CookiesNPO Plus – een nieuwe gemistdienst in betere beeldkwaliteit

12 november 2013 20:21 door Hans Wind

NPO Plus - een nieuwe gemistdienst in betere beeldkwaliteitVanaf begin 2014 kan de kijker via de NPO Plus dienst meer programma’s van de publieke omroep een jaar lang in hoge kwaliteit online terugzien met minder reclame. De NPO heeft besloten om te starten met een proef van een jaar met de extra gemistdienst NPO Plus. Het publiek kan zich daar vanaf begin volgend jaar op abonneren.

Kenmerken van NPO Plus

• NPO Plus biedt meer programma’s, die nu niet of slechts enkele weken lang te zien zijn vanwege rechten en kosten. Voorbeelden hiervan zijn De Prooi, Feuten en Flikken Maastricht.

• Straks kunnen daarnaast aangekochte topdocumentaires als BBC’s natuurdocumentaire Africa,Frozen Planet en Earthflight en Louis Theroux en Michael Palin, en series als Midsomer Murders, Wallander, Banks en Scott and Bailey, via NPO Plus teruggekeken worden.

Ook voor kinderen biedt NPO Plus extra programma’s bekend van Zapp en Zappelin zoals Buurman en Buurman, Pingu, De Dodelijkste 60, Bob de Bouwer en Sarah en Eend .

• Bovendien biedt NPO Plus tientallen buitenlandse films aan die eerder te zien waren bij de publieke omroep, maar niet te vinden zijn op Uitzending Gemist. Vanaf de start zijn films beschikbaar als Slumdog Millionaire en The Artist. Later in 2014 zullen nog opvallende titels volgen als Intouchables, Midnight in Paris en Jagten.

• De extra dienst NPO Plus bevat niet alleen meer programma’s dan gratis NPO Uitzending Gemist. De plusdienst biedt een beduidend betere beeld- en geluidskwaliteit geschikt voor het kijken op (smart-)televisie in de huiskamer.

De NPO kondigde op 20 juni aan om de mogelijkheid van een kostendekkende gemistdienst naast gratis NPO Uitzending Gemist te verkennen. Hieruit blijkt dat deze dienst goed aansluit bij de behoeftes van het veranderende kijkgedrag van het publiek. Mensen kijken steeds vaker programma’s terug via internet die eerder op televisie te zien waren. Daarnaast is in de afgelopen vier maanden met betrokken partijen gesproken en is gekeken naar technische vereisten.

De NPO besluit om begin 2014 een pilot te starten die in ieder geval een jaar gaat lopen. Als de pilot goed verloopt dan zal er na evaluatie een aanvraag ingediend worden bij de staatssecretaris van OCW en bij goedkeuring worden voortgezet in 2015 en verder. In de komende maanden wordt de service verder uitgewerkt en zullen er mededelingen volgen over bijvoorbeeld prijsstelling en het nadere video-aanbod.

De NPO wil dit kostendekkend aanbieden als een terugkijkservice, waarmee auteursrechten gefinancierd kunnen worden. De opbrengsten worden na aftrek technische kosten doorgegeven aan rechthebbenden binnen en buiten het omroepbestel. Daarmee komen extra middelen beschikbaar voor makers en producenten.

De extra programma’s, de hogere beeldkwaliteit met minder reclame gratis in Uitzending Gemist aanbieden is vanwege de hoge kosten niet mogelijk. Daarom besluit de NPO de kijker zelf te laten kiezen om wel of niet voor het extra aanbod en de extra kwaliteit te betalen. De staatssecretaris van OCW is vandaag per brief op de hoogte gebracht van de voortgang van NPO Plus.

Helaas zijn op dit moment nog geen concretere details bekend zoals de resolutie van de NPO Plus dienst en de bijbehorende prijs. Zodra we meer weten zullen we u uiteraard informeren.

Bron: NPO