CookiesOlympus PEN E-P5 compacte systeemcamera

10 mei 2013 13:28 door Hans Wind

Olympus PEN E-P5 compacte systeemcameraDe Olympus PEN E-P5, het nieuwe topmodel van de PEN lijn, heeft een kortste sluitertijd van 1/8000ste seconde en de Live MOS-sensor met 16 Megapixels is dezelfde als die van de OM-D-camera. Olympus heeft ook veel aandacht besteed aan de draagbaarheid en het gebruiksgemak van deze camera. De lichte E-P5 biedt functies als ingebouwd Wi-Fi en FAST AF en is voorzien van eenvoudig te gebruiken knoppen en regelaars.

Het ontwerp doet denken aan de oude PEN F en ook de constructie doet denken aan deze camera van lang geleden. De schroeven op de camera zijn vrijwel onzichtbaar. Om de camera een persoonlijk tintje te geven, is het mogelijk om een ergonomisch vormgegeven houten handgreep toe te voegen.

De Olympus PEN E-P5 is uitgerust met dezelfde 16-Megapixel TruePic VI Live MOS-sensor als de OM-D camera. Tijdens tests presteerde deze sensor, volgens Olympus, beter dan de APS-C-variant die in diverse digitale spiegelreflexcamera’s wordt gebruikt. De E-P5 is de eerste compacte systeemcamera met een mechanische sluitertijd die werkt met 1/8000ste seconde.

Olympus PEN E-P5 achterkantEen andere Olympus voorziening is FAST AF. Dat biedt liefhebbers van macrofotografie de mogelijkheid biedt om een heel klein AF-punt te gebruiken om een deel van het voorwerp binnen het opnamekader uit te lichten, zoals een klein blaadje in het midden van een bloem.

Olympus PEN E-P5 slimme functies en smartphone-compatibiliteit

U kunt uw Apple of Android smartphone gebruiken om de camera vanaf afstand te bedienen, inclusief de autofocus en de ontspanner. U kunt ook de displays van uw smartphone en camera synchroniseren zodat u het LCD van de camera op uw telefoon ziet, en u de PEN kunt bedienen door op het display van de telefoon te tikken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer u een punt kiest met FAST AF, een zelfportret wilt maken of voorwerpen op grote afstand wilt vastleggen. U kunt de ontspanner laten aftellen op uw telefoon en apparaten van vrienden toegang geven tot bepaalde opnamen. Met de nieuwe Olympus Image Share 2.0-software kunt u uw smartphone ook gebruiken om bij uw foto’s GPS-informatie op te slaan.

Liefhebbers van hands-on fotografie zullen misschien de volgende nieuwe functie van de E-P5 kunnen waarderen: het 2×2 bedieningssysteem met 2 draaiknoppen en een schakelaar op de achterzijde en bovenkant van de camera. Wanneer u handmatig fotografeert, kan de schakelaar op de achterzijde eenvoudig in één van beide posities worden gezet. In de eerste positie kunt u met de knop aan de voorzijde het diafragma aanpassen terwijl u met de knop aan de achterzijde de belichtingstijd regelt. In de tweede positie kunt u met de knoppen de ISO-waarde en witbalans instellen. Daarnaast kunt u de schakelaar aan de achterzijde gebruiken om nog andere functies toe te wijzen.

Samen met het display met 2.360.000 pixels vergemakkelijkt de zoeker het bepalen van het opnamekader. Er wordt automatisch naar de zoeker overgeschakeld zodra deze een oog detecteert.

De E-P5 is compatibel met het complete Micro Four Thirds-aanbod, dat nu is uitgebreid met zwarte versies van de M.ZUIKO DIGITAL 17 mm 1:1.8, 45 mm 1:1.8 en 75 mm 1:1.8 lenzen.

Olympus PEN E-P5 kenmerken

• Volledig metalen retro-ontwerp waarbij de schroeven vrijwel onzichtbaar zijn (bij normaal gebruik)

• De beste beeldkwaliteit tot nu toe voor een Olympus PEN-camera

• Mechanische sluitertijd van 1/8000ste seconde

• Ingebouwde Wi-Fi-functie met smartphone-interactiviteit

• FAST AF met Super Spot AF en Touch Shutter AF

• Handmatig 2×2 bedieningssysteem dat naar eigen inzicht kan worden aangepast

• 5-assige beeldstabilisatie met IS Auto

• Photo Story en 12 creatieve filters

• Focushulp met MF Assist

• Repeterende opnamefunctie van 9 fps

Olympus E-P5 prijs en beschikbaarheid

De Olympus E-P5 zal vanaf eind juni 2013 verkrijgbaar zijn. Een losse body kost 999 euro en er zijn aparte kitversies met een van de twee lenzen: de 17 mm 1:1.8 voor 1.449 euro (inclusief de VF-4) of de 14-42 mm voor 1.099 euro waarbij u de mogelijkheid hebt om op het moment van bestellen een houten handgreep toe te voegen.

Bron: Olympus