CookiesOpenTV geeft kijkje in de toekomst van HDTV

1 september 2006 09:12 door Hans Wind

OpenTV logoOpenTV, een Amerikaanse leverancier van oplossingen voor geavanceerde digitale televisiediensten, brengt onder het motto “televisie verandert…maak het medium toegankelijker!” op de IBC-beurs, die van 8 tot 12 september in de Amsterdam RAI wordt gehouden, zijn nieuwste technologieén onder de aandacht.

Het thema is gebaseerd op de aanname dat de tv-kijker van tegenwoordig meer keus, flexibiliteit en een betere toegankelijkheid wil. Hoewel de eindgebruiker de naam OpenTV niet meteen zal herkennen is de software van het bedrijf al geïntegreerd in meer dan 70 miljoen digitale set-top boxes in 96 landen. De software ondersteunt onder andere programmagidsen, video-on-demand, individuele video-opnamen, interactief winkelen, interactieve en adresseerbare reclame, het spelen van spelletjes en een groot assortiment toepassingen voor consumentenzorg en communicatie.

“Telefoon en internet zijn tegenwoordig de belangrijkste technologieén om sociale netwerken over de hele wereld op te bouwen en te onderhouden,” zei James A. (Jim) Chiddix, Voorzitter en Algemeen Directeur van OpenTV. “OpenTV gelooft dat de televisie de op twee na belangrijkste is, en dat de manier om in deze veranderende wereld te overleven acceptatie, onderzoek en het mogelijk maken van deze verandering is.”

Voorbeelden van de getoonde producten op de IBC zijn: toepassingen voor geavanceerde digitale televisie ( HDTV ), geavanceerde reclame en interactieve televisie.


Met onze kanttekening dat lang niet alle technieken in Nederland toepasbaar zullen zijn kunnen bezoekers onder andere het volgende verwachten:

  • Een demonstratie van het zogenaamde “zoomable user interface” (ZUI), dat de manier waarop de kijkers navigeren en een keuze maken uit het enorme aanbod, essentieel zal veranderen. Open TV levert daarvoor navigatieinstrumenten die relevantie creéren en inspelen op interesses.
  • Als leverancier van high definition television (HDTV) zal OpenTv een aantal live HDTV services van zijn klanten onder de aandacht brengen, alsmede een brede collectie HD set-top boxes van ADB, Pace, Philips, Scientific Atlanta en Thomson.
  • OpenTV zal de kracht van zijn Core2/PVR2 set-top sofware demonstreren door middel van een HD-gids die ontwikkeld is door Nagravision. Belangrijke aspecten van deze gids zijn o.a. time-shifting, programmering, series linking en push VOD( Video On Demand).
  • Een IPTV demonstratie, waarmee een toepassing voor hybride IPTV-uitrol door kabel- en satellietexploitanten onder de aandacht wordt gebracht. Core2/PVR2 ondersteunt een groot aantal applicatie omgevingen, waaronder HTML en Flash(r). Daarnaast zal ook een HTML-toepassing voor thuisnetwerken worden gedemonstreerd.
  • Interactieve TV met ondersteuning voor de interactie tussen een groot aantal platformen door middel van apparaten zoals mobiele telefoons, internet/PC, afstandsbedieningen van tv’s, en telefoon.