mogelijkheden die mobiele websites niet ondersteunen.

Er zijn twee manieren om NOS Mobiel op je toestel te installeren.
• SMS NOS MOBIEL naar 9090 en ontvang een sms met een link naar de mobiele downloadpagina. Activeer de link en volg de instructies.
• Ga met de internetbrowser van je toestel naar m.nos.nl/nosmobiel. Volg de instructies en installeer NOS Mobiel in het telefoongeheugen van je toestel.

Meer informatie over het installeren en gebruik van NOS Mobiel is te vinden op www.nos.nl/mobiel

Het gebruik van de NOS mobiel applicatie is gratis. Echter, de kosten voor het gebruik van een dataverbinding kunnen door de operators (zoals KPN, Vodafone of T-Mobile) worden doorberekend, afhankelijk van het abonnement. Het is dan ook raadzaam om een onbeperkt data-abonnement af te sluiten (flat fee) of de applicatie via wifi te gebruiken.

NOS Mobiel website
Behalve de applicatie, lanceert de NOS vandaag ook de NOS Mobiel website. Deze is te vinden op http://m.nos.nl en is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Momac. De website kan als alternatief dienen indien men liever geen applicatie op de telefoon wil installeren. De site bevat (net als de applicatie) nieuws, sportnieuws, video, weer en verkeer. De live televisiekanalen en de teletekstservice ontbreken echter.

Speciaal voor mensen met alleen een GPRS abonnement is er een lichte site, zonder foto’s en/of video. Deze is goed te bekijken op wat simpelere toestellen, zonder UMTS abonnement. De site is te vinden op http://m.nos.nl/tekst.

Teletekst voor de Blackberry
In samenwerking met E-office heeft de NOS een speciale applicatie ontwikkeld waarmee Blackberry-gebruikers razendsnel toegang krijgen tot de NOS Teletekstpagina’s, zoals het actuele nieuws, verkeersinformatie en de sportuitslagen.

Meer informatie over deze Teletekst-applicatie is te vinden op de site van E-office: http://www.e-office.com/eog/nl/website.nsf/wwwVwContent/l4blackberryteletekst.htm

Teletekst voor de iPhone
De iPhone is in Nederland nog niet officieel verkrijgbaar. Toch zijn er volgens voorzichtige schattingen al enkele tienduizenden gebruikers van het toestel. Daarom lanceert de NOS (in samenwerking met E-office) nu vast een beta-versie van een speciale teletekstapplicatie voor de iPhone en zoeken we mensen die willen testen. Geïnteresseerden kunnen de Teletekst-applicatie via www.nos.nl/mobiel downloaden en installeren.

Veel gestelde vragen
Wat kan ik allemaal op de applicatie verwachten?
Met de NOS Mobiel applicatie vindt u nieuws, het laatste journaal, sportnieuws, weersverwachtingen, buienradar, file-informatie en de complete teletekstomgeving op uw toestel. Daarnaast biedt de NOS Mobiel applicatie u de mogelijkheid om LIVE sportregistraties mobiel te volgen. Op korte termijn komt binnen de applicatie ook een selectie uit Uitzending Gemist beschikbaar en kunnen programma’s van andere publieke omroepen live bekeken worden. Het is een applicatie die geschikt is voor de meeste moderne toestellen. Deze applicatie biedt een fijnere gebruikservaring en biedt daarnaast enkele mogelijkheden die mobiele websites niet ondersteunen.

Is de NOS Mobiel applicatie een soort mobiele website?
Nee, het is geen mobiele website, maar een applicatie die op uw mobiele telefoon geïnstalleerd dient te worden. Het is een applicatie die geschikt is voor de meeste moderne toestellen. Deze applicatie biedt een fijnere gebruikservaring en biedt daarnaast enkele mogelijkheden die mobiele websites niet ondersteunen.
Wilt u gebruik maken van de NOS Mobiel website, ga dan met uw mobiele browser naar: http://m.nos.nl

Hoeveel kost het gebruik van de NOS Mobiel applicatie?
De applicatie is in de kennismakingsperiode tot eind 2008 gratis te gebruiken. Echter uw operator zal kosten doorberekenen voor het gebruik maken van een dataverbinding. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van deze kosten en dat u een geschikt abonnement heeft afgesloten. Wij raden u aan om een flat-fee abonnement af te sluiten.
Let op!: Streaming kosten zijn niet altijd onderdeel van uw abonnement! Het bekijken van video op de NOS Mobiel applicatie valt dus niet altijd automatisch onder uw flat-fee abonnement. Kosten voor video kunnen variéren tussen 0,08 cent per minuut tot 0,25 cent per minuut.

Werkt de NOS Mobiel applicatie op ieder toestel hetzelfde?
De gebruikerservaring wisselt per toestel. Niet alle toestellen hebben de optimale eigenschappen zoals resolutie en schermgrootte om de NOS Mobiel applicatie goed weer te geven. Daarnaast ondersteunen niet alle toestellen video. De applicatie werkt optimaal op een toestel dat videostreaming ondersteunt en een schermresolutie heeft van 240 X 320.

Voor welke toestellen is NOS Mobiel geschikt:
NOS Mobiel is ontwikkeld om zoveel mogelijk toestellen te kunnen ondersteunen. Zo ondersteunt de applicatie de volgende toestel platformen: Symbian, Windows Mobile, UIQ, J2ME(Java) en Blackberry. In de toekomst zal ook iPhone en ANDROID ondersteund worden.

Bron: NOS