CookiesNOS vanaf 16-9 in breedbeeld

15 september 2007 08:03 door Hans Wind

NOS vanaf 16-9 in breedbeeldDe NOS brengt vanaf zondag 16 september (16-9) al haar nieuws- en sportuitzendingen en alle evenementen in het breedbeeld formaat 16:9. Het 16:9 formaat vervangt dan het huidige 4:3 formaat.

Het 16:9 formaat is al enige tijd de norm als het gaat om de beeldverhouding van lengte en breedte voor tv. Meer dan 50% van de Nederlandse huishoudens heeft op dit moment een breedbeeld-tv.

Naast voordelen heeft het 16:9 formaat ook een nadeel: mensen met een tv met het oude 4:3 formaat ontvangen de NOS-programma’s vanaf 16 september met een zwarte balk aan de boven- en onderkant.

De commerciƩle televisiezenders zijn al aanzienlijk eerder over gegaan op het breedbeeldformaat (16:9), ook de meeste omroepen op de Publieke zenders zenden inmiddels uit in dat formaat.

Bron: NOS Magazine

Laten we hopen dat deze late overstap naar breedbeeld gevolgd wordt door een snellere omschakeling naar HDTV formaat. Studio Sport gaat in elk geval nog een stapje verder dan het Journaal. Deze NOS-afdeling heeft een studio laten ombouwen tot een High Definition-studio, een van de eerste in Nederland. Voordeel is veel scherper beeld voor tv’s die geschikt zijn voor HDTV-ontvangst. Nadeel voor het presentatieteam is dat hun rimpels beter te zien zijn. Daarom is de afgelopen weken extra aandacht besteed aan de schmink.