CookiesOLED TV, de huidige status

8 juni 2009 16:30 door Hans Wind

OLED TV, de huidige statusOLED TV is een veelbelovende technologie maar hoe staat het nu eigenlijk met de implementatie van deze nieuwe techniek in HD TV’s op het moment dat iedereen nog de mond vol heeft over de opkomst van LED TV.

Hoewel de afkorting LED voorkomt in OLED is een OLED TV iets compleet anders dan een LED TV. De huidige LED TV techniek is namelijk niets meer of minder dan een LCD TV met LED achtergrond verlichting.

Een OLED (Organic Light Emitting Diode) scherm bestaat uit een aantal organische polymeren, deels lichtgevende en deels geleidende lagen. Het organische materiaal in een dergelijk display licht op wanneer er spanning op de twee buitenste lagen wordt gezet. Hierdoor heeft deze technologie dus geen achtergrond verlichting nodig maar de beeldpunten geven in feite zélf licht. Dat levert een enorm hoog contrast op omdat de beeldpunten zeer helder zijn maar ook compleet uitgeschakeld kunnen worden waardoor compleet zwart kan worden weergegeven.

OLED TV techniekDaarbij is de kleurweergave en responstijd ook nog eens veel beter dan huidige technologie. Doordat de beeldpunten zelf licht geven is de kijkhoek ook nog eens extreem groot. Andere voordelen zijn dat deze nieuwe schermen extreem dun gemaakt kunnen worden en het energie verbruik van OLED is beduidend lager dan bij Plasma en LCD.

Een nadeel van de OLED techniek is het feit dat tot nu toe de prijs van zelfs een klein TV scherm nog zeer hoog is. Zo kost de Sony 11 inch XEL-1 nog steeds meer dan 3.000 Euro. Aangezien in essentie het productie proces eenvoudiger kan zijn dan LCD of Plasma kunnen bij grootschalig produceren op termijn de kosten uiteindelijk aanzienlijk lager zijn dan voor LCD en Plasma. Een ander punt is dat de levensduur van een groot OLED scherm nog niet in de praktijk bewezen is.

Al met al zijn er dus veel grote voordelen bij het gebruik van OLED techniek in een HDTV. Laten we eens kijken hoe de huidige situatie is bij enkele grote fabrikanten die, uit concurrentie overwegingen, vaak terughoudend zijn met concrete mededelingen.

Samsung demonstreerde in mei vorig jaar een OLED scherm met HD ready resolutie in een laptop prototype. Later dat jaar werd door deze fabrikant zelfs een 40 inch Full HD OLED TV getoond. Ook dat betrof een prototype. In maart van dit jaar werd ook een Full HD 31 inch scherm getoond.

Sony heeft natuurlijk al geruime tijd de 11 inch XEL-1 op de markt maar, hoe fraai ook, betreft het hier nog geen HD Ready resolutie scherm. In april j.l. demonstreerde Sony in Tokyo wel een HD Ready 21 inch OLED prototype en op de IFA liet het bedrijf een 27 inch versie zien. Geruchten dat Sony uit de OLED markt gestapt zou zijn worden stellig ontkent door hun woordvoerder.

Volgens de Japanse krant Sankei Shimbu komt Panasonic binnen drie jaar op de markt met een 37 inch OLED scherm dat zal worden geproduceerd in de nieuwe IPS Alpha-fabriek van Panasonic.

Het zag er naar uit dat LG in 2011 uit zou komen met een 32 inch OLED HD TV maar onlangs verklaarde LG CEO Kwon Young Soo in een interview dat dit wel 2012 zou kunnen worden. Het bedrif demonstreerde op beurzen al een 15 inch HD Ready model.

Philips gaf desgevraagd aan op dit moment nog geen plannen te hebben voor OLED TV.

JVC meldde ons dat OLED TV voorlopig niet aan de orde voor dit bedrijf. JVC zal eerst met (Edge) LED-TV komen dit najaar.

Onze persoonlijke inschatting is dat de eerste OLED HDTV’s eind dit jaar, begin volgend jaar, op de markt zullen verschijnen met prijzen die nog zeer pittig zullen zijn. We zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat we deze techniek in de huiskamer kunnen bewonderen.

Update 14 september 2009: LG 15 inch OLED HDTV introductie

ATTENTIE: Inmiddels hebben we een aparte website opgezet onder de naam OLED TV Nieuws.