CookiesOlympus OM-D E-M10 camera met metalen body

29 januari 2014 08:14 door Hans Wind

Olympus OM-D E-M10 camera met metalen bodyDe Olympus OM-D E-M10 is een nieuwe uitbreiding van de OM-D-serie van deze fabrikant en de camera combineert de beeldkwaliteit, klassieke vormgeving en autofocussnelheid van de E-M5 met de mogelijkheden van de E-M1. Dat alles is ondergebracht in een compacte en volledig metalen behuizing.

Voor fotografen die op zoek zijn naar een camera die ze elke dag kunnen gebruiken kan de Olympus OM-D E-M10, volgens de fabrikant, een prima keuze zijn. De E-M10 beschikt over een snelle elektronische zoeker, een kantelbaar touch screen van 7,6 cm, een 3-assige beeldstabilisator, een snelle ‘FAST AF’-autofocus en een pop-up flitser.

In tegenstelling tot een aantal spiegelreflexcamera’s die, om gewicht te besparen van plastic worden gemaakt, heeft de Olympus OM-D E-M10 een volledig metalen behuizing. Ook in combinatie met het nieuwe M.Zuiko Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6 EZ elektronische objectief blijft de camera relatief compact en licht. De afstand van de zoeker tot de rand van de lens bedraagt 63,9 mm,

Olympus OM-D E-M10 kenmerken

Olympus OM-D E-M10 achterkant
• Volledig metalen body in retro vormgeving
• Compatibel met Micro Four Thirds-standaarden dankzij de ‘FAST AF’- autofocus
• FAST AF met een snelheid van 8 fps voor het vastleggen van snelbewegende voorwerpen
• Elektronische zoeker met 1,44 miljoen pixels
• 3-assige beeldstabilisator die behalve voor een correctie van yaw en pitch ook zorgt voor compensatie van bewegingen rond de as van de lens
• Live MOS-sensor en nieuwe TruePic VII-beeldprocessor met Fine Detail Technology II
• De volledige specificaties van de E-M10 kunt u lezen op de Olympus website

Volgens Olympus hebben onafhankelijke reviews aangetoond dat de foto’s die worden gemaakt met de 16-Megapixel Live MOS-sensor niet onderdoen voor opnamen die worden gemaakt APS-C camera’s. De TruePic VII haalt het beste uit de optische elementen van deze camera.

De beeldkwaliteit wordt verbeterd door de de ingebouwde 3-assige beeldstabilisator die is gebaseerd op het 5-assige systeem van de E-M5 en E-M1.

Olympus OM-D E-M10 elektronische zoeker

De Olympus OM-D E-M10 biedt nog meer kenmerken van de E-M5 zoals de elektronische zoeker (EVF) met 1,44 miljoen pixels. Dankzij de Adaptive Brightness Technology worden zowel donkere als lichte scènes bijna weergegeven zoals ze met het blote oog worden waargenomen. Bij de E-M10 kan men met de ‘Creative Control’-functie eenvoudig de compositie, scherpstelling, toon en kleur aanpassen in de zoeker, waarbij het effect van de wijzigingen kan worden beoordeeld voordat de daadwerkelijke opname wordt gemaakt.

FAST AF is Olympus’ snelste AF-systeem ooit en werkt met 81 scherpstelpunten die het hele beeld beslaan. Ook wordt er gebruik gemaakt van de ‘Small AF Target’- en ‘Super Spot AF’-standen die het mogelijk maken om in te zoomen en scherp te stellen op hele kleine delen binnen het kader. Verder biedt de E-M10 een repeterende-opnamesnelheid van 8 frames per seconde.

Behalve over een pop-up flitser beschikt de Olympus OM-D E-M10 over een ingebouwde Wi-Fi-voorziening zodat hij direct kan communiceren met compatibele smartphones, en foto’s direct kan doorsturen naar websites en sociale media. Ook kan de telefoon als afstandsbediening worden gebruikt zodat u de camera niet hoeft aan te raken bij bijvoorbeeld langere belichtingen. Nadat u de camera en telefoon hebt gekoppeld via een QR-code, wordt het beeld van de Live View LCD weergegeven op de telefoon en kan de camera via Wi-Fi worden bediend (bij de programma’s P, A, S, M en Art Filter). In combinatie met de nieuwe M.Zuiko Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6 EZ elektronische standaardlens is het ook mogelijk om vanaf afstand met de smartphone in en uit te zoomen. De speciale Olympus Image Share- app is gratis verkrijgbaar voor Android en iOS.

OM-D lenscompatibiliteit

Bezitters van een Olympus OM-D E-M10 kunnen beschikken over het Olympus aanbod van verwisselbare objectieven met 35 modellen. Met de introductie van twee nieuwe modellen, bestaat het Micro Four Thirds-aanbod nu uit 15 modellen. De dunne M.Zuiko Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6 EZ pancakezoomlens is slechts 22,5 mm diep. Hij beschikt over een elektrische zoom die ook geschikt is voor filmopnamen. De lichtgewicht M.Zuiko Digital 25 mm 1:1.8 lens heeft een vaste brandpuntsafstand en is geschikt voor het maken van portretten of close-ups vanaf slechts 25 cm.

OM-D E-M10 accessoires

• ECG-1 – Bijpassende ergonomische grip
• BCL-0980 – 9 mm visoogbodydoplens voor supergroothoekopnamen
• LC-37C – Automatische lensdop voor snelle opnamen en een goede bescherming van de lens tegen stof en krassen
• C-44SF – Cameratas met zachte binnenvoering die past bij het ontwerp van de E-M10 en ruimte biedt voor de camerabody en een 14-42 mm lens
• MCON-P02 – Macrovoorzetlens zodat ook gebruik gemaakt kan worden van andere lenzen voor close-ups (compatible met zes Olympus Micro Four Thirds-lenzen)

Olympus OM-D E-M10 prijs en beschikbaarheid

De Olympus OM-D E-M10 body is vanaf half februari 2014 verkrijgbaar in zwarte en zilverkleurige uitvoering voor 600 euro. Ook zal hij verkrijgbaar zijn als een kit met de M.Zuiko Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6 lens voor 700 euro of met de extra dunne zwarte M.Zuiko Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6 EZ pancake elektronische zoomlens voor 800 euro.

Bron: Olympus