CookiesOlympus OM-D met Full HD video

8 februari 2012 13:43 door Hans Wind

Olympus OM-D met Full HD videoDe nieuwe Olumpus OM-D, die ook wel E-M5 wordt genoemd, blaast de Olympus OM-serie nieuw leven in.

Dit krachtige Micro Four Thirds, compacte topmodel maakt optimaal gebruik van nieuwe technologie, zoals het eerste 5-assige beeldstabilisatiesysteem ter wereld dat beeldvervormingen tegengaat bij zowel foto- als filmopnamen. De OM-D is met een grote scherpte en hoge snelheid een echte allround digitale camera.

De hoge snelheid is, volgens de fabrikant, te danken aan de snelste autofocus van alle camera’s met verwisselbare objectieven, en een verder verbeterde versie van Olympus’ FAST AF-systeem (Frequency Acceleration Sensor Technology) dat we al kennen van de PEN-camera’s. Verder werkt de nieuwe high-speed 16,1-Megapixel Live MOS-sensor nauw samen met de krachtige TruePic VI-beeldprocessor. Dat levert een combinatie van een uitstekende beeldkwaliteit en een hoge gevoeligheid voor mooie opnamen onder slechte lichtomstandigheden.

Een ander kenmerk van de OM-D is de elektronische zoeker met een resolutie van 1,44 Megapixels die het mogelijk maakt om direct de effecten te bekijken van een handmatige aanpassing van bijvoorbeeld de helderheid en kleurtonen. De OM-D is tevens de eerste Olympus camera met een kantelbaar OLED-touchscreen. Op dit display kan men met een simpele vingerbeweging het scherpstelpunt bepalen en de ontspanner bedienen, en doordat het display kan worden gekanteld, vormen hoge en lage perspectieven geen enkel probleem.

Voor een goede bescherming is de OM-D voorzien van een solide stof- en spatwaterdichte behuizing die is gemaakt van een magnesiumlegering.

Tot de beschikbare accessoires van Olympus behoren o.a. de optionele HLD-6 grip en batterijhouder, de MMF-3 adapter voor de aansluiting van Four Thirds-objectieven en de FL-600R draadloze flitser.Er is een breed aanbod aan verwisselbare objectieven beschikbaar waarmee de creatieve mogelijkheden van de camera verder worden vergroot. Het aanbod wordt in de loop van het jaar nog uitgebreid met twee nieuwe, specialistische modellen: de M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1.8 en de M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8 macro.

Olympus OM-D achterkant met batterijhouderOlympus OM-D belangrijkste kenmerken

• FAST AF-autofocussysteem met 3D-tracking zodat voorwerpen nog beter kunnen worden gevolgd
• Nieuwe 16,1-Megapixel Live MOS-sensor voor een hoge resolutie en goede prestaties bij weinig licht
• Elektronische zoeker met een resolutie van 1,44 Megapixels en een optisch ontwerp dat vignettering tegengaat, een 100% beeldweergave en snelle responstijd
• Krachtige TruePic VI-beeldprocessor voor een snelle hersteltijd en hoge beeldkwaliteit (met een gevoeligheid tot ISO 25600 bij foto-opnamen)
• Uiterst effectieve ingebouwde beeldstabilisator 5-assige beeldstabilisatiesysteem
• Compacte en lichtgewicht behuizing in de traditie van de OM-serie, met een stof- en spatwaterdicht ontwerp dat net als bij de E-5 is gemaakt van een magnesiumlegering
• Volledig compatibel met de Micro Four Thirds-standaard
• Later dit jaar zullen twee nieuwe objectieven worden geïntroduceerd: de M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1.8 en de M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8 macro
• Kantelbaar LCD (verstelbaar OLED-display van 7,6 cm met een touchscreen met snelle responstijd)
• Full-HD-filmopnamen (1920 x 1080), nu in de MPEG4-filmstructuur
• Nieuw echo-effect voor filmopnamen (‘one-shot echo’ en ‘multi-echo’)
• Live Bulb-functie die tijdens bulb-opnamen het Live View-beeld op het display aan de achterzijde ververst met vaste intervallen
• Nieuwe ‘Key-line’ filter die de randen en lijnen in het beeld extra aanzet waardoor het meer op een illustratie lijkt, en de nieuwe variaties ‘Cross-process II’ en ‘Dramatische toon II’

Accessoires

• HLD-6 tweedelige grip en batterijhouder met dezelfde stof- en spatwaterdichte constructie als de OM-D body.
• FL-600R (RG 50 bij ISO 200 en RG 36 bij ISO 100) elektronische flitser met een verbeterde laadtijd, een grotere flexibiliteit en een groter gebruiksgemak bij filmopnamen. Deze flitser kan bovendien draadloos worden aangestuurd.
• MMF-3 stof- en spatwaterdichte Four Thirds-adapter. Deze adapter is ontwikkeld om Four Thirds-objectieven te kunnen gebruiken met een Micro Four Thirds-body, en is bij uitstek geschikt voor de aansluiting van objectieven uit de Pro- en Top Pro0-series van Olympus.
• Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een optioneel onderwaterhuis dat in de zomer zal worden geïntroduceerd. Dit onderwaterhuis beschermt de camera tot op een diepte van 45 m onder water en is voorzien van een verwisselbare poort.

Olympus OM-D prijs en beschikbaarheid

De OM-D (E-M5) kent een zwarte en zilverkleurige uitvoering en zal verkrijgbaar zijn vanaf april 2012 voor € 1099.

De OM-D zal ook leverbaar zijn in een kit met de zwarte M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50 mm 1:3.5-6.3, voor € 1299.

Bron: Olympus

 
Olympus OM-D prijs vergelijking