CookiesOLED versus LCD versus Plasma HDTV technologie

28 januari 2008 20:48 door Hans Wind

OLED versus LCD versus Plasma HDTV technologieNu SED HD TV technologie een stille dood lijkt gestorven en Laser TV nog voornamelijk beperkt blijft tot projectie televisie komt steeds vaker de vraag naar voren wat nu de HDTV technologie van de toekomst zou kunnen worden, is dat OLED, LCD of Plasma.

Het Amerikaanse blad Sound & Vision gaf op zijn website een interessant overzicht van de sterke en zwakke punten van de belangrijkste HD Televisie technieken en in dit artikel geven we (overigens met toestemming van Sound & Vision) een beknopte samenvatting van hun bevindingen.

OLED HDTV

Techniek: OLED (organic light emitting diode) bestaat uit een aantal organische polymeren, deels lichtgevende en deels geleidende lagen. Het organisch materiaal in OLEDs licht op wanneer er spanning op de twee buitenste lagen wordt gezet.

Sterkte: OLED technologie heeft geen achtergrond verlichting nodig en levert een enorm hoog contrast op. De beeldpunten van OLED reageren veel sneller waardoor ze volledig uit kunnen worden gezet voor zwartweergave terwijl dat bij Plasma TV niet kan. Daardoor is zwart bij OLED echt zwart.
Een ander voordeel is dat OLED schermen extreem dun gemaakt kunnen worden.
het energie verbruik van OLED is beduidend lager dan bij Plasma en LCD.

Zwakte: Tot nu toe is de prijs van zelfs kleine schermen extreem hoog. Zo kost de Sony 11 inch XEL-1 rond de 2.500 dollar. Aangezien in essentie het productie proces eenvoudiger kan zijn dan LCD of Plasma kunnen bij grootschalig produceren op termijn de kosten uiteindelijk wellicht lager zijn dan voor LCD en Plasma.

Plasma HDTV

Techniek: Plasma bestaat uit een enorme matrix van minuscule cellen met geïoniseerd gas (plasma) die het gekleurde fluoriserende fosfor van elke cel activeren. De cellen stralen zelf licht uit waardoor net als bij OLED geen achtergrond verlichting noodzakelijk is.

Sterkte: Dat Plasma wat terrein heeft verloren op LCD is zeker niet vanwege de beeldkwaliteit. Een plasma HDTV heeft een betere zwartweergave dan LCD doordat geen achtergrond verlichting wordt gebruikt. De laatste Pioneer schermen hebben nog betere zwartweergave dan de voorgaande Plasma generatie. Plasma is ook beter in detailweergave in donkere beeldpartijen. Plasma heeft een grotere kijkhoek dan LCD en hoger contrast.

Zwakte: Gewicht en energieverbruik zijn zwakkere punten van pLasma HD TV hoewel er de laatste tijd zeer dunne Plasma schermen beginnen te verschijnen die ook al minder zwaar zijn.
Inbranden van het scherm is sterk teruggebracht maar blijft een punt van aandacht.
Het produceren van Full HD plasma schermen is nog steeds kostbaar.
Bij daglicht is een plasma beeld veelal minder goed te zien dan OLED of LCD.

LCD HDTV

Techniek: Elke pixel bevat een rode, groene en blauwe cel. De vloeibare kristallen in het scherm kunnen door elektrische spanning van polarisatierichting veranderen. De cellen liggen tussen twee glasplaten. LCD heeft achtergrond verlichting nodig.

Sterkte: De beeldkwaliteit van LCD gaat snel vooruit, zeker nu het met LED technologie mogelijk is delen van de achtergrond verlichting te “dimmen” waardoor betere zwartweergave mogelijk wordt. Responsetijd, horizontale kijkhoek en kleurnauwkeurigheid zijn behoorlijk verbeterd de laatste tijd.
LCD is in allerlei formaten te maken met hoge resoluties.
Energie verbruik van LCD is lager dan bij Plasma en door de enorme productie aantallen zijn de prijzen laag. Bij daglicht is LCD iets beter dan plasma.
LCD schermen worden ook steeds dunner.

Zwakte: Zwartweergave blijft bij LCD toch wat minder dan bij Plasma en zeker vergeleken bij OLED. Daardoor is het contrast bij LCD vaak nog wat lager dan bij de genoemde technieken.

Het volledige Engelstalige artikel met aanzienlijk meer nuances is te lezen op de website van Sound & Vision met de titel Display-Tech Smackdown.

Bron: Sound & Vision