CookiesPanasonic AX800 en AS800 TV series introductie

24 maart 2014 17:21 door Hans Wind

Panasonic AX800 en AS800 TV series introductiePanasonic maakte vandaag zijn nieuwe Europese VIERA 4K Ultra HD high-end serie bekend, de AX800. Daarnaast werd ook de AS800 Full HD-model serie voorgesteld.

De Panasonic AX800 serie wordt geleverd in zwart en is verkrijgbaar met een beeldscherm van 50, 58 of 65 inch.

De AS800 modellen hebben een titanium frame en zijn leverbaar met een beeldscherm van 47, 55 of 60 inch. Verder kondigde Panasonic aan dat in de herfst nog een nieuwe serie 4K Ultra HD TV’s zal worden gelanceerd, de AX900. De AX900 maakt volgens Panasonic gebruik van toptechnologie op het gebied van local dimming en heeft een krachtige processor voor een naadloze, ‘beyond smart’ ervaring.

4K Ultra HD-beeldkwaliteit

De AX800 serie, de Ultra HD (UHD) 4K TV van Panasonic, werd ontworpen om een thuisbioscoopervaring te bieden waarin men kan opgaan. Met een UHD-resolutie van 3.840 x 2.160 pixels, vier keer zoveel pixels als bij een standaard Full HD-toestel, valt de AX800 serie op door zijn beeldscherpte.

De combinatie van de Hexa Processing Engine PRO van de AX800 optimaliseert zowel 4K-content als content die werd gecreëerd met een lagere resolutie. Met het 2000Hz Back Light Scanning (BLS) en de 4K Intelligent Frame Creation-processor, levert de AX800 een scherp en vloeiend, helder beeld.

Het Local Dimming PRO van de AX800zorgt voor een optimaal contrast, wat dynamische beelden met de diepe zwartzwaarden en heldere wittinten mogelijk maakt. Dit systeem laat details in zowel donkere als heldere delen beter uitkomen door de afzonderlijke delen van het beeld realtime te analyseren en optimaliseren.

Voor een kleurweergave maakt de AX800 gebruik van LCD-schermen die zijn voorzien van LED-achtergrondverlichting met een extra grote kleurruimte. Studio Master Colour zorgt dat de 4K LED TV’s van Panasonic kleuren nauwkeurig weergeven. Dit gebeurt volgens de fabrikant ook bij een lage verzadiging en geringe helderheid, wat heeft geresulteerd in een aanzienlijke verbetering van de beeldkwaliteit bij donkere scènes. Onlangs heeft THX het THX 4K Display-certificaat toegekend aan de AX800 op basis van de beeldkwaliteit. THX heeft daarbij op meer dan 30 onderdelen tests uitgevoerd. Bovendien zijn de AX800 en AS800 isf-gecertificeerd, wat aangeeft dat de TV’s professioneel gekalibreerd kunnen worden.

De AX800 serie heeft een HDMI 2.0-ingang, die compatibel is met het High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) 2.2 Protocol. Ook betekent dit dat 4K-content bij hoge framesnelheden kan worden verzonden. De AX800 ondersteunt een invoersignaal van maximaal 60 frames per seconde.

Naast de HDMI 2.0-ingang heeft de AX800 ook een DisplayPort-ingang die 4K-signalen kan verzenden bij 50/60Hz zonder dat dit effect heeft op de kleuren of de framesnelheid. Enthousiaste gamers kunnen hun pc eenvoudig aansluiten via de 60p-compatibele DisplayPort.

Mensen die graag fotograferen kunnen kun foto’s bekijken op de 4K Photo Viewer of via de 4K Swipe & Share-functie, die benaderd kan worden met de Panasonic TV Remote 2 App op hun tablet of smartphone. VIERA 4K UHD TV’s ondersteunen ook 4K-videoweergave vanaf USB-drives, SD-kaarten of online bronnen. De TV’s zijn namelijk compatibel met het nieuwe HEVC (High Efficiency Video Codec) formaat, dat uitermate geschikt is voor ultrahoge resolutie videobeelden.

Daarnaast zien webpagina’s er nu nog beter uit door de 4K-internetbrowser. Tevens heeft men via het 4K-kanaal van Panasonic toegang tot content in hoge resolutie.

Netwerkmogelijkheden

De Panasonic AX800 en AS800 behoren tot het topsegment van het Europese VIERA TV assortiment voor 2014. Panasonic heeft er voor gezorgd dat ze compatibel zijn met zoveel mogelijk verschillende typen invoersignalen, zodat content afkomstig kan zijn vanaf vrijwel elke bron. De Twin HD Tuner kan tegelijkertijd twee afzonderlijke HD-programma’s ontvangen via de kabel, satelliet of DVB-T én een van die programma’s gelijktijdig vastleggen op een externe USB-harddrive. Het is dus mogelijk om een programma dat eerder werd opgenomen te bekijken terwijl een ander wordt opgenomen, of een live uitzending bekijken terwijl een tweede programma wordt opgenomen en deze via internet of een privé-netwerk versturen naar een tablet of smartphone. Bovendien zijn alle drie VIERA series uitgerust met twee Common Interface Plus-sleuven, zodat men tegelijkertijd twee aparte betaalde televisiekanalen kan decoderen en bekijken.

HbbTV, dat standaard TV combineert met internet, biedt toegang tot aanvullende programmainformatie en de mediabibliotheken van omroepen. Met geïntegreerde Wi-Fi- en DLNA-functionaliteit kan men surfen op het internet en een groeiend aantal internetapps benaderen. Daarnaast is het mogelijk om multimediacontent te bekijken, zoals muziek, foto’s of films die zijn opgeslagen op een apparaat dat is aangesloten op het thuisnetwerk of een USB-apparaat.

My Stream, Info Bar, TV Anywhere en Remote Sharing zijn nieuwe functies.

My Stream, dat beschikbaar is op zowel de AX800 als de AS800 toestellen biedt persoonlijke kanalen met gepersonaliseerde content voor alle gezinsleden, afkomstig van verschillende bronnen. Op basis van de aangegeven voorkeur heeft men toegang tot films en TV-programma’s die binnenkomen via de kabel of de ether of Video on Demand (VOD) bronnen. Zo heeft men snel toegang tot favoriete content zonder dat men tijd kwijt is met zoeken. Daarnaast kan men opgenomen content, eigen videobeelden, familiefoto’s en online video’s heel eenvoudig bekijken via het my Stream-menu.

Met behulp van de nieuwe My Button op de touchpad-afstandsbediening van de TV of de Panasonic TV Remote 2 App kan men een gepersonaliseerd profiel met favoriete programma’s aanmaken. Wanneer er op deze knop wordt gedrukt, weet de TV dat de kijker graag het soort content ziet waar hij op dat moment naar kijkt. Op basis van de metadata van het programma en geavanceerde algoritmen stelt de service gerelateerde programma’s voor.

De Voice Print-stemherkenningstechnologie, die beschikbaar is via de touchpad-afstandsbediening en de Panasonic TV Remote 2 App, herkent welk gezinslid de TV gebruikt en roept automatisch zijn of haar my Stream-profiel op. Bovendien begrijpt de innovatieve stembediening niet alleen losse woorden maar ook hele zinnen. Ook zijn meer geïntegreerde spraakopdrachten beschikbaar waarmee men snel de content vindt die men zoekt.

De VIERA AX800 en AS800 zijn ontworpen en geproduceerd met het oog op een eenvoudige bediening, zelfs voor de meest niet-technische gebruiker. Een voorbeeld hiervan is het geoptimaliseerde My Home Screen, het VIERA beginscherm dat voor elk gezinslid kan worden gepersonaliseerd. Ook zijn er nu meer downloadbare beginschermen beschikbaar, zoals schermen met een sport- (voetbal), game-, Twitter-, Facebook- of YouTubet hema.

De nieuwe Info Bar geeft snel en automatisch handige informatie weer voor het hele gezin. Een nabijheidssensor en de gezichtsherkenningstechnologie van de ingebouwde camera registreren de aanwezigheid van een gezinslid en geven automatisch relevante informatie weer, zoals het weerbericht, berichten, tijd en meldingen. En dat kan allemaal zonder dat de TV aan hoeft te worden gezet! Ook als men niet thuis is, is het mogelijk om sms-berichten, video’s of foto’s te versturen naar een gezinslid via de Panasonic Cloud met de TV Remote 2 App, die vervolgens bekeken kunnen worden via de Info Bar van de TV.

Overal TV kijken

Als men een VIERA AX800 of AS800 heeft, hoeft men niet thuis te zijn om fantastische content te bekijken. Met de Panasonic TV Remote 2 App en een verbinding via de Panasonic Cloud kan men live TV-programma’s of films streamen naar een tablet of smartphone. Dat kan overal ter wereld via een USB-harddiskdrive die is aangesloten op de TV. Als men op reis gaat, dan kan men met TV Anywhere een film beginnen te kijken als men thuis is, opnemen aanzetten voordat men vertrekt en dan verder kijken als men aankomt in zijn hotel. Als men is vergeten opnemen aan te zetten, dan kan dit onderweg alsnog met de Panasonic TV Remote 2 App.

Dankzij Remote Sharing is het gemakkelijker dan ooit om belangrijke momenten direct te delen met vrienden of familie, waar ter wereld men zich ook bevindt. Met behulp van de Panasonic TV Remote 2 App op een smartphone of tablet kan men berichten, video’s en afbeeldingen naar de TV thuis sturen via de Panasonic Cloud, zelfs als men onderweg is.

Panasonic AX900 serie

Panasonic heeft aangekondigd dat in de herfst van dit jaar nog een nieuwe serie 4K UHD TV’s zal worden gelanceerd. Deze AX900 serie zal een aantal tot nog toe niet bekendgemaakte verbeteringen bieden op het gebied van beeldkwaliteit en ‘beyond smart’ functies.

Kenmerken van de topmodellen VIERA LED LCD TV’s voor 2014

Pansonic AX800
• 4K-beelden en de nieuwste connectiviteitsopties
• Ultra HD LED TV met 2000Hz (BLS)
• my Stream – biedt content die is afgestemd op de voorkeur van de kijker
• 4K Studio Master Drive – voor een nauwkeurigere kleurweergave en een vloeiender beeld
• Info Bar – als men langs een TV loopt die in de standby-stand staat, worden onmiddellijk de tijd, het weer, eventuele nieuwe berichten en meer weergegeven
• Hexa Processing Engine PRO – een snelle beeldverwerking, met HEVC-decoder

Panasonic AS800
• Full HD IPS LED TV met 1800Hz (BLS)
• my Stream – biedt content die is afgestemd op de voorkeur van de kijker
• Local Dimming – meer diepte dankzij diepe zwarttinten en een subtiel verloop in de donkere kleuren
• Hexa Processing Engine – snelle beeldverwerking
• Advanced Colour Spectrum – natuurlijk kleurbereik en helderdere beelden

Panasonic AX800 en AS800 oprijs en beschikbaarheid

Onderstaande modellen zijn vanaf mei 2014 beschikbaar voor de volgende adviesprijzen:

• Panasonic TX-65AX800E 4.499 euro
• Panasonic TX-58AX800E 3.299 euro
• Panasonic TX-50AX800E 2.299 euro

• Panasonic TX-60AS800E 2.799 euro
• Panasonic TX-55AS800E 1.999 euro
• Panasonic TX-47AS800E 1.599 euro

Bron: Panasonic