CookiesOctava HDS5 5×1 HDMI schakelaar test

10 oktober 2007 14:14 door Hans Wind

Octava HDS5 5x1 HDMI schakelaar testMet de snel stijgende populariteit van HDMI als kwaliteitsverbinding met de HDTV, stijgt ook de behoefte aan het aantal HDMI aansluitingen om apparaten te koppelen zoals Blu-Ray of HD DVD spelers, HDTV decoders, HD game consoles en computers.

In de praktijk hebben helaas niet alle HD TV’s voldoende aansluitingen om al deze apparaten tegelijk aangesloten te houden waardoor een lastig proces van kabels wisselen noodzakelijk wordt. Dat is niet altijd eenvoudig omdat de HDMI aansluitingen op de achterkant van de TV zitten en die is niet in alle gevallen eenvoudig toegankelijk.

Om toch meerdere HDMI bronnen op de HDTV aan te sluiten kan een HDMI switch of schakelaar worden gebruikt. In dit geval hebben we gekozen voor de Octava HDS5 5×1 HDMI schakelaar waarmee 5 apparaten via één HDMI aansluiting aan de TV kunnen worden gekoppeld.

Octava HDS5 voor- en achterkantDe Octava HDS5 komt in een doos met de volgende inhoud:
• De HDS5
• Engelstalige gebruiksaanwijzing van enkele pagina’s
• Stroom adapter
• Afstandbediening voorzien van batterij

De installatie was zo eenvoudig dat de bijgeleverde handleiding in feite niet eens niet nodig was. Op de achterkant van de HDS5 staat zeer duidelijk aangegeven wat de in- en uitgangen zijn. In ons geval hebben we de volgende apparaten op de ingangen aangesloten: een Sony PS3, een Media Center, een Samsung DVB-H360R HD decoder en een PC via een DVI-HDMI kabel.

Meteen werd al duidelijk dat, zonder gebruik van de bijgeleverde HDS5 afstandbediening, onmiddellijk het juiste actieve apparaat werd gekozen voor doorgave naar onze HDTV. De HDS5 zoekt namelijk snel de ingangen af en selecteert volledig automatisch de juiste bron en dit lukte feilloos met alle genoemde bronnen. In feite wordt hierdoor de bediening van de TV ook weer eenvoudiger omdat nu niet op de TV een HDMI ingang gekozen hoeft te worden. In het geval dat meerdere HDMI ingangen signaal ontvangen kan natuurlijk altijd nog met de afstandbediening de gewenste bron worden gekozen.

In ons geval stond de HDS5 achter de HD TV met de voorkant gericht op de kijker. Daardoor stond een fel blauwe LED (schijnt populair te zijn momenteel), die de actieve HDMI ingang aangaf, ook naar de kijker gericht en dat was nogal storend. Gelukkig bleek op de afstandbediening een knopje te zitten om de LEDs uit te schakelen wat we ook meteen maar even gedaan hebben. De afstandbediening gebruikt zogenaamde “discrete code” waardoor de functionaliteit, indien gewenst, ook overgenomen kan worden door een universele afstandbediening zoals bijvoorbeeld de Logitech Harmony.

Octava HDS5 afstandbedieningMet de afstandbediening kan ook de zogenaamde Smart Scan™ (het automatisch kiezen van de actieve HDMI ingang) worden uitgeschakeld maar we hebben de Octava HDS5 op de Smart Scan™ stand laten staan omdat dit wel zo makkelijk werkt.

Om energie te besparen schakelt de HDS5 automatisch in stand-by als de HDTV uit staat of wanneer op de ingangen geen signaal ontvangen wordt. Eenvoudig en effectief.

Fraai is dat de HDS5 HDMI versie 1.3 ondersteunt met resoluties tot en met 1080p. Lang niet alle schakelaars en splitsers doen dat nog. Octava heeft een zogenaamde Clear EYE™ functionaliteit toegevoegd om het HDMI signaal optimaal te houden.

Over de kwaliteit kunnen we kort zijn want die was namelijk uitstekend. We konden geen enkel verschil zien tussen directe aansluiting van een bron op de HDTV of via de HDS5 en dat is een compliment waard.

De Octava HDS5 kost 199 Euro en voor 50 Euro minder is ook nog een uitvoering beschikbaar met drie HDMI ingangen.

De Octava producten worden in Nederland geleverd door de LivingCinema Shop in Wassenaar. Wanneer u besluit de HDS5 daar aan te schaffen dan biedt deze Shop onze lezers een gratis verzending aan. U kunt daarvoor tot 1 november 2007 de coupon code C306F3 gebruiken.

Conclusie
Mooi klein apparaatje dat simpel in gebruik te nemen is en daarna nauwelijks nog aandacht zal vragen door de ingebouwde Smart Scan™ functie. Uitstekende beeldkwaliteit en gebruiksgemak. In feite is onze enige wens om de handleiding (hoe beperkt ook) in het Nederlands mee te leveren. Inmiddels hebben we begrepen dat daaraan wordt gewerkt.

Octava HDS5 switch specificaties
• Model: HDS5-V1.3
• HDMI ingangen: 5
• HDMI uitgangen: 1
• In/Uit Connectors: 19 pin HDMI female type-A
• HDCP: HDCP pass thru
• HDMI versie: 1.3
• Weergave selectie: knop of afstandbediening
• Ondersteunde formaten: 480P,720i/p, 1080i/p
• Video Data Rate: 6.75 Gbps
• Verticale Freq.: 50/60 Hz
• Kabellengte max.: 2 m in, 10m uit
• Afmetingen: 18,5 x 8,6 x 2,5 cm
• Stroom adapter (meegeleverd): 9VDC, 500mA
• Afstandbediening: Infrarood
• Prijs op moment van de test (oktober 2007): 199 Euro