CookiesOlympus PEN Lite E PL5 en PEN mini E PM2

17 september 2012 18:57 door Hans Wind

Olympus PEN Lite E PL5 en PEN mini E PM2De nieuwe Olymopus PEN Lite of E PL5 en de nieuwe PEN mini E PM2 beschikken over de Live MOS-sensor van het Micro Four Thirds-topmodel, de OM-D. De nieuwe sensor werkt perfect samen met een andere OM-D-component, de TruePic VI-beeld-processor, om de FAST-AF aan te sturen. En dat vertaalt zich in een autofocus die net zo snel is als bij de OM-D E M5. De nieuwe modellen hebben ook een kantelbaar en aanraakgevoelig display en ze zijn voorzien van een ingebouwde stabilisator die werkt met elk aangesloten objectief, 12 creatieve filters en een draadloze verbinding om foto’s via een smartphone te posten op sociale netwerken. Als we naar de specificaties kijken, doet de kleine PEN mini nauwelijks onder voor de Lite

De populaire PEN-serie is daarmee dus uitgebreid met een nieuwe PEN Lite en PEN mini. Hoewel het ontwerp nog 100% PEN is, is de technologie nu 100% OM-D. De grote Live MOS-sensor en de TruePic VI-beeldprocessor sturen de FAST-AF aan en zorgen voor uitstekende 16,1-Megapixel foto’s en Full-HD-filmopnamen, zelfs bij weinig licht. Sterker nog, de gevoeligheid gaat tot maar liefst ISO 25600. Wanneer u een Full-HD-film opneemt, zorgt de Olympus technologie ervoor dat u snel kunt reageren voor de ideale opname. Tijdens de opnamen kunt u voorwerpen tot 4x vergroten zonder dat dit gevolgen heeft voor de geweldige 1080 HD-resolutie.

Het kantelbare, aanraakgevoelige LCD van 7,6 cm van de PEN Lite geeft de gebruiker de flexibiliteit om op allerlei nieuwe manieren creatief aan de slag te gaan. Zo is het nu heel eenvoudig om vanuit hoge en lage perspectieven te fotograferen en wanneer u het LCD omdraait, vormen ook zelfportretten geen probleem. Een ander oordeel is de compatibiliteit met FlashAir en de gratis app waarmee u foto’s via de interface van uw smartphone kunt posten op sociale netwerken. Verder hebt u de beschikking over 12 creatieve filters die kunnen worden toegepast op foto- en filmopnamen.
Olympus PEN miniHet effect kunt u direct op het LCD bekijken, nog voordat u de daadwerkelijke opname hebt gemaakt. Dit werkt op dezelfde manier als de Olympus Live Guide waarmee u heel eenvoudig instellingen kunt wijzigen zoals de belichtingstijd en het diafragma. Leuk is ook dat u in de HD-filmmodus de functie ‘Art Fade’ kunt gebruiken om het ene effect over te laten lopen in het andere.

PEN-filmpjes

De chique nieuwe PEN mini (E PM2) is zijn voorganger de baas met extra knoppen die het makkelijker maken om gemaakte opnamen af te spelen en te verwijderen. Met uitzondering van het kantelbare display heeft de mini bijna alle functies van de PEN Lite, inclusief een handige zelfontspanner waarmee u tot tien foto’s kunt maken met een instelbare tijdsinterval – en dat is ideaal wanneer u zelfportretten wilt maken met vrienden.

Voor 79 euro koopt u extra bescherming en flexibiliteit met de platte 15-mm 1:8.0 bodydoplens. Wanneer het gewone objectief is verwijderd, kunt u de bodydoplens gebruiken om spontaan de leukste foto’s te maken. Bovendien heeft deze lens een ingebouwde beschermer tegen stof. Als u een liefhebber bent van duiken of snorkelen kunt u de PEN Lite in het optionele PT-EP10 onderwaterhuis plaatsen dat waterdicht is tot op een diepte van 45 meter. Het onderwaterhuis zal verkrijgbaar zijn vanaf eind november 2012.

Belangrijkste kenmerken Olympus PEN Lite E PL5 en PEN mini E PM2

Beeldkwaliteit
• Nieuwe 16,1-Megapixel Live MOS-sensor voor een hoge resolutie en geweldige prestaties bij weinig licht
• Krachtige TruePic VI-beeldprocessor voor een snelle hersteltijd en goede beeldkwaliteit (met een gevoeligheid tot ISO 25600 bij foto-opnamen)
• Effectieve ingebouwde dubbelassige beeldstabilisator voor haarscherpe en onbewogen opnamen, ongeacht het aangesloten objectief
• Snel en vrijwel geruisloos M.ZUIKO DIGITAL 14-42 mm (28-84 mm*) 1:3.5-5.6 IIR-objectief (geschikt voor foto- en filmopnamen)
• 1080 Full-HD-stereofilmopnamen in de .mov-structuur

Gebruiksgemak
• FAST-AF autofocussysteem met 3D-tracking zodat bewegende voorwerpen nog beter worden gevolgd
• Kantelbaar LCD van 7,6 cm (460.000 pixels) met een touchscreen dat snel reageert (E PM2: niet-kantelbaar LCD van 7,6 cm met 460.000 pixels)
• Live Guide voor Full-HD-filmopnamen, foto’s en de P/S/M/A-modi
• ‘My set’-instellingen kunnen worden toegewezen aan elke symbool op de menuschakelaar (alleen bij de PEN Lite E PL5)
• Menuselectie met behulp van het touchscreen i.p.v. de menuschakelaar (alleen bij de PEN mini E PM2)

Creativiteit
• 12 creatieve filters voor HD-filmopnamen en foto’s, waaronder het nieuwe ‘aquarel’, die kunnen worden gecombineerd met een aantal filtereffecten, zoals het nieuwe ‘monochroom’
• ‘Art Fade’ bij de HD-filmfunctie om verschillende effecten in elkaar over te laten lopen
• Filterbracketing om meerdere versies van een foto te maken met verschillende creatieve filters met slechts één opname
• HDR-bracketing om één opname te maken met vijf verschillende belichtingsinstellingen
• Live Bulb/Live Time-functie die bij lange belichtingen het Live View-beeld op het display aan de achterzijde ververst met vaste intervallen

Design
• Compact ontwerp met een volledig metalen afwerking
• Verwisselbare grip bij de E PL5 en een fraaie vaste grip bij de E PM2

Andere pluspunten
• Geschikt voor 26 Micro Four Thirds, 27 Four Thirds en meer dan 500 andere objectieven (via een adapter)
• Compatibel met de 15-mm 1:8.0 bodylensdop met ingebouwde schuif tegen stof
• High-speed repeterende opnamen met 8 fps
• Geschikt voor SDXC-kaarten en Eye-Fi
• Werkt met FlashAir om de camera draadloos met een smartphone te verbinden om zo beelden te uploaden naar sociale netwerken
• Gratis iOS- en Android-softwaredownloads voor het bewerken en delen van foto’s op sociale netwerken via een smartphone en/of computer
• Optioneel PT-EP10 onderwaterhuis biedt een uitstekende bescherming tot op 45 m diepte (alleen voor de E PL5)

Olympus PEN Lite en PEN mini prijs en beschikbaarheid

Beide modellen zullen verkrijgbaar zijn vanaf eind oktober en worden geleverd met het vrijwel geruisloze M.ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6 IIR-objectief. De PEN Lite is verkrijgbaar in een zwarte, zilverkleurige en witte uitvoering voor 699 euro en de PEN mini is voor 599 euroverkrijgbaar in het zwart, zilver, wit en rood.

Bron: Olympus

Olympus PEN Lite E PL5 prijs vergelijking

Olympus mini E PM2 prijs vergelijking