CookiesOlympus OM-D E-M1 digitale Four Thirds-systeem camera

10 september 2013 08:29 door Hans Wind

Olympus OM-D E-M1 digitale Four Thirds-systeem cameraDe Olympus OM-D E-M1 is het nieuwe topmodel uit het camera-aanbod van deze fabrikant en de camera combineert handzame afmetingen van het (Micro) Four Thirds-systeem met goede beeldkwaliteit.

Dankzij de nieuwe Live MOS-sensor en de TruePic VII-beeld-processor levert hij volgens Olympus betere beelden dan alle eerdere Olympus-camera’s. De Olympus OM-D E-M1 biedt daarnaast met DUAL FAST AF ook betere autofocus¬prestaties dan het vorige OM-D-model. Dit nieuwe AF-systeem is zeer snel en presteert nu behalve bij reguliere foto-opnamen ook optimaal bij het maken van repeterende opnamen.

De elektronische zoeker heeft dezelfde vergrotingsfactor als een high-end, full-frame D-SLR, en de 5 assige beeldstabilisator die zijn intrede deed bij de E-M5 zien we nu ook terug bij dit model. De E-M1 is bestand tegen (spat)water, stof en kou en dankzij DUAL FAST AF is hij compatibel met een steeds groter wordend aanbod verwisselbare lenzen.

DUAL FAST AF biedt razendsnelle autofocusprestaties met zowel Micro Four Thirds- als Four Thirds-lenzen, die eenvoudig met een adapter op de E-M1 kunnen worden bevestigd. De camera detecteert wat voor type objectief u gebruikt en kiest automatisch de meest geschikte AF-technologie. Four Thirds-lenzen werken met de fasedetectie-AF met 37 scherpstelpunten en Micro Four Thirds-lenzen maken gebruik van de contrast-AF met maar 81 scherpstelpunten.

Het Four Thirds en MicroFourThirds-lenssysteem (met een groeiend aantal van 63 objectieven) werkt samen met de 16-Megapixel Live MOS-sensor en de nieuwe (zevende) generatie van de TruePic-beeldprocessor. TruePic VII maakt gebruik van de nieuwe ‘Fine Detail Technology II’ om de beste beeldkwaliteit uit elke lens te halen door de beeldverwerking aan te passen aan het type objectief en de gekozen diafragma-instelling.

Olympus OM-D E-M1 elektronische zoeker

Olympus heeft een nieuwe elektronische zoeker ontwikkeld met een vergroting van 1,48x, en dat is ongeveer 1,3x zo groot als bij een gewone D-SLR-camera. Behalve een resolutie van 2.360.000 pixels, DUAL FAST AF en een nieuwe functie voor automatische tegenlichtcorrectie, biedt deze elektronische zoeker nog een voordeel. Deze functie is bovendien uniek voor de Olympus OM-D E-M1: met de HDR-voorvertoning kunt u HDR-opnamen al in de zoeker bekijken voordat u de daadwerkelijke foto maakt. Ook kunt voor u op de ontspanner drukt experimenteren met de instellingen voor beeldverhouding, vergroting, kleur en lichte en donkere delen.

Olympus OM-D E-M1 achterkantDe OM-D E M1 introduceert ook een nieuwe manier om kleuren te corrigeren. De ‘Colour Creator’ werkt niet met grafieken en getallen maar laat u op een intuïtieve manier met de kleuren spelen door aan de knoppen boven op de camera te draaien. U kunt de effecten van deze aanpassingen in real-time bekijken via het scherm of de elektronische zoeker. De ontspanvertraging bedraagt slechts 29 ms; dat is sneller dan u met het blote oog kunt waarnemen en helpt u bij het haarscherp vastleggen van zelfs de snelst bewegende voorwerpen.

De hybride 5-assige beeldstabilisator van Olympus biedt behalve voor ‘yaw’ en ‘pitch’ en horizontale en verticale verschuivingen ook compensatie voor bewegingen rond de as van de camera. Dit maakt het veel eenvoudiger om uit de hand haarscherpe foto’s te maken met een grote zoomfactor. Deze hybride beeldstabilisator is volgens de fabrikant zo effectief dat u zelfs rennend onbewogen Full-HD-filmopnamen kunt maken – ongeacht de brandpuntsafstand – en in real-time het kader van uw opname kunt bepalen met behulp van de zoeker of de LCD. De body van magnesium is robuust en biedt een goede bescherming tegen stof, spatwater en kou, zodat u de E-M1 onder alle omstandig¬heden onbezorgd kunt gebruiken. De OM-D E-M1 is Olympus’ meest robuuste systeemcamera en blijft functioneren bij temperaturen tot -10°C.

Wi-Fi-integratie

De ingebouwde Wi-Fi-functionaliteit zorgt voor een makkelijke communicatie tussen de camera en een compatibele smartphone of tablet. Zo kunt u foto’s direct via deze apparaten doorsturen naar websites en social media, en kunt u deze gebruiken als afstandsbediening zodat u de camera bijvoorbeeld bij een lange belichting niet hoeft aan te raken. Het koppelen werkt snel en gemakkelijk met behulp van het scannen van een QR-code. Daarnaast kunt u het beeld van de camera live zien op via het scherm van bijvoorbeeld uw telefoon. Vervolgens stelt u eenvoudig scherp en drukt op afstand via WiFi op de ontspanknop. Zelfs de unieke en spectaculaire Live Bulb-functie kunt u op deze manier gebruiken op uw smartphone. De Live Bulb-functie toont u de ontwikkeling van uw foto’s bij het gebruik van een lange sluitertijd om zo de belichting optimaal te krijgen.

De OM-D E-M1 is ontwikkeld in nauwe samenwerking met professionele fotografen die Olympus een wensenlijstje hebben gegeven met punten die een camera ergonomischer zouden kunnen maken. De knoppen zijn opnieuw ontworpen en de schakelaars en ringen zijn groot en handig gepositioneerd zodat de camera prettig in de hand ligt en makkelijk kan worden gebruikt. Zo kunt u eenvoudig de belichting en het diafragma instellen met de twee draaiknoppen aan de achterzijde, en door een klein schakelaartje om te zetten verandert u de functies van deze knoppen zodat u de ISO en witbalans kunt regelen.

Een camera in deze prijsklasse vereist natuurlijk een goed aanbod aan objectieven, en bezitters van deze camera kunnen dan ook kiezen uit een steeds groter wordend aanbod kwaliteitslenzen. Een nieuw objectief, dat tegelijk met dit nieuwe OM-D-topmodel wordt geïntroduceerd, is de stof- en spatwaterdichte, koudebestendige M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40 mm 1:2.8 lens. Ook zal Olympus de ontwikkeling aankondigen van het M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm 1:2.8 objectief.

Olympus OM-D E-M1 belangrijke kenmerken

• Micro Four Thirds-body
• Volledig compatibel met de Four Thirds- en Micro Four Thirds-standaarden dankzij DUAL FAST AF
• Elektronische zoeker met een resolutie van 2,36 miljoen pixels en een vergroting van 1,48x
• 5-assige beeldstabilisator die behalve voor een correctie van yaw en pitch ook zorgt voor een compensatie van bewegingen rond de as van de lens en horizontale en verticale verschuivingen
• Nieuwe Live MOS-sensor en TruePic VII-beeldprocessor met Fine Detail Technology II voor heldere en scherpe foto’s en Full-HD-filmopnamen
• Ingebouwde Wi-Fi-voorziening voor bediening op afstand, Live View-mirroring, P, A, S en M instellingen, Live Bulb-voorvertoningen en foto-overdracht direct vanaf het touchscreens van een compatibele smartphone of tablet
• Robuuste stofdichte, spatwaterdichte en koudebestendige magnesium behuizing die blijft functioneren bij temperaturen tot -10°C
• Photo Story met drie verschillende lay-outs
• 12 creatieve filters, waaronder het nieuwe Diorama II voor een vervagingseffect bij portretten
• Repeterende opnamesnelheid van 12 fps voor het vastleggen van snelbewegende voorwerpen
• Time-lapse functionaliteit
• Real-time Live Bulb-beelden in Live View
• Focus-peaking beschikbaar voor handmatig scherpstellen

Accessoires

Gelijktijdig met de E-M1 zullen een aantal (nieuwe) accessoires op de markt worden gebracht:

• Systeemcameratas (CBG-10) en zachte E-M1 tas (CS-42). Berg uw apparatuur veilig op en maak de meest uiteenlopende opnamen.

• Gequilte cameratas (CS-43) en riem (CSS-P118). De camerariem is gemaakt van een wasbaar materiaal, dus overal en altijd te gebruiken.

• Onderwaterhuis (PT-EP11). Beschermt de camera tot 45 m onder water. Maximale flexibiltieit dankzij de verwisselbare lenspoort.

• Verticale grip (HLD-7). Afneembare HLD-7 grip voor een betere stabiliteit bij lastige omstandigheden of lange belichtingen uit de losse hand.

Olympus OM-D E-M1 prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Olympus OM-D E-M1, in zwarte uitvoering, zal vanaf half oktober 2013 beschikbaar komen. De prijzen beginnen bij 1.499 euro voor alleen de body en 2.199 euro voor de kit met de nieuwe M.ZUIKO DIGITAL 12-40 mm 1:2.8 lens.

Olympus biedt huidige bezitters van een E-System-camera tijdelijk gratis een adapter ter waarde van 200 euro aan wanneer zij voor of tijdens november 2013 een E-M1 aanschaffen.

Bron: Olympus