CookiesNOS verslaat Vancouver 2010 in HDTV kwaliteit

12 januari 2010 20:02 door Hans Wind

NOS verslaat Vancouver 2010 in HDTV kwaliteitDe NOS maakt zich op om de Olympische Winterspelen van A tot Z in HDTV kwaliteit te verslaan. Ondanks het grote tijdsverschil zal de NOS het Nederlands publiek zo goed mogelijk bedienen.

Op televisie, radio, teletekst en ook op internet via een speciale website zijn de laatste ontwikkelingen van 12 t/m 28 februari 24 uur per dag op de voet te volgen, live en on demand! Dit laatste biedt de kijker de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer ze hun favoriete sport, favoriete fragmenten terug willen kijken. Gastvrouw en gastheer ter plekke zijn Dione de Graaff en Mart Smeets, die vanuit Vancouver namens de NOS de presentatie voor hun rekening nemen op. De Olympische Winterspelen in Vancouver worden in HD TV kwaliteit uitgezonden op Nederland 1.

Bij de Olympische Winterspelen van Vancouver hebben we te maken met een nadelig tijdsverschil. Na de Spelen in Peking (plus 6 uur), Turijn (plus 0 uur), Athene (plus 1 uur) is het voor het eerst sinds 2002 (OS Salt Lake City min 8 uur) dat het in Nederland later is dan op locatie. In Canada is het 9 uur vroeger.

Dat betekent dat als het in Nederland vroeg in de avond is, het sporten in Canada pas gaat beginnen. Een sportdag in Canada begint dus meestal rond 19.00 uur Nederlandse tijd. Vanuit Hilversum wordt direct geschakeld naar de Oval om ‘op te warmen’. Het NOS Journaal verhuist tijdens deze periode naar Nederland 2.

De Olympische programmering
Tijdens de Olympische Winterspelen vormt met name de Olympic Oval in Richmond het centrale punt voor de NOS. Hier wordt het Olympisch schaatstoernooi georganiseerd met alle Nederlandse kanshebbers voor een medaille. Schaatsen wordt dan ook het speerpunt in de programmering van de NOS. Het schaatsen wordt gebracht zoals de kijker gewend is. Groot, uitgebreid en vanuit de hal. Met presentatie ter plekke, analyse, vragenstellers, verslag en met (co)commentaar. Gedurende het toernooi starten zes afstanden rond 22.00 uur Nederlandse tijd en is de ontknoping tegen middernacht. Twee afstanden starten eerder (respectievelijk 20.00 en 21.00 uur). Vier keer wordt pas ná middernacht begonnen. Het betreft hier de korte afstanden. Daarnaast volgt de NOS met speciale belangstelling de Nederlandse bobsleeërs, die in de bergen van Whistler gaan strijden om een plek op het podium. In de nachtelijke uren staat vooral ijshockey en kunstrijden geprogrammeerd. Dat loopt meestal door tot een uur of 07.00 of 08.00 uur Nederlandse tijd.

Samenvattingsprogramma op Nederland 1
Gedurende de Winterspelen zendt de NOS iedere ochtend tussen (ongeveer) 07.00 en 09.00 uur een samenvattingsprogramma uit. Het blok tussen 07.00 en 09.00 uur wordt gepresenteerd vanuit Hilversum met daarbij rond 08.00 uur een live schakeling naar Vancouver voor de laatste stand van zaken. Tijdens deze Olympische Winterspelen dus helaas géén NOS Studio Sportwinter zoals in Turijn. Geen variant op NOS Studio Sportzomer zoals in Athene en Peking.

Internet: speciale OS Vancouver website www.nos.nl/os2010
De NOS website over de Olympische Winterspelen vormt de belangrijke basis in de communicatie en de programmering van de NOS. Gezien het tijdsverschil biedt de website de kijker de mogelijkheid om 24 uur per dag achtergrondinformatie, reacties, reportages te vinden over de Olympische Winterspelen in Vancouver. De laatste ontwikkelingen van de Olympische Winterspelen live, maar vooral on demand! De kijker kan zelf bepalen wanneer ze hun favoriete sport, favoriete fragment terug willen zien.

Radio: Langs de Lijn op Radio 1
Het hart van de radio-uitzendingen zal vanuit Hilversum komen. Ruim voor, tijdens en na het schaatsen en tijdens het voetbal staat Radio in het teken van de Olympische Winterspelen in Vancouver. Vooral in de vroege ochtend wordt in het Radio 1 Journaal uitgebreid aandacht gegeven aan de nachtelijke ontwikkelingen in Vancouver. Op het moment dat geschaatst wordt in Vancouver is een aantal belangrijke Champions League voetbalwedstrijden. Precies tijdens deze twee weken van de Olympische Winterspelen zijn er 4 Champions League avonden, 2 Europa League avonden en 2 volwaardige Eredivisie (zaterdag) avonden.

Teletekst
Al dertig jaar de primaire nieuwsbron van de NOS en dus ook dit jaar weer van al het laatste sportnieuws uit Vancouver. Snel en overzichtelijk met veel Olympische pagina’s vol informatie, nieuws en uitslagen.

De live streams, video on demand op internet, uitzendingen op de radio èn televisie hoeft men helemaal niets meer te missen van de Olympische Winterspelen. De NOS zal sportminnend Nederland ook in 2010 optimaal bedienen, thuis op de bank, achter de computer of waar dan ook!

Nederlandse NOS ploeg verzorgt Internationaal beeld voor schaatsen
In opdracht van de organisatie in Vancouver is een Nederlandse ploeg volgende maand verantwoordelijk voor de registratie van het Olympisch schaatstoernooi. De laatste keer dat de NOS voor het schaatsen als ‘host broadcaster’ fungeerde was in 1994, tijdens de Winterspelen in Hamar. Toen had Martijn Lindenberg de regie in handen. Nu wordt de positie ingenomen door Astrid Wisman. Zij regisseert een team van in totaal veertig mensen, die zich van 12 t/m 28 februari namens en voor het oog van de hele wereld concentreren op het schaatsen in Vancouver.

Hoofdredacteur van NOS Sport, Maarten Nooter: ”Ik ben er trots op dat onze organisatie deze prestigieuze rol mag spelen in de Olympic Oval. Sinds de Olympische Winterspelen in Nagano hebben Japanse tv-makers de schaatsduels in beeld gebracht. De NOS wilde die taak graag overnemen. “Wij willen een verhaal vertellen”, legt Nooter uit. “We laten niet alleen de verrichtingen op het ijs zien, maar ook schaatsers die naar hun concurrenten kijken, prominent publiek op de tribune en sporters die met hun warming up bezig zijn.”Het Olympische schaatstoernooi is tijdens de Winterspelen het speerpunt voor de NOS. De verrichtingen van de schaatsers worden gevolgd door 29 camera’s. De nummering loopt door tot 30, want Wisman is bijgelovig en daarom ontbreekt camera 13.

Bron: NOS