CookiesOp zoek naar de ideale HDTV

20 november 2007 14:02 door Hans Wind

Op zoek naar de ideale HDTVMet de december maand voor de deur komt er ook weer een piekperiode aan voor de verkopen van HDTV toestellen. Op zo’n moment vraag je jezelf wel eens af wat nu eigenlijk de ideale HDTV zou kunnen zijn wanneer we simpelweg uitgaan van de technische mogelijkheden van vandaag.

In dit artikel geven we een idee zonder dat we diep in de techniek of details willen duiken.

Om onze gedachten over de ideale HD TV een beetje te ordenen zullen we uitgaan van de volgende hoofdindeling: HDTV beeld, geluid, aansluitmogelijkheden en externe afhankelijkheden.

We gaan voor het gemak even uit van een HDTV die aangesloten kan worden op een kabel TV aansluiting voor ontvangst van digitale TV signalen in het DVB-C formaat.

HDTV Beeld
Om HD TV beeld te ontvangen zouden in eerste instantie minimaal twee digitale HD ontvangers ingebouwd moeten zijn. Daarmee kunnen we namelijk voor goed afscheid nemen de externe decoder en extra afstandbediening. In de TV kan dan simpel een kaart van het kabelbedrijf worden geplaatst waarna alle gewenste kanalen in standaard en hoge resolutie kunnen worden ontvangen. Standaard TV signaal zou in onze HD TV ge-upscaled (wat een woord) moeten worden naar HD resolutie zoals dat nu al in enkele decoder boxen gebeurt.
De twee tuners zijn noodzakelijk omdat in onze ideale keuze een fikse harddisk (minimaal 500GB) is ingebouwd om simpel via de Elektronische Programma Gids (EPG) programma’s te kunnen opnemen. Met twee tuners kan dat opnemen onafhankelijk gebeuren van de zender waarnaar op dat moment gekeken wordt.
LCD techniek is nu genoeg gevorderd om als scherm te dienen waarbij we kiezen voor een Full HD 1080p scherm met 100Hz technologie om snelle bewegingen vloeiend weer te geven. Het scherm kan ook signaal weergeven in 24p bioscoop formaat. Uiteraard gaan we voor een LCD scherm van minimaal 40 inch (102 cm) met moderne hoge contrast waarden en een grote inkijkhoek.

Geluid
Een kwalitatief goede surround versterker waarop surround luidsprekers en de subwoofer kunnen worden aangesloten. De versterker levert voldoende vermogen om zonder extra versterker gebruikt te worden. Om de draden spaghetti door de kamer te beperken worden in elk geval de achterste geluidboxjes draadloos aangestuurd door de TV.

Aansluitmogelijkheden
Uiteraard beschikt de TV over de nodige in- en uitgangen om externe beeld- en geluidsbronnen zoals game-consoles, Blu-Ray of HD DVD spelers en dergelijke eenvoudig te kunnen koppelen. HDMI heeft daarbij onze voorkeur omdat daarmee beeld en geluid via één kabel kunnen worden overgedragen. Bovendien kunnen de gekoppelde apparaten dankzij HDMI CEC (Consumer Electronics Control) eenvoudig met dezelfde afstandbediening worden aan- en uitgezet en bediend.
Naast minimaal 3 HDMI aansluitingen zijn de optische geluids in- en uitgangen aanwezig en beschikt de TV over een vaste en draadloze netwerk verbindingen voor koppeling met andere apparaten en de PC. Via de netwerkverbinding kan dan bijvoorbeeld ook ander beschikbaar multimedia materiaal naar de TV worden gestreamed of zlefs Internet TV worden bekeken.
Eventueel kan nog een kaartlezer en USB of Firewire aansluiting worden toegevoegd om digitale foto’s en film op de TV te kunnen bekijken via de ingebouwde software.

Externe afhankelijkheden
Het geschetste ideaal plaatje is alleen haalbaar indien de kabelTV bedrijven nu eens eindelijk kiezen voor één standaard voor KabelTV. Nu loopt u namelijk een fikse kans dat u een andere decoder moet kopen wanneer u naar een ander deel van het land verhuist. Daarnaast is het essentieel dat de kabelbedrijven eindelijk eens positief meewerken aan de ondersteuning van ingebouwde TV ontvangers voor DVB-C. De technische mogelijkheden hiervoor zijn al lang aanwezig maar nog steeds heeft u geen ondersteuning van uw kabelbedrijf als u een ingebouwde DVB-C oplossing gebruikt. Hopelijk vinden consumenten organisaties elkaar om op dit punt eens een vuist te maken!
Natuurlijk wordt het ook de hoogste tijd dat er meer HDTV zenders bij komen dan nu het geval is.

Tot slot
Onze ideale HDTV bestaat helaas nog niet maar er zijn al merken die duidelijk in de geschetste richting werken en HDTV toestellen die beschikken over een aantal van de genoemde eigenschappen zoals bijvoorbeeld:

• Loewe met haar Loewe Individual 46 Compose

• Metz met haar Primus 42 FHDTV R

• Sharp met de LC-46HD1E en LC-52HD1E

• Sony met de X3500 lijn waarin bijvoorbeeld de Sony KDL-46X3500

Wanneer echter de voorwaarden voor de ondersteuning voor dergelijke fraaie apparaten niet worden gecreéerd zullen we voorlopig helaas blijven zitten met een wirwar van kastjes, snoertjes en afstandbedieningen.