CookiesPanasonic als eerste met loodvrije Plasma TV lijn

12 december 2006 18:21 door Hans Wind

Panasonic Plasma TVAls eerste merk ter wereld is Panasonic erin geslaagd om loodvrije plasmaschermen te produceren. De eerste geheel loodvrije Panasonic Plasma-tv’s zijn in het voorjaar 2006 al op de markt gebracht. Inmiddels zijn alle nieuwe Plasma-modellen van Panasonic loodvrij, inclusief de nieuwe 103 inch, de grootste Plasma HDTV ter wereld.

Het Display Panel is het belangrijkste beeldcomponent in een Plasma. Tot voor kort was lood oxyde glas een belangrijk component in het productieproces, dit voor het behoud kwaliteit en een stabiele productie. Panasonic heeft een doorbraak gemaakt door een nieuw, loodvrij glasmateriaal te ontwikkelen met soortgelijke eigenschappen als lood oxyde glas.

Met deze ontwikkeling komt Panasonic geheel tegemoet aan de Richtlijn 2002/35/EG van de Europese Unie die op 1 juli 2006 in werking is getreden. Dit betreft de beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur.


Naast het loodvrij maken heeft Panasonic ook andere methodes onderzocht om de productie van Plasma Display Panels efficiénter en milieuvriendelijker te laten verlopen. Het resultaat hiervan is dat de nieuwe lijn VIERA Plasma’s, vergeleken met de modellen van 2005, in totaliteit 20% lichter in gewicht zijn en dat het gewicht van de componenten met 30% is teruggebracht.