CookiesNu ook breedbeeld foto’s op de HDTV

29 september 2006 09:56 door Hans Wind

Panasonic LX2 LCDHet breedbeeld 16:9 formaat dat bij HDTV als standaard wordt gehanteerd trekt inmiddels ook de aandacht van bedrijven die actief zijn in digitale fotografie. Epson en Panasonic constateren een toenemende vraag naar echte 16:9 camera’s, printers en fotopapier en willen daar op inspelen met nieuwe produkten.

Zo heeft Panasonic onlangs zijn Lumix-LX2 camera geïntroduceerd. Zowel het LCD scherm als de CCD (lichtgevoelige cel) van deze camera zijn in het 16:9 breedbeeld formaat uitgevoerd.

Epson brengt zijn Premiun Glossy fotopapier uit in het 16:9 formaat van 10,2 x 18,1 centimeter. Het papier kan in een aantal Epson printers, zoals bijvoorbeeld de nieuwe Epson Picturemate PM240, gebruikt worden. Epson zal een aantal akties starten om het breedbeeld fotopapier te introduceren.


Panasonic stelde bij de introductie onder andere dat het breedbeeld formaat beter overeenkomt met onze normale beleving van de omgeving en dat om die reden het 16:9 formaat een essentiele rol speelt bij de samenstelling van hun producten assortiment. Hierin spelen natuurlijk ook breedbeeld HDTV schermen een belangrijke rol.

In de praktijk worden al steeds meer foto’s op de TV of HDTV bekeken en met deze nieuwe producten wordt natuurlijk een mooi liggend, formaatvullend plaatje op de TV gezet. Aan de andere kant moet opgemerkt worden dat 16:9 qua compositie niet altijd een ideaal formaat voor foto’s zal zijn. Bovendien wordt een staand plaatje in 16:9 formaat nog kleiner weergegeven op het liggende breedbeeld TV beeld.