CookiesOverleg rond nieuwe standaard voor draadloze HDTV

1 november 2006 09:58 door Hans Wind

Wireless HD logoEen aantal grote electronica fabrikanten is vorig jaar gestart met overleg om te komen tot een standaard voor WirelessHD waarmee draadloos HDTV signaal verzonden kan worden. Het gaat hier om de bedrijven LG Electronics, Matsushita Electric (Panasonic), NEC, Samsung, Sony en Toshiba in combinatie met SiBEAM, een startend bedrijf op het gebied van draadloze technologie. De nieuwe standaard zou ons moeten gaan verlossen van de spaghetti van losse draden die de HDTV wereld nu kenmerkt.

De verwachting van analisten is dat deze technologie niet voor het jaar 2008 op de markt zal verschijnen. De historie heeft ook wel geleerd dat het komen tot dergelijke standaards vaak een moeizaam en langdurig proces is. Aan de andere kant is het feit dat zoveel grote fabrikanten aan het overleg deelnemen wel weer hoopgevend.


Het idee is dat draadloos HD moet gaan werken tot een afstand van ongeveer 10 meter binnen dezelfde kamer en het zal gebruik moeten gaan maken van de 60 Gigahertz radio frekwentie band, aldus John Marshall die voorzitter is van de WirelessHD groep.

Het HD signaal zal ongecomprimeerd worden verzonden zodat geen kwaliteits verlies optreedt vergeleken bij de huidige kabel verbindingen. Ook is het de bedoeling om adapters te maken waarmee oudere apparatuur kan werken met de nieuwe standaard.

De groep werkt, in stilte, al een jaar aan de nieuwe standaard waarvan de technische specificaties in het voorjaar van 2007 gereed moeten zijn.

Het draadloos versturen van HDTV informatie is geen simpele zaak en vraagt veel bandbreedte en extra maatregelen om te voorkomen dat het draadloze HD TV verkeer invloed krijgt op andere apparaten in de huiskamer.

Meer informatie is te vinden op de WirelessHD website.

Bron: Yahoo News