CookiesNPO wil HD TV signaal gaan doorgeven via de ether

19 juni 2015 07:34 door Hans Wind

NPO logoOp het Mediapark Jaarcongres, dat gisteren in Hilversum plaatsvond, maakte NPO-bestuurder Henk Hagoort bekend dat de Nederlands Publieke Omroep (NPO) zijn televisiezenders vanaf 2017 in HD kwaliteit wil doorgeven via de ether. ‘Door ethertelevisie niet alleen ‘in de lucht’ te houden, maar ook te innoveren, krijgen kijkers meer mogelijkheden om te kiezen tussen verschillende aanbieders van televisie’, stelde Hagoort.

Kijken via de ether kan op dit moment alleen nog in SD kwaliteit via Digitenne van KPN. Als het aan de NPO ligt, kunnen kijkers vanaf 2017 nog steeds via de ether kijken, maar dan in vol HD-kwaliteit. Op die manier zullen dan via de zogenaamde DVB-T2 standaard NPO 1, NPO 2 en NPO 3 gratis te ontvangen zijn. In andere landen wordt dit overigens sinds vorig jaar al op die wijze gedaan.

Door gebruik van nieuwe digitale technologie kunnen kijkers lineair en interactief in HD kijken. De NPO onderzoekt daarnaast de mogelijkheden van NPO Gemist terugkijken via de ether.

Voorwaarde voor de overstap naar HD TV via de ether is nog wel het verkrijgen van nieuwe zendvergunningen en nieuwe frequenties. Het ministerie van Economische Zaken beslist hier binnenkort over. De NPO ziet volgens Haagoort graag dat er naast kabel en IPTV, ook een volwaardig derde infrastructuur en dus keuzemogelijkheid voor de consument blijft bestaan.

Bron: NPO